אתמול (ג') בשעות הערב (שעון ישראל), יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקנית (ה-SEC) גארי גנסלר התראיין בשידור חי על ידי הוושינגטון פוסט בנוגע למטבעות דיגיטליים.
בראיון, גנסלר התייחס שוב לכך שלרוב המטבעות הדיגיטליים יש מאפיינים של ניירות ערך וככאלה הם נכנסים תחת הפיקוח והרגולציה של ה-SEC. בנוסף, אמר שהרשות מכינה דו"ח בנוגע למטבעות היציבים (סטייבלקוינס) ועובדת עם הרגולטורים של הבנקים כדי לקבל סמכות מורחבת בנוגע אליהם.
גנסלר ממשיך להתייחס אל שוק המטבעות הדיגיטליים בתור מערב פרוע בו יש הרבה בתי קזינו, ולדבריו המטבעות היציבים משמשים בתור "הצ'יפים של הפוקר."
בנוסף, גנסלר הביע את עמדתו בנוגע לסוגי כסף פרטי אשר, לדבריו, על פי ההיסטוריה אינם מחזיקים מעמד זמן רב. הוא השווה את מטבעות הקריפטו ל-"בנקאות חתולי הבר" מהמאה ה-19 בארה"ב, בה בנקים הנפיקו כסף ללא מדיניות ראויה והשאירו אנשים עם שטרות כסף חסרי ערך לחלוטין.
בעוד גנסלר ייחס חשיבות לפריצת הדרך המוניטרית והטכנולוגית שסאטושי נאקמוטו הביא עם המצאת ביטקוין, הוא חזר והדגיש את החשיבות של הכנסת שוק המטבעות הדיגיטליים אל תוך המטרייה הרגולטורית של הממשלה.
כאשר נשאל האם הוא לא חושש שרגולציה מוגזמת תגרום לאנשים, אשר רבים מהם נכנסו מראש אל התחום בדיוק כדי להשתחרר מהשליטה הריכוזית והמוגזמת של ממשלות, לחפש דרכים לעקוף זאת ו\או לעבור לאזורי שיפוט אשר מקלים יותר – הוא לא התייחס וחזר והדגיש את החשיבות של הרגולציה. לדבריו, יש נורות אזהרה מדאיגות בתחום ובכוונתו להתחיל לטפל :במערב הפרוע" הזה ששווה כיום כ-2 טריליון דולר.
זירות המסחר על הכוונת
מאחר וב-SEC נוטים להתייחס אל רבים מהמטבעות הדיגיטליים כאל ניירות ערך, המשמעות היא שבורסות המאפשרות מסחר בנכסים אלו מוכרחות על פי חוק להירשם ולקבל רישיונות מתאימים מהרשות.
לדברי גנסלר, לא הרבה זירות מסחר פנו אליהם לצורך הרשמה מסודרת, והוא חושש שהם יאלצו לאכוף זאת בעצמם ו-"כשזה יקרה אני חושב שהרבה אנשים הולכים להיפגע," אמר.
נראה שה-SEC לא רק מדברים אלא גם מתחילים עם פעולות בשטח. זירת המסחר האמריקנית המובילה קוינבייס (Coinbase), אשר קיבלה אזהרה ואיום בתביעה במידה ותשיק את שירות ההלוואות שלה, הודיעה שאין בכוונתה להשיק את השירות בסופו של דבר.
נראה שגם חברת קוינבייס בוחרת להיות אקטיבית בתחום, ולא לחכות לעוד איומים ותביעות. מסתמן כי בימים הקרובים החברה מתכוונת להגיש הצעה עבור הרגולטור הפדרלי בארה"ב בנוגע לאופן שיש לפקח על תעשיית הקריפטו, כולל התייחסות לאילו נכסים דיגיטליים אמורים ולא אמורים להיחשב כניירות ערך בתחום ארה"ב.
בשנת 2019 קוינבייס הייתה אחת מהמייסדות של מועצת דירוג הקריפטו (CRC) במטרה לפתח הבנה משותפת בנוגע לרמת הדמיון בין מטבע דיגיטלי מסוים ונייר ערך. המועצה דירגה מטבעות דיגיטליים בין 1 ל-5 ברמת הדמיון שלהם לניירות ערך ופרסמה את אופן הדירוג כך שאנשים יוכלו לבחון זאת בעצמם. יתכן מאוד להניח כי זירת המסחר תציע מסגרת התייחסות דומה לרשויות בארה"ב.
הגברת החיכוך בין הרשויות ועולם הקריפטו
בתקופה זו אנחנו רואים התעוררות גוברת מצד ממשלות בעולם בכלל וממשלת ארה"ב בפרט בכל הנוגע למטבעות דיגיטליים. לדוגמה, בצעד ראשון מסוגו – מחלקת האוצר של ארה"ב הודיעה כי היא תטיל סנקציות על זירת המסחר Suex אשר לכאורה מעורבת בהלבנת הון של כספים שמקורם במתקפות סייבר ותשלומי כופרה.
ככל ששוק המטבעות הדיגיטליים הולך וגדל, כך גובר גם החשש מצד הרגולטורים מפני השפעותיו האפשריות. נראה שהחשש הגדול בשלב זה הוא מפני הונאות, פריצות ותשלומי כופרה, הלבנת הון ומימון טרור, פגיעה במשקיעים, תחרות בבנקים ובמערכת המסורתית כמו גם קריסה בשוק שעשויה להשפיע על עוד מגזרים מעבר לקריפטו.
למרות כל זאת, בינתיים עוד לא ברור מה בדיוק הרגולציות הצפויות בתעשיית הקריפטו ואילו מהמטבעות הדיגיטליים יוגדרו על ידי ה-SEC בתור סחורות, אילו מהם בתור ניירות ערך או כל הגדרה אחרת.