חודשו הראשון של השנה והעשור החדשים מגיע לסיומו, וניתן לומר בפה מלא שהשניים נפתחו על רגל ימין שכן שוק המטבעות הדיגיטליים בכללותו רשם עליות של כ-35%. ביטקוין, המטבע הדומיננטי בשוק, נסק כ-31% במהלך החודש אך המטבעות האלטרנטיביים לא נשארו חייבים: אתר (ETH) עלה כ-41%, ריפל (XRP) כ-25%, לייטקוין (LTC) ואיאוס (EOS) כ-65% כ"א והמטבע השנוי במחלוקת BSV נסק כ-190%.
אך מלבד עליות השערים החודש, גם התפתחויות נוספות חלו בתעשייה ככלל.
Tether הנפיקה מטבע הצמוד בערכו לזהב
חברת Tether אשר עומדת מאחורי המטבע היציב (Stablecoin) הצמוד בערכו לדולר USDT, מציעה מטבע חדש אשר מגובה במתכת הזהב. המטבע יונפק על שני רשתות בלוקצ'יין שונות: על אתריום כטוקן ERC20 ועל טרון כטוקן TRC20. שמו של המטבע יהיה Tether Gold, וסימונו XAU₮. ניתן לסחור בו בבורסת ביטפניקס, חברת האחות של Tether.
טוקן אחד יהיה שווה ערך לאונקיית זהב אחת של העומדת בסטנדרט LBMA. שותפתה לדרך היא חברת TG Commodities Limited, המתמחה במתכות יקרות ושייכת לאיל נדל"ן בריטי. לטענת Tether, ברשותה השליטה ישירה על אחסון הפיזי של הזהב, אשר נמצא בכספת בבנק שוויצרי. כמו כן, ניתן יהיה לזהות את מטיל הזהב הצמוד לטוקן באמצעות הכתובת שלו ברשת אתריום.
האם ניתן יהיה לסמוך על Tether לאחר הסקנדלים הרבים מולם היא מתמודדת? אין לדעת. על אף תביעות רבות בארה"ב, שימוש לא נאות ו/או מוסרי בכספי הרזרבה ושינוי הגדרת הרזרבות של הטוקן USDT, הוא עדיין משמש כמטבע צמוד-הדולר בעל נפח המסחר הרב ביותר והנזילות הגבוהה ביותר.
ֵדויטשה בנק: "אימוץ תחום הקריפטו מזכיר את זה של משתמשי האינטרנט בשנים הראשונות"
דויטשה בנק פרסם מסמך החוזה כי עד 2030, יהיו כ-200 מיליון ארנקים דיגיטליים. כלומר, צמיחה של כמעט פי עשר בתקופה של עשור. צמיחה זו מזכירה את צמיחת משתמשי האינטרנט בשנים הראשונות, אך שם היה מדובר על סדרי גודל אחרים – מ-50 מיליון ל-500 מיליון משתמשים.
מלבד התחזית של דויטשה בנק, תחזית דומה שפורסמה החודש חוזה גידול של קצת פחות מ-25% בשנה באימוץ ארנקי חומרה במשך חמש השנים הקרובות. לפיכך, חוזה חברת הייעוץ Mordor Intelligence ששווי תעשיית ארנקי החומרה יגדל לכ-708 מיליון דולר עד לשנת 2,025.
קרן ההשקעות Grayscale מדווחת על השקעת שיא של 600 מיליון דולר בתחום הקריפטו ב-2019
®Grayscale היא קרן השקעות המתמחה בשוק המטבעות הדיגיטליים ומוערכת כמנהלת הנכסים הגדולה ביותר בתחום. על פי דיווח של החברה, במהלך 2019 היא הצליחה לגייס כ-600 מיליון דולר, וזאת בזכות התעניינות גוברת של משקיעים בתחום הקריפטו. מדובר בסכום מפתיע, שכן הוא גובר על סכומן של כלל ההשקעות בשנים 2018-2013 במצטבר. בנוסף, עפ"י הדיווח 71% מהגיוסים נעשו על ידי גופים מוסדיים – מה שמעיד על כך ששנת 2019 הובילה קרנות השקעות וגידור לחשוף את משקיעיהן לשוק המתפתח. בסך הכל, במהלך 2019 הגדילה Grayscale את קהל לקוחותיה ב-25%.
הבנק המרכזי באנגליה יוביל ועדת בנקים להערכת הפוטנציאל של הנפקת מטבע דיגיטלי
בשבוע שעבר דיווחנו על כוונתו של הבנק האירופי המרכזי להמשיך ולהעריך את אפשרות הנפקת מטבע אירו דיגיטלי. השבוע הודיע הבנק המרכזי באנגליה על הקמת ועדה שתבחן את נושא המטבע הדיגיטלי הממשלתי לעומק גם היא.
בוועדה יקחו חלק נציגי הבנקים המרכזיים מאנגליה, קנדה, יפן, הבנק המרכזי האירופי, השוויצרי, השוודי והבנק להסדרים בינלאומיים (BIS). הנציגים ידונו בפן הכלכלי, בעיצוב הטכנולוגי, בדרכי יישום התוכנית כולל העברות בינלאומיות ואיך יתבצע שיתוף הידע בין המעורבים, לגבי הטכנולוגיות הצומחות בתחום.
כמובן שכבר כיום רוב המטבעות הלאומיים הינם דיגיטליים כמעט לחלוטין ואין ספק שלא מדובר בהנפקת מטבע דיגיטלי מבוזר. לכן, לא ברור מדוע דרושות וועדות לטובת הנושא.
מספר כתובות הביטקוין גדל ביותר מ-10% בשנה החולפת
על פי נתונים של חברת Glassnode, מספר כתובות הארנקים שהחזיקו במטבע ביטקוין אחד או יותר זינק בכמעט 11% והגיע ל-784,000 כתובות בשנה החולפת. מספר זה גדול פי שניים ממספר הכתובות בתחילת 2015. מספר זה מוערך כגידול במספר הקמעונאים אשר מחזיקים במטבע, ולא בהכרח סוחרים. תופעת ה-HODL צומחת ואנשים רואים בביטקוין כגידור וכאמצעי לשמירה על ערך.
עם זאת, חשוב לזכור כי משתמשים רבים עשויים להחזיק ביותר מכתובת אחת, כך שיש להיזהר בקביעה שהעלייה במספר כתובות משמעותה בהכרח גידול אמיתי במספר המשתמשים בשוק.
מופתעים? עורך הדין של קרייג רייט, המתחזה לסטושי נקמוטו: "אין לקרייג את המפתחות הפרטיים למטבעות הביטקוין של סטושי"
פרשת קרייג רייט היא אחת מהפרשות הביזאריות ביותר בשוק הקריפטו. תחילת הפרשה בהצהרתו של מדען אוסטרלי בשם קרייט רייט שהוא לא אחר ממציא הביטקוין, סטושי נקמוטו. למרות גל הסקפטיות, רייט נתבע על ידי אירה קליימן, אחיו של חוקר המחשבים דייב קליימן ז"ל שלטענת התביעה היה מעורב בימיו הראשונים של המטבע.
על פי התביעה, רייט, שהיה כביכול שותף עסקי של קליימן, השתלט על עזבונו באמצעות זיוף חוזי הירושה וכך הצליח לצבור כמיליון מטבעות קריפטו שבשיא שווים הגיעו לשווי של כ-20 מיליארד דולר. אלו כמובן המטבעות המשויכים לסטושי נקמוטו, יוצר הביטקוין, אשר קרייג רייט מתחזה לו. התביעה דרשה כי רייט ימסור לידיה כמחצית ממטבעות אלו.
התביעה המקורית הוגשה בתחילת 2018 ובמהלכה רייט טען בין היתר שאכן יש ברשותו קובץ מוצפן למפתחות של מטבעות אלו, אך הוא היה היחיד ש"טמן" אותם. לאחר כמה זיגזגים (כולל עדות תחת שבועה), נראה שלפחות על פי עורך דינו, הוא לא מחזיק בקובץ וכלל לא מתיימר להחזיק בו. ההצהרה הזו מתיישבת עם ההערכות בקהילת הקריפטו כי רייט היה ונשאר מתחזה.
בפסק הדין המקורי בתביעה, אשר התקבל בסוף אוגוסט בשנה שעברה, נקבע כי רייט אכן היה אשם וביצע זיוף, אך לאחר ערעור לבית המשפט המחוזי התיק והעובדות נפתחו מחדש ואחת השאלות המהותיות היא האם קליימן ורייט היו שותפים מלכתחילה. לפיכך, חובת ההוכחה עברה לתביעה ועד כה חויב רייט רק בהוצאות משפט.
חברה שוויצרית מקבלת אור ירוק להנפקת נייר ערך ראשונה על אתריום
חברת OverFuture קיבלה אימות מחברת הייעוץ הרגולטורי אשר היא מעסיקה, ותפעל לביצוע IPO במסגרתו תחלק 8,399,000 מניות בדמות טוקנים דיגיטליים על גבי רשת אתריום הציבורית. החוזים החכמים יפותחו ע"י חברת Euro Daxx, שהינה זירת מסחר לנכסים דיגיטליים הממוקמת בעיר צוג במדינה.
טרם ברור האם הרגולטור יאשר את ההנפקה באמת, אך חברת OverFuture כבר מפוקחת ע"י הרשות השוויצרית לפיקוח על שווקים פיננסיים ולכן ההנחה היא שכן.