באירוע אשר התקיים אתמול (ג'), נאם גנסלר ואמר שהוא מסכים עם יו"ר ה-SEC הקודם, ג'יי קלייטון, אשר אמר שהוא מאמין כי כל הנפקת טוקן ראשונית (ICO) שהוא ראה הייתה למעשה מכירה של ניירות ערך. השאלה האם מטבע דיגיטלי כלשהו נחשב לנייר ערך היא שאלה מרכזית מאחר והחוקים והסמכות המשפטית של ה-SEC חלים על כל מה שמוגדר כניירות ערך.
רוב המטבעות הדיגיטליים הם למעשה נייר ערך?
"באופן כללי, אנשים קונים את הטוקנים האלה ומצפים לרווחים, ויש קבוצה קטנה של יזמים ואנשי טכנולוגיה שעומדים ומזינים את הפרויקטים. אני מאמין שיש לנו עכשיו שוק קריפטו בו הרבה טוקנים עשויים להיות ניירות ערך לא רשומים, ללא גילוי נאות נדרש או פיקוח על השוק," אמר גנסלר בהערות הפתיחה. "זה משאיר את המחיר פתוח למניפולציה. זה משאיר את המשקיעים פגיעים," הוסיף.
על פי גנסלר גם טוקנים הצמודים למניות נחשבים לניירות ערך, וכך גם בנוגע למטבעות יציבים (סטייבלקוינס) אשר עשויים אף הם להיחשב לנייר ערך ובמקרים מסוימים אף לחברות השקעה. בנוסף, הוא מתייחס אל זירות המסחר אשר מאפשרות מסחר במטבעות דיגיטליים, ואומר שזירת מסחר עם למעלה מ-50 סוגי מטבעות שונים כמעט בוודאות מאפשרת מסחר במה שיוגדר בקרוב בתור נייר ערך.
בנוגע לקרנות סל (ETF) על ביטקוין, אשר עומדות בתור לאישור ה-SEC, גנסלר טען כי הוא פתוח לכך אך רק לאחר שיהיה פיקוח מחמיר יותר בתחום. הוא אמר שהוא מצפה בעיקר לבחון מתן אישורים לקרנות סל המסתמכות על חוזים עתידיים הנסחרים בבורסת CME, לאור "ההגנות החשובות" שהן מאפשרות.
גנסלר מכיר במהפכה של סאטושי
בהערות הפתיחה גנסלר התייחס קודם כל אל סאטושי נאקמוטו ש"עדיין אנו לא יודעים מי היא, הוא או הם היו." גנסלר לא מסתיר את החיבה שלו לתחום והכבוד אשר הוא מראה לממציא הביטקוין האנונימי.
גנסלר המשיך: "נאקמוטו פתר שתי חידות אשר חמקו ממומחי ההצפנה ומומחי טכנולוגיה אחרים במשך עשרות שנים: ראשית, איך להזיז משהו בעל ערך באינטרנט ללא מתווך מרכזי; ובהקשר זה, איך למנוע מבזבוז כפול של הטוקן הדיגיטלי בעל הערך הזה."
"לפני שהתחלתי ב-SEC, היה לי הכבוד לחקור, לכתוב וללמד על ההצטלבות של כלכלה וטכנולוגיה ב-MIT. זה כלל קורסים על כלכלת קריפטו, טכנולוגיית הבלוקצ'יין וכסף," גנסלר הסביר מעט על הרקע שלו בתחום. "אף על פי שיש הרבה הייפ המחופש למציאות בתחום הקריפטו, החידוש של נאקמוטו הוא אמיתי. יותר מכך, חידוש זה היה ויכול להמשיך להיות זרז לשינוי בתחום הפיננסים והכסף," אמר.
If crypto is going to be widely adopted, it needs some rules of the road & a cop on the beat to enforce them.
To be clear, I am technology-neutral.
What I'm not neutral about: Investor protection. pic.twitter.com/e6GsSAyXhB
— Gary Gensler (@GaryGensler) August 3, 2021
גוגל שוב מאפשרים פרסומות קריפטו, ללא ICOs
כמו גוגל, נראה שחברות נוספות מתכוננות לרגולציה הצפויה מבעוד מועד. על פי המדיניות החדשה של גוגל אשר נכנסה לתוקף אתמול (ג'), ניתן לפרסם מוצרים הקשורות לזירות מסחר של מטבעות דיגיטליים וארנקים דיגיטליים אם הם עומדים בתנאי המדיניות. זאת לאחר שהחברה אסרה על פרסומות הקשורות למטבעות דיגיטליים ביוני 2018.
בניסיון להימנע מפרסום של חברות אשר לא עומדות ברגולציות בהווה או בעתיד, כמו גם לא לפרסם הונאות ברורות, גוגל דורשת שהמפרסמים בתחום יהיו רשומים ברשות לאכיפת פשעים פיננסיים (FinCEN). על העסק להיות רשום כעסק הנותן שירותים פיננסיים, אשר מוכר רשמית לפחות על ידי מדינה אחת.
גוגל לא תאפשר פרסומות של ICOs, פרוטוקולים של מסחר מבוזר (DeFi) או קידום של רכישה, מכירה ומסחר של מטבעות דיגיטליים. כמו כן, לא יאושרו פרסומות בתחום המגייסות מפורסמים ופרסומות אשר יקשרו אל אתרים המראים "איתותי מסחר" או ייעוץ השקעות של מטבעות דיגיטליים.
לסיכום
האם הרגולציה טובה לתעשיית המטבעות הדיגיטליים? רבים בתחום היו מעדיפים שהמטבע המבוזר יישאר מחוץ להישג ידן כמו גם מחוץ לחוקיהן של הממשלות. אך בשלב זה נראה שזו תהיה מלחמה ישירה מדי. במידה והחוקים והרגולציות יתחשבו בחדשנות וברצון האנשים המקיימים את תחום המטבעות הדיגיטליים, כפי שנראה אפשרי עם גנסלר, יש סיכוי שזה רק יטיב עם התעשייה בטווח הארוך.
ביטקוין לקראת בר-מצווה (או כבר חוגגת בת-מצווה) ונראה שהוא מוכן להתבגר ולהתמודד גם עם העולם והממשלות בזירה שלהן. עלינו לקוות ולפעול לקידום חוקים שיאפשרו ויעודדו חדשנות ויזמות בתעשייה, ישמרו על המשקיעים וגם ילחמו בצורה מדויקת וחכמה בפשע ובהונאות אשר, לצערנו, נפוצות בתחום.