מסחר ממונף – המדריך המלא למסחר ממונף במטבעות דיגיטליים

שוק המטבעות הדיגיטליים ממשיכים לצמוח ולצבור משתמשים חדשים. בורסת קוינבייס (Coinbase) האמריקנית כבר חצתה את ה-50 מיליון משתמשים, בורסת בינאנס (Binance) הבינלאומית חצתה את ה-100 מיליון ונדמה שזוהי רק ההתחלה.

הגדילה של השוק מביאה עמה גם את ההתעניינות במסחר בנגזרים פיננסיים כגון חוזים מתמשכים, חוזים עתידיים ואופציות. במרוץ השנים קמו בורסות רבות למסחר בנגזרים, ולרוב הן מאפשרות מסחר במינוף גבוה, שכן ברוב המקרים הבורסות הפופולריות הן הבורסות שאינן מפוקחות על ידי רגולטור קפדן.

מסחר במינוף, כלומר לקיחת הלוואה לטובת פוזיציות מסחר, יכול להיות טוב מאוד שכן הוא עשוי להגביר את הרווחים פר פוזיציה. אך ברוב המוחלט של המקרים, כשמדובר בסוחרים מתחילים, מסחר במינוף גם יכול רע מאוד – שכן בדיוק כפי שהרווחים יכולים להיות גבוהים יותר כשמהמרים על כספים שאין לנו, ההפסדים עלולים להיות קשים ומהירים אף יותר.

מה זה מסחר ממונף?

מסחר ממונף הוא, כאמור, לקיחת הלוואה לטובת פוזיצית מסחר. סוחרים משתמשים במינוף כדי להגדיל את כוח הקנייה שלהם, כאשר המתווך (בורסה/ברוקר/בנק) הוא זה שמספק את המינוף. 

בדומה לכל הלוואה, קיים יחס בין ההון שהסוחר מעמיד (הערבות) לבין לכוח הקנייה שהוא מקבל מהמתווך. היחס הזה נקרא גם מכפיל המינוף. 

לדוגמה: יש לנו תיק בשווי של 1,000$. במידה ובחרנו למנף פי 2, כוח הקנייה שלנו יהיה שווה ל-2,000$, כאשר 1,000$ העמדנו מראש כערבות ו-1,000$ קיבלנו כהלוואה. 

הריבית שנשלם, שהיא עלות לקיחת ההלוואה לטובת המסחר הממונף, מבוססת על גובה הערבות ורמת המכפיל. כלומר, מינוף של פי 20 יהיה יקר יותר ממינוף של 2 ברוב המקרים, כאשר ישנם פקטורים נוספים לקחת בחשבון כגון נזילות. 

כדוגמה נוספת, משמעותו של מינוף פי 10 היא שכל דולר שיש לסוחר נותן לו כוח קנייה של 10 דולר. מינוף של פי 20 אומר שכל דולר שיש לסוחר נותן לו כוח קנייה של 20 דולר וכן הלאה.

מה זה מרג'ין (Margin)?

מרג'ין הוא סכום הכספים הנדרש כערבות על מנת לפתוח ולתחזק את הפוזיציה. כלומר, מדובר בפיקדון שנדרש ע"י המלווה כדי לוודא שהוא אכן מקבל גמול עבור הסיכון שלקח כשנתן את ההלוואה למסחר.

במידה וכיוון פוזיציית המסחר הולך כפי שצפה הסוחר, כולם מרוצים. אך במידה והמחיר הולך לכיוון הנגדי, על הלווה יהיה להעמיד מרג'ין נוסף (ערבות נוספת) לפי דרישתו של המלווה. ללא העמדת מרג'ין נוסף, ובהינתן שהמחיר ירד הרבה (כשמדובר בפוזיציית לונג) – המלווה יוכל להנזיל את המרג'ין ולסגור את הפוזיציה. 

בכדי לחשב את המרג'ין הנדרש עבור עסקאות אנחנו צריכים לחלק את שווי הפוזיציה במכפיל המינוף. לדוגמה, הפוזיציה שלנו בסך 500$ ומכפיל המינוף שלנו הוא 1:10, לאחר חלוקה נקבל 50$ וזהו סכום המרג'ין הדרוש עבור הפוזיציה הזו.

אם באותה דוגמה לקחנו מינוף של פי 10 לפוזיציית לונג (כלומר הימרנו על 500$ עם 50$ כערבות), והמחיר ירד 10% – המלווה ידרוש מרג'ין נוסף במהירות ולא – ימכור את הפוזיציה שלנו במחיר שוק, ויקח לעצמו את הערבות כביטוח.

levarage

איך לסחור עם מינוף במטבעות דיגיטליים?

כדי להשתמש נכון במינוף יש צורך בסבלנות רבה ויכולת ביצוע חישובים. אחרת, הסיכויים להפסד ואף להנזלת החשבון – גבוהים.

היכולת לסחור במינוף ואף למנף פי עשרות מונים לא אומרת שזה מה שכדאי לעשות. הרי ככל שמכפיל המינוף גבוה יותר, ככה תנודת הנכס תשפיע על גורל הפוזיציה בצורה משמעותית יותר כאמור. 

הנה השאלות הראשונות שיש לשאול לפני פתיחת פוזיציה ממונפת:

  1. כמה הון יש לי בחשבון המסחר?
  2. מה אסטרטגיית ניהול הסיכונים שלי? 
  3. כמה אני מוכן לסכן בכל עסקה?
  4. האם תנודתיות הנכס בו אני סוחר סבירה ביחס למינוף אותו אני לוקח?

סוחר מנוסה יידע בכל עת כמה הון בחשבונו, איזה סוג סוחר הוא (שמרן, אגרסיבי וכו'), כמה אחוזים מתוך ההון הוא מעוניין לסכן, וכמה מאיימת עליו התנודתיות של נכס הבסיס בו הוא מתכוון לסחור.

לדוגמה, סוחר שמרן בעל תיק בשווי 1,000$ יחליט שהוא לא מסכן יותר מ-1% מהתיק בפוזיציה מסחר. נניח ובחר לסחור בביטקוין, נכס תנודתי, הוא ייקח בחשבון שירידה של 10% ביום בניגוד לציפיות היא משהו שבהחלט אפשרי. לפיכך, הסבירות שימנף פי 10 או יותר נמוכה במיוחד.

מה המחיר של מסחר ממונף? ריבית ועמלות 

בדומה לכל הלוואה, גם במסחר ממונף קיימים תשלומי ריבית, שכן זהו עלות השימוש בכספים שמושאלים על ידי המתווך כדי שהסוחרים השונים יוכלו להמר על כספים שאין להם.

הריביות משתנות בהתאם לסוג המסחר הממונף, נכס הבסיס (המטבע הדיגיטלי), מידת הנזילות שלו (כמה ממנו זמין לקניה, מכירה והשאלה), ומספר גורמים נוספים. ככל שיש יותר מהמרים בצד אחד (למשל מהמרי לונג), כך הריבית לפוזיצית לונג תתייקר, וההפך.

עמלות אלה אינן מחושבות תמיד באותו אופן עבור כל הנכסים, והמתווכים יכולים לבחור צורות חישוב שונות. בחוזים מתמשכים למשל, הריבית מחושבת ומשולמות כל 8 שעות לרוב.

בנוסף לריבית, ישנה עמלת מסחר – שזוהי עמלה חד פעמית שמשולמת במעמד הקנייה או המכירה של מטבע דיגיטלי.

חוזים עתידיים וחוזים מתמשכים

חוזה עתידי הוא הסכם חוקי לרכישה או מכירה של נכס, נייר ערך או סחורה מסוימים, במחיר קבוע מראש בזמן מוגדר בעתיד. חוזים עתידיים הם סטנדרטיים באיכותם ובכמותם זאת בכדי להקל על המסחר בבורסות השונות. הקונה של חוזה עתידי לוקח על עצמו את החובה לקנות ולקבל את נכס הבסיס עם סיום חוזה העתידי. מוכר החוזה העתידי לוקח על עצמו את החובה לספק ולמסור את נכס הבסיס במועד התפוגה.

לדוגמה, בבורסת בינאנס ניתן לרכוש כעת חוזה עתידי על ביטקוין לסוף יוני בשער של כ-$68,000 ליחידה. במידה וסוחר סבור שביטקוין ייסחר במחיר גבוה יותר מ-$68,000 בתאריך התפוגה, הוא ירכוש את החוזה עכשיו. כך, בסוף יוני יהיה מחויב לרכוש את הביטקוין במחיר הנקוב בחוזה. אם המחיר עלה מעבר ל-$68,000, הסוחר הרוויח. אם היה נמוך מהשער, הסוחר הפסיד. החוזה העתידי אף סחיר – כלומר בין מועד רכישתו למועד התפוגה, ניתן לסחור בו עם סוחרים אחרים ומחירו מתעדכן כל הזמן בהתאם להיצע והביקוש.

חוזה מתמשך מנגד הוא חוזה שאין לו תאריך סיום קבוע לחוזה, ואשר ימשיך להתחדש ולהיות בתוקף עד שאחד הצדדים בחוזה יפסיק אותו. חוזים מתמשכים שונים מחוזים עתידיים "רגילים" בכך שהם אינם מספקים כיסוי לפרק זמן קבוע בלבד.

יתרונות

  • מאפשר להגדיל משמעותית את התשואה
  • מאפשר להיכנס למספר גדול יותר של פוזיציות מסחר בו זמנית
  • ניתן לשלוט ברמת המינוף לפי הצרכים שלנו

חסרונות

  • מגדיל משמעותית את הסיכון להפסדים
  • ללא ניהול סיכונים ומשמעת עצמית יכול לגרום להפסד כל חשבון המסחר מהר המצופה
  • ריביות ועמלות גבוהות ככל שהמינוף גבוה יותר נוגסות בתשואה

דוגמאות ומסקנות

נניח ויש לי בחשבון 5,000$ ואני מעוניין להיכנס לפוזיציה ממונפת בביטקוין. מחיר הביטקוין הוא 50,000$ באותו רגע ואני מעוניין לקנות מטבע אחד. 

כלומר, אצטרך מינוף של פי 10 על מנת שיהיה לי את כוח הקנייה הנדרש (50,000$) כדי לקנות ביטקוין שלם. 

במידה וכיוון הפוזיציה הולך נגדי, מחיר הביטקוין צריך לרדת רק 10% כדי שהפוזיציה שלי תונזל – כלומר, אפסיד את כל ה-5,000$. אם הייתי קונה 2 ביטקוין, כלומר עם מינוף של פי 20, הייתה מספיקה ירידה של 5% כדי להנזיל לי את הפוזיציה, וכן הלאה.

לעומת זאת, אם הפוזיציה הולכת לפי ההימור שתכננתי, וביטקוין מגיע למחיר של 55,000$, אז הפוזיציה שלי תהיה ברווח של 5,000$. זאת משום שגודל הפוזיציה הוא מטבע ביטקוין אחד, ולפיכך על השקעה של 5,000$ הרווחתי 5,000$ בזכות המינוף – 100% רווח לפני חישוב עמלות.

מסחר ממונף בבינאנס, FTX ו-Bybit

ישנן מספר רב של זירות מסחר המאפשרות מסחר בכלים שונים כגון מינוף, חוזים עתידיים, חוזים מתמשכים ועוד:

בינאנס (Binance)

בורסת בינאנס הינה בורסת המטבעות הדיגיטליים הגדולה ביותר בעולם עם למעלה מ-100 מיליון משתמשים ובעלת נפח המסחר הגדול ביותר. בינאנס הוקמה בשנת 2017.

עמלות מסחר:
Maker: 0.015-0.02%
Taker: 0.04%

בורסת FTX

בורסת FTX הינה בורסת נגזרים של מטבעות דיגיטליים שהוקמה במאי 2019 ובסיסה בהונג-קונג. FTX הצליחה להיות החלוצה במספר מוצרים פיננסים ראשונים בתעשייה.

עמלות מסחר:
Maker: 0.00%
Taker: 0.07%

בייביט (Bybit)

Bybit היא בורסה לנגזרים פיננסיים של מטבעות קריפטוגרפיים המתמחה במסחר של חוזים עתידיים והראשונה שקוראת תיגר על הדומיננטיות בשוק של בינאנס ואחרות.

עמלות מסחר:
Maker: -0.025%
Taker: 0.075%

בינאנס (Binance):

  • מסחר ספוט (Fiat & Spot) – מסחר בזירת המסחר הקלאסית
  • מרג'ין (Margin) – מסחר ממונף עד X3 
  • חוזים עתידיים/מתמשכים (Futures) – מאפשרים מסחר כנגד USDT כנס הבסיס או מסחר שנכס הבסיס הוא מטבע לבחירתנו
  • גובה מינוף עד X125 בביטקוין ו-50X עד 75X במטבעות אחרים
  • טוקנים ממונפים – מאפשרים מסחר בתנודתיות גובהה יותר של עד  (BTCUP/BTCDOWN)
  • הלוואות
  • אופציות קצרות טווח
  • זוגות מסחר – USDT,ETH,BNB ועוד מספר סטייבלקוינס (USDC,DAI,BUSD) המשתנה בין מטבע למטבע
 *אין צורך ב-KYC עבור משיכות של עד 2 BTC ליום

בורסת FTX

  • מסחר ספוט (Fiat & Spot) – מסחר בזירת המסחר הקלאסית
  • גובה מינוף של עד 101X עבור מפר מטבעות פופולריים
  • חוזים עתידיים/מתמשכים (Futures)
  • חוזי MOVE – מייצגים את הסכום שנכס הבסיס מעביר בתקופת מסחר מוגדרת
  • שווקי חיזוי – לדוגמא האם טראמפ יבחר ב-2024
  • טוקנים ממונפים – מאפשרים מסחר בתנודתיות גובהה יותר של עד  (BTCUP/BTCDOWN)
  • סל "שיטקוינס" – כמו תעודת סל רק המשלבת בתוכה מספר גדול של "שיטקוינס"
  • זוגות מסחר – USD,USDT,BTC,ETH
  • כלים נוספים – בורסת FTX מפתחת מגוון עצום של כלים נוספים שעליהם לא נפרט כאן
  *אין צורך ב-KYC עבור משיכה של עד 2,000$

בורסת Bybit

  • מסחר ספוט (Fiat & Spot) – מסחר בזירת המסחר הקלאסית
  • גובה מינוף של עד X100 בביטקוין ועד X50 במספר קטן של מטבעות נוספים
  • חוזים עתידיים/מתמשכים (Futures) – לרכוש חוזים מתמשכים (Perpetual Futures) מתקדמים ללא קביעת תאריך סיום מוגדר מראש
  • כלים נוספים – הלוואת P2P
  • זוגות מסחר – מסחר רק כנגד דולר (USD) וטט'ר (USDT)
  *אין צורך ב-KYC 

לסיכום

מסחר במינוף הוא מפתה ומגדיל משמעותית את הסיכוי לרווחים גדולים אך איתו את הסיכון להפסדים טוטאלים. לא מעט אנשים מוחקים את חשבון המסחר שלהם מאחר והם נסחפים עם המחשבה של "כמה אני יכול להרוויח עם מינוף" אך באותה קלות, כך נראה גם הצד השני.

זירות המסחר שעתה סקרנו מאפשרות מגוון רחב של אפשרויות והם נגישים וידידותיים למשתמש, כדאי לשים לב שללא ניהול סיכונים נכון ותוכנית מראש, הדבר לא שונה ממשחק רולטה בקזינו.

אין לראות במאמר הנ"ל המלצה מאחר ואיננו יועצי השקעות. מטרת המאמר היא העשרה בלבד.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

דור אופיר

דור אופיר

ביטקוינר, מגיע מעולם ניהול פרויקטים בשיווק דיגיטלי, בעל רקע מעולם הכלכלה ובשנים האחרונות גם מתעשיית הקריפטו. דור מאמין שהאינטרנט בשילוב תעשיית הבלוקצ'יין והקריפטו יובילו את העתיד הכלכלי והפסיכולוגי של האנושות בדורות הבאים. https://twitter.com/Dor_Ophir
דור אופיר

דור אופיר

ביטקוינר, מגיע מעולם ניהול פרויקטים בשיווק דיגיטלי, בעל רקע מעולם הכלכלה ובשנים האחרונות גם מתעשיית הקריפטו. דור מאמין שהאינטרנט בשילוב תעשיית הבלוקצ'יין והקריפטו יובילו את העתיד הכלכלי והפסיכולוגי של האנושות בדורות הבאים. https://twitter.com/Dor_Ophir

Blockchain Expert

מסלול ההכשרה המקצועי בישראל

זה הזמן שלך להצטרף להצלחה!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן