מטבעות ביטקוין בשווי של כמעט 2 מיליארד דולר הועבר אתמול (שני) מארנק דיגיטלי שבשליטת ממשלת ארה"ב לחשבון קוינבייס פריים. מדובר ב-19,800 מטבעות שהוחרמו ב-2013 מזירת המסחר הבלתי חוקית סילק רוד. על רקע ההעברה, שער הביטקוין צנח אתמול (שני) בכמעט 3.5% אל מתחת ל-94,600 דולר. מאז התאושש מעט המחיר ועלה חזרה לסביבות ל-95,600 דולר בו הוא נסחר כעת.
על פי נתוני חברת ניתוח האונצ'יין Arkham, המטבעות הועברו מארנק המזוהה כ"כספי משרד המשפטים המוחרמים מסילק רוד" לכתובת חדשה ללא היסטוריית עסקאות, ומשם הופקדו בחשבון קוינבייס פריים של בורסת הקריפטו האמריקנית.
"טעות אסטרטגית חמורה"
המהלך עורר ביקורת חריפה בקרב פעילים בתעשייה. "זוהי טעות אסטרטגית חמורה. אין שום מחיר שבו הגיוני שארה"ב תמכור ביטקוין שנמצא בשליטתה", כתב ג'ייסון לוארי, מומחה לביטחון לאומי וטכנולוגיה, בפוסט שפרסם ברשת החברתית X (לשעבר טוויטר). לוארי, מייג'ור בחיל החלל האמריקני ועמית במחלקת ההגנה הלאומית של MIT, פרסם בשנה שעברה ספר המציג את הביטקוין ככלי אסטרטגי להקרנת עוצמה בעידן הדיגיטלי. "הם לא מבינים מה יש בידיהם, וזה ניכר", הוסיף.
מנכ"ל קוינבייס בריאן ארמסטרונג הצטרף להתנגדות הנחרצת למהלך, כשהגיב לדבריו של לוארי וכתב שממשלת ארה"ב לא צריכה למכור את הביטקוין שברשותה.
גבור גורבץ', מנהל אסטרטגיה הראשי של מנפיקת המטבע היציב USDT טט'ר, ניסה להרגיע מעט את השוק כשהעלה אפשרות שמדובר רק באיחוד ארנקים או שדרוג כתובות ישנות של הממשל. "יש הרבה דברים שאיננו יודעים. לא מובטח שהם ימכרו. עדיין לא ראיתי מידע רשמי על מכירה פומבית", צוטט גורבץ' ב-Cointelegraph.
לפי נתוני פלטפורמת Spot On Chain, ממשלת ארה"ב מחזיקה כ-183,850 ביטקוין בשווי של כ-17.7 מיליארד דולר בכתובות הידועות שלה. העברת הכספים הנוכחית מגיעה לאחר שהממשל העביר בתחילת אפריל למעלה מ-30,000 ביטקוין לקוינבייס ולכתובת לא ידועה.
ניסיון אחרון של ממשל ביידן לפגוע בתעשייה?
צעד זה עומד בסתירה חריפה למדיניות שהבטיח הנשיא הנבחר טראמפ בסוף יולי בכנס הביטקוין הגדול בעולם, שם הצהיר כי ינחה את משרדי האוצר והמשפטים להחזיק את המטבעות שברשותם כרזרבה. הצהרתו של טראמפ קיבלה גיבוי משמעותי מהצעת חוק שהגישה הסנאטורית סינתיה לומיס להקים רזרבת ביטקוין לאומית אסטרטגית שתרכוש מיליון ביטקוין עבור ממשלת ארה"ב.
באותו הנאום טראמפ אף התחייב להעניק חנינה למייסד סילק רואד רוס אולבריט, שנמצא בכלא מאז 2013 לאחר שנגזרו עליו 2 מאסרי עולם ועוד 40 שנה באשמה שהקים זירת מסחר בחומרים חוקיים, מסמים ועד כלי נשק. סילק רואד איפשרה תשלום בביטקוין על בסיס התפיסה השגויה שהמטבע הדיגיטלי מספק כסות של אנונימיות שיכולה לשמש פושעים.
המהלך הנוכחי מצטרף לצעד אגרסיבי אחר שנקט ממשל ביידן לאחרונה בהקשר של תעשיית הקריפטו: שבוע לאחר פרסום תוצאות הבחירות שבהן ניצח טראמפ פשטו סוכני FBI על ביתו של שיין קופלן, מנכ"ל פלטפורמת הניבויים המבוזרת פולימרקט, שבה התנהלו הימורים בהיקף חסר תקדים על תוצאות הבחירות לנשיאות – הימורים שחזו נכונה את ניצחון טראמפ.
יש מי שמעריכים שממשל ביידן מנסה לקדם מהלכים משמעותיים בתחום הקריפטו בחודשיים האחרונים שנותרו לו בבית הלבן, בעיקר לאור ההבטחות של טראמפ לשנות את מדיניות הממשל כלפי התעשייה.