ג’נט ילן, לשעבר יו”ר הבנק הפדרלי בארה”ב ובקרוב שרת האוצר בממשל ביידן שצפוי להיות מושבע היום, אמרה כי מטבעות דיגיטליים הם “סיבה לדאגה” בהקשר של מימון טרור.
בנאומה מול הוועדה הפיננסית בסנאט כחלק מאישור הסופי של מועמדותה, אשר התקיים בזום, אמרה כי:
“הטכנולוגיות שמאפשרות את זה [מימון טרור] משתנות עם הזמן ועלינו לדאוג שהשיטות שלנו להתמודד עם עניינים מהסוג הזה, עם מימון טרור באמצעות טכנולוגיה, משתנות בהתאם לטכנולוגיה המשתנה. מטבעות דיגיטליים הם במיוחד סיבה לדאגה,” היא אמרה בתגובה לשאלה של חברת הסנאט הדמוקרטית מגי חסן.
האם פעילים במהומות בקונגרס מומנו באמצעות ביטקוין?
הרשויות הפדרליות חוקרות האם ישנו קשר בין טרנסקציית ביטקוין בגובה של 13.5 מטבעות (כ-400 אלף דולר באותה עת) שהתבצעה בדצמבר ע”י מפתח תוכנה צרפתי (שכבר הספיק ללכת לעולמו מאז), לבין ארגונים ימנים-קיצוניים שלכאורה מעורבים בפריצה לבניין הקפיטול שהתרחשה ב-6 בינואר.
עם זאת, טרם נמצא קשר ישיר ונכון לכתיבת מלים אלו, מדובר בחקירה נסיבתית.
כיו”ר הפד, ילן אמרה שהיא אינה מעוניינת בפיקוח יתר על תחום המטבעות הדיגיטליים, והתייחסה בבוז לביטקוין במספר נקודות זמן. אך כשתיכנס לתפקידה כשרת האוצר, היא למעשה תפקח על הפעילות של יחידת האכיפה לפשעים פיננסיים ועל הרגולציה שמוצעת על ידה, כולל החוק הדרקוני שעומד על הפרק ויצר סערה בתעשייה. הצעת החוק שטרם אושרה מבקשת לדרוש מנותני שירותים פיננסיים במטבעות דיגיטליים, כולל בורסות ובנק, לאסוף מידע על צדדים שלישיים ועל ארנקים בהם המטבעות מוחזקים ע”י המשתמש ולא ע”י גוף מתווך כנהוג כיום.
צ’יינאליסיס אומרת אחרת
חברת ניתוח הבלוקצ’יין צ’יינאליסיס (Chainalysis) אשר עובדת בין היתר עם ממשלת ארה”ב והרשויות השונות, קבעה בדוח הפשיעה שלה לשנת 2019 כי 11.5 מיליארד דולר בלבד, או כ-1.1% מסך כל הפעילות במטבעות דיגיטליים, שימשה לפשיעה מכל סוג – כולל מימון טרור.
על פי הדוח, רוב הכספים שמשויכים לפשיעה היו מעורבים בהונאות פונזי ובשימוש ברשת האינטרנט האנונימית (Darknet). חלקו של מימון הטרור לעומת זאת, היה אפסי וזניח לחלוטין.