עיתון הטכנולוגיה The Verge פרסם אתמול (ד') תחקיר אודות ג'סטין סאן, מייסד הפרויקט טרון (Tron), החושף התנהגות מטרידה ובלתי חוקית של של היזם הצעיר לכאורה. עובד לשעבר אמר שסאן עבר על כל כך הרבה חוקים שזה יהיה בלתי אפשרי לעקוב אחר כל העבירות שלו. על פי המקורות האנונימיים של התחקיר, ככל הנראה מספר עובדים של סאן משתפים פעולה עם רשויות החוק.
על פי התחקיר, סאן התנהל בצורה אכזרית כלפי עובדיו, הלבין כספים, זייף אישורי הזדהות של משתמשי זירת המסחר Poloniex אשר בבעלותו, עסק בהרצת מניות ועוד. בנוסף, בתחקיר נטען כי סאן הצליח לחלץ לכיסו כ-300 מטבעות ביטקוין אשר נשלחו בטעות על ידי לקוחותיו לכתובות של ארנק טט'ר (USDT).
סאן התייחס בחשבון הטוויטר שלו אל פרסום התחקיר וכתב שאלו האשמות שווא שלא עומד מאחוריהן דבר. "מדובר בשקר מוחלט מצד The Verge והכתב והשמצה בוטה של פעילות Poloniex," כתב.
כריסטופר הרלנד-דונאוויי, הכתב אשר פרסם את התחקיר, עומד גם מאחורי תחקיר דומה שפורסם בשנת 2020 על רכישת BitTorrent על ידי סאן. הרלנד-דונאוויי מציין בתחילת המאמר שיש לו 15 מקורות אשר ביקשו שלא ישתמש בשמם מחשש שסאן ינקום בהם. בזמן כתיבת הכתבה, הוא טוען שמספר אנשים אמרו שהם חוששים לחייהם במידה ויענו על שאלותיו.
רוב האנשים שרואיינו לכתבה הם עובדים בהווה ובעבר במיזמים השונים של סאן בארה"ב וסין, ומקור אחד נוסף בעל ידע על העסקים של סאן "מסיבות אחרות." בנוסף, הכתבה מסתמכת על מאות מסמכים פנימיים של טרון אשר הודלפו.
זירת המסחר Poloniex
זירת המסחר Poloniex נוסדה בתחילת 2014 והפכה במהירות לאחת מזירות המסחר המובילות למטבעות דיגיטליים. הזירה משכה משקיעים רבים מכיוון שהיא איפשרה לסחור דרכה במגוון רחב במיוחד של מטבעות דיגיטליים ללא כל תהליך סינון (כלומר, זירת מסחר לשיטקוינס).
חברת Circle, העומדת כיום מאחורי המטבע היציב (סטייבלקוין) USDC, רכשה בשנת 2018 את Poloniex תמורת 400 מיליון דולר במטרה לנקות אותה מפעילות לא חוקית ולהפוך אותה לזירת מסחר מובילה בסטנדרט גבוה. כדי לעשות זאת, הם החלו לדרוש תהליכי אימות זהות (Know Your Client או בקיצור KYC) ממשתמשי זירת המסחר מלקוחותיהן.
ככל הנראה, ניסיון זה לנקות את הפעילות הלא חוקית בזירה הוביל גם לפינוי של חלק משמעותי מהלקוחות וצניחה בנפח המסחר. כשנתיים לאחר מכן, זירת המסחר נמכרה להתאגדות שאחד משותפיה הוא ג'סטין סאן.
אחד העובדים בזירת המסחר אמר שהמצב שנוצר גרם לסאן לבחור לזייף את תהליך ההזדהות כדי לאפשר גדילה מהירה ומחודשת של כמות המשתמשים. על פי מקורות התחקיר, זירת המסחר יצרה מערכת הזדהות אוטומטית כדי לשמור על העמדת הפנים שהתהליך תקין, אך עדיין לאפשר לכל אחד לקבל אישור. "זה לא משנה אם היית מגיש תמונה של דאפי דאק," אמר אחד העובדים לשעבר.
סאן הגיב בטוויטר על הטענות: "תמיד שאפנו לשתף פעולה עם רגולטורים והשקענו באמצעי KYC חדישים בהתאם לסטנדרט בתעשייה."
הבריחה מסין ושיתוף הפעולה עם CZ
בספטמבר 2017, סאן היה לפני הנפקת הטוקן הראשונית (ICO) של טרון. על פי התחקיר, באותה העת סאן ידע שסין מוציאה את כל ה-ICOs מחוץ לחוק לחלוטין. סין עשתה זאת בטענה שאלו אמצעים להונאה פיננסית, תרמיות פירמידה ופעילויות לא חוקיות נוספות, מה שהתברר בדיעבד כנכון במידה רבה לאחר התפוצצות בועת ה-ICOs של סוף שנת 2017 ותחילת 2018.
לדברי הכתב, שבוע לאחר ההנפקה המוצלחת של המטבע טרון (TRX), סאן חיכה בנמל התעופה הבינלאומי של אינצ'ון, דרום קוריאה, מוכן לטוס לכל יעד באופן מיידי מתוך אמונה שהוא בורח מהרשויות הסיניות. ההשערה של הכתב היא שהוא ברח מאחר והוא ידע שהאיסור הסיני מראש אך החליט לבצע את ההנפקה בכל זאת.
הכתב טוען גם שסאן לחץ על סיום השקת הטוקן יום לפני ההודעה על האיסור הסיני, ואף כותב שהוא קיבל את המידע על האיסור הסיני ממנכ"ל בינאנס (Binance), צ'אנגפנג זהאו (המכונה CZ), אשר ידע זאת בעקבות הקשרים שלו בתחום. "הם היו בזה ביחד," עובד לשעבר מסר לכתב.
לסיכום
התחקיר המלא כולל האשמות נוספות רבות כלפי סאן, כולל מספר רב של עבירות על החוק שביצע ותיאורי עובדים על התנהלות אלימה ובעייתית של הבוס הצעיר. בשלב זה לא נחשפו פרטים בנוגע לחקירה רשמית בנידון. CZ, אשר מנסה בתקופה האחרונה לשנות את התנהלותו מול הרגולציה, לא הגיב על ההאשמות שהועלו נגדו בתחקיר.