בשנים האחרונות התנהלו קרבות עזים בין קהילת הקריפטו לבין ממשלות העולם, ובראשן ארה"ב. רבים חזו שהממשלות יצליחו לרמוס את תעשיית הקריפטו, אך קהילת הקריפטו והתעשייה נאבקו חזרה. והנה, בשנה האחרונה התעשייה רשמה כמה נצחונות מרשימים בזירה המשפטית, ולאחרונה גם בזירה הפוליטית.
אחד הניצחונות הפוליטיים המרשימים שרשמה תעשיית הקריפטו אירע מוקדם יותר החודש, כאשר חברי קונגרס משתי המפלגות תמכו בהצעת החוק SAB121 שתחייב את ה-SEC, רשות ניירות ערך האמריקנית, לבטל הוראה חשבונאית מגבילה על אחזקת מטבעות דיגיטליים, מה שיקל על גופים פיננסיים לפעול בתחום.
בתגובה פרסם הבית הלבן התנגדות מפורשת להצעה ואפילו איום בווטו, אבל ללא הועיל. אחרי האישור בקונגרס הגיעה הצעת החוק להצבעה בסנאט, וגם בו נבחרים ציבור דמוקרטיים ורפובליקנים שילבו ידיים – למרות איומי הבית הלבן – ואישרו את ההצעה.
תוצאות ההצבעה בסנאט הן אירוע שבעקבותיו, כך מסתמן, גורמים בממשל האמריקני התחילו להבין את עוצמתה של קהילת הקריפטו בארה"ב. לצד התמיכה הפומבית שטראמפ הביע לאחרונה בתחום, והחיבוק שהוא קיבל ממנה בחזרה, ויחד עם סקרים שמראים שלסוגיית הקריפטו יש סיכוי אפילו להכריע את תוצאות הבחירות לנשיאות, ייתכן שהחל להיווצר לחץ מלמעלה לשינוי מדיניות חד ומהיר.
הלחץ הזה מופנה קודם כל כלפי מי שבשנים האחרונות היה אחד הגורמים העוינים ביותר לתעשייה – ה-SEC, והעומד בראשה גארי גנסלר. עד מחר (ה'), ה-SEC אמורה לקבל הכרעה סופית אם לאשר בקשות לרשום למסחר קרנות סל המאפשרות התחשבנות ישירה באתריום. עד כה הסיכויים שניתנו לאישור כזה היו נמוכים מאוד.
רבים העריכו – בעיקר לאור ההליכים המשפטיים שהובילה לאחרונה ה-SEC כלפי חברות המובילות את הפיתוח על אתריום כמו Consensys ו-Uniswap Labs – שגנסלר יסרב לבקשות לקרנות סל עבור אתריום, גם אם המשמעות מבחינתו תהיה, לאור תקדים קרנות הסל לביטקוין, הפסד פוטנציאלי בעתירות שכבר מוכנות להגשה נגדו בבית המשפט.
והנה השבוע, לאחר שבועות ארוכים של מריחת זמן, התעלמות ומסמוס, התחילו לזרום אינדיקציות לפניית פרסה מצד ה-SEC. הסיכויים שנתנו פרשנים כמו אריק בלצ'ונס מבלומברג לאישור קרן סל לאתריום קפצו מ-25% ל-75% ויותר, ובעקבותיהם גם מחירי אתריום ושאר שערי המטבעות הדיגיטליים.
כרונולוגיה מקוצרת של יחסי התעשייה, הרגולטור והפוליטיקה
כשגנסלר מונה להיות ראש רשות ניירות ערך ה-SEC באפריל 2021, היו בתעשייה שראו במינויו חדשות טובות. בעיקר בזכות קורס על בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים שכמה שנים קודם לכן הוא העביר ב-MIT. הנה אדם שמבין את הטכנולוגיה, סברו אז, ומי שמבין את התעשייה ואת הטכנולוגיה חייב להבין גם את הפוטנציאל החיובי שלה. בתקופה הזאת גנסלר אף הביע תמיכה פומבית בעקרונות הקריפטו, אבל ככל שהזמן עבר התברר יותר ויותר שאין אדם עוין יותר לתעשיית הקריפטו מגארי גנסלר בתפקידו כיו"ר ה-SEC.
גנסלר השקיע רבים ממשאבי הארגון שהוא עומד בראשותו למרדף דווקא אחרי העסקים הכי לגיטימיים בתעשייה. נוצר מצב אבסורדי שדווקא בורסות קריפטו אמריקניות שניסו לפעול במסגרת החוק כמו קראקן וקוינבייס מצאו את עצמן מוציאות מאות מיליוני דולרים על התגוננות משפטית, בזמן שנכסי המשקיעים והלקוחות שלהם נשארו בטוחים, ואילו גורמים מפוקפקים שהקימו חברות במקלטי מס ובאיים מרוחקים חגגו על כספם של אחרים בלי פיקוח ובלי אכיפה.

אבל גנסלר נחל הפסד אחרי הפסד בבתי המשפט. כך למשל בתביעה שהגישה נגדו גרייסקייל על סירובו המתמשך, והממש לא הגיוני, לאשר למסחר קרנות סל להתחשבנות ישירה בביטקוין בזמן שקרנות סל לחוזים עתידיים כבר קיימות מאז 2018, או בקריסת תיק הדגל שלו נגד חברת ריפל שנגמר בקביעה של בית המשפט ש-XRP לא נחשב כנייר ערך.
במקביל גנסלר כיכב בכמה וכמה הופעות מביכות במיוחד מול ועדות הסנאט והקונגרס שבהן סירב לענות על שאלות פשוטות. גנסלר התעקש שאין צורך בעדכון החוקים העוסקים ברגולציה פיננסית, אך לא הצליח להסביר איך ייתכן שחוקים שנחקקו בשנות ה-30 של המאה הקודמת יכולים לשמש כמעט מאה שנה לאחר מכן לאכיפה ופיקוח על תעשייה שמבוססת על חדשנות טכנולוגית בלתי ניתנת לעצירה.
גנסלר פועל כאילו הוא הנציג הקדמי של גורמים ברשות המבצעת בארה"ב שהחליטו להילחם בקריפטו, בהובלת הסנאטורית אליזבת וורן, מהקולות התוקפניים ביותר כלפי התחום שהתחייבה להוביל את "צבא האנטי-קריפטו". למזלה של התעשייה, בארה"ב אל מול הרשות המבצעת ניצבת רשות שופטת עצמאית. כשראש זרוע מבצעת פועל באופן בלתי עקבי ובלתי הגיוני, תפקידו של בית המשפט הוא ליישר אותו – וכך אכן קרה גם מול גנסלר.
פסיקות בית המשפט בתיק ריפל ובתיק גרייסקייל חשפו את חוסר העקביות של המדיניות של ה-SEC, ואת הבעייתיות בהתעקשות ליישם "רגולציה באמצעות אכיפה" במקום להוביל שינויי חקיקה הכרחיים לאור השינויים הטכנולוגיים העצומים שהתרחשו מאז שנוצרה המסגרת החוקית לפיקוח על נכסים פיננסים אי אז במאה שעברה.
להזניק את הקריירה שלך – תעודת מומחה בלוקצ׳יין להזניק את הקריירה שלך – תעודת מומחה בלוקצ׳יין תעניק לך יתרון נדיר. לשריון מקום
תעניק לך יתרון נדיר. לשריון מקום
כשהביזור של הדמוקרטיה האמריקנית פגש את הביזור של מחזיקי הקריפטו
במקביל לזירה המשפטית, קהילת הקריפטו האמריקנית החלה לפעול ישירות מול נבחרי הציבור. כאן התברר היתרון הגדול של משקיעי הקריפטו אל מול וול סטריט בהקשר של הדמוקרטיה האמריקנית. לוול סטריט לא חסר כסף, והם יכולים לקנות פוליטיקאים מימין ומשמאל, אבל בשונה מבכירי הגופים הפיננסיים היושבים בניו יורק, המשקיעים במטבעות דיגיטליים מפוזרים בכל רחבי ארה"ב, כולל ובעיקר במדינות המפתח המתנדנדות, אלה שחורצות גורלות בבחירות לנשיאות.
בשנים האחרונות קהילת הקריפטו התגייסה להסביר, ללמד ולשכנע את חברי הקונגרס והסנטאורים – נציגי מדינות שונות ואזורי בחירה שונים – מהי הבלוקצ'יין, מה היתרונות שהטכנולוגיה הזאת יכולה להביא לעולם, למה התדמית השלילית שהודבקה לתעשייה אינה מוצדקת, ועד כמה נדרש שינוי תפיסתי אצל מקבלי ההחלטות בנוגע לתחום.
את פירות המאמץ הזה אפשר היה לראות השבוע בתוצאות ההצבעה המפתיעות על הצעת חוק SAB121. שיתוף פעולה משני צדדי המפה הפוליטית כלל וכלל אינו מובן מאליו. אינספור רפורמות חיוניות תקועות בצנרת החקיקה של הקונגרס והסנאט בגלל חוסר היכולת של הדמוקרטים והרפובליקנים לעבוד יחד, אבל כשזה בא לבטל הנחיה שרירותית של ה-SEC שמונעת ממוסדות פיננסיים להחזיק במאזניהם מטבעות דיגיטליים זה קרה.
המשמעות היא ניצחון עצום לתעשיית הקריפטו בזירה הפוליטית האמריקנית. בעקבותיו ייתכן שבקרוב נראה גל של חקיקה תומכת קריפטו שתספק את הוודאות הרגולטורית שהתעשייה מתחננת אליה כבר שנים. כבר היום תעלה להצבעה בקונגרס הצעת החוק שזכתה לשם "חדשנות פיננסית וטכנולוגית למאה ה-21", או בקיצור FIT21, שנועדה להסדיר את תחום הקריפטו והמטבעות הדיגיטליים, ומנהיגי המפלגה הדמוקרטית בקונגרס הודיעו כי לא יתנגדו לה.
ההשלכות של שינוי מדיניות כזה יהיו רחבות היקף וישפיעו על תעשיית הקריפטו והבלוקצ'יין בעולם כולו. אם המגמה הזאת תימשך ייתכן שאחד החסמים הגדולים ביותר בפני אימוץ המוני הוסר, ושהמערכת הפיננסית מוכנה סוף סוף לעדכן גרסה למאה ה-21.