משרד האוצר האמריקני קורא להחליף את המטבעות היציבים (סטייבלקוינס) הפרטיים במטבע דיגיטלי של הבנק המרכזי (CBDC), בשל חששות מהסיכונים הפיננסיים הנובעים מהיקף אחזקות אגרות החוב הממשלתיות בידי מנפיקות סטייבלקוינס כמו טט'ר (USDT) וסירקל (USDC).
"בדומה לאופן שבו מטבעות פרטיים הוחלפו במטבעות ממשלתיים בסוף המאה ה-19, כך גם מטבעות דיגיטליים של בנק מרכזי יצטרכו להחליף את הסטייבלקוינס כצורת המטבע הדיגיטלי העיקרית," נכתב בדו"ח השנתי ל-2024 של האגף לניהול החוב הממשלתי במשרד האוצר, שחלק נכבד מ-132 העמודים שבו עסק בנושא מטבעות דיגיטליים צמודי דולר והשפעתם הפוטנציאלית על שוק החוב הממשלתי של ארה"ב.
המערכה על הדולר הדיגיטלי
על פי הדו"ח, חברות המנפיקות סטייבלקוינס מחזיקות כיום באגרות חוב ממשלתיות בשווי של כ-120 מיליארד דולר, כאשר מנפיקת USDT חברת טט'ר לבדה מחזיקה ב-81 מיליארד דולר מתוך הסכום. "קריסה של סטייבלקוין מרכזי כמו טט'ר עלולה להוביל למכירת בהלה של אחזקות אגרות החוב הממשלתיות," מזהיר הדו"ח.
יש לציין כי על פי דבריו של מנכ"ל טט'ר עצמו, היקף אחזקות החברה באג"ח של ממשלת ארה"ב גבוה משמעותי, וקרוב יותר ל-100 מיליארד דולר.
משרד האוצר מעריך כי למעלה מ-80% מעסקאות הקריפטו כוללות שימוש בסטייבלקוינס, כאשר USDT המטבע הנסחר ביותר בשוק עם מחזור מסחר יומי של 53 מיליארד דולר.
המלצת משרד האוצר להחליף את הסטייבלקוינס במטבע דיגיטלי ממשלתי מגיעה על רקע מאבק פוליטי מתמשך בנושא. בפברואר 2023 העלה חבר הקונגרס הרפובליקני טום אמר הצעת חוק שמטרתה למנוע מהפדרל ריזרב ליצור מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי. "כל גרסה דיגיטלית של הדולר צריכה לשמור על ערכי הפרטיות, העצמאות של האינדיבידואל והתחרות בשוק חופשי," טען אז אמר ברשת החברתית X. "כל דבר שהוא פחות מזה, פותח את הדלת לפיתוח כלי מעקב מסוכנים."
כחודש לאחר מכן מושל פלורידה רון דסנטיס העלה הצעת חוק מדינתית מקבילה, שתמנע הכנסה של CBDC, אם יושק, לפלורידה.
למרות ההתנגדות הפוליטית, הפדרל ריזרב המשיך לקדם פיילוטים של מטבע דיגיטלי. סניף הבנק בניו יורק החל בנובמבר 2022 בפיילוט עם בנקים גדולים כמו BNY Mellon ו-Wells Fargo, במטרה ליצור מטבע סיטונאי שישמש את המערכת הבנקאית.
המאבק הפוליטי מתחמם
בספטמבר השנה השיק דונלד טראמפ, המועמד המוביל לנשיאות מטעם המפלגה הרפובליקנית, את פרויקט World Liberty Financial שאחת ממטרותיו היא לקדם אימוץ המוני של סטייבלקוינס. "המשימה שלנו ברורה כשמש: להפוך את הקריפטו ואת אמריקה לגדולים שוב על ידי קידום אימוץ המוני של סטייבלקוינס ומימון מבוזר," הצהיר טראמפ.
בעוד שתומכי הסטייבלקוינס טוענים כי הם מחזקים את מעמד הדולר העולמי, משרד האוצר מתמקד בסיכונים. הדו"ח הזהיר מפני "התופעה הנפוצה" של סטייבלקוינס שאיבדו את הצמדתם לדולר או קרסו לחלוטין בשנים האחרונות, כמו פרויקט טרה לונה שקרס במאי 2022, אם כי הדו"ח לא הזכיר את הפרויקט בשמו.
נראה כי המלצות משרד האוצר צפויות להמשיך וללוות את המערכת הפוליטית בארה"ב לקראת הבחירות לנשיאות בשבוע הבא, במיוחד לאור התנגדותו העקבית של טראמפ למטבע דיגיטלי ממשלתי. ביוני האחרון אף הצהיר כי תמיכתו בכריית ביטקוין נובעת מכך שהיא מהווה "קו ההגנה האחרון שלנו מפני CBDC". המאבק על עתיד הדולר הדיגיטלי רק הולך ומתחמם.