מה זה ניתוח טכני והאם חשוב שתכירו אותו כמשקיעים?

זיהוי דפוסים בגרפים וחיזוי מגמות הוא מיומנות הנדרשת למסחר בקריפטו ובכלל. איך ניתוח טכני יוכל לשפר את יכולות המסחר שלכם? [מעודכן ל-2024]
ניתוח טכני

ניתוח טכני הינו כלי לחיזוי תזוזות מחירים עתידיות, אשר מבוסס על ניתוח תזוזות המחירים הקודמות. כיום, אם ברצונכם להצליח בעולם של מסחר בקריפטו, מניות, מט"ח ושווקים נוספים – כדאי לכם מאוד להכיר את תורת ניתוח הטכני, ומקרוב. 

ניתוח טכני בקריפטו הוא זהה לניתוח טכני במט"ח או בשווקים אחרים, ולכן במדריך הבא תלמדו את הנחות הבסיס לניתוח טכני, תכירו את האבולוציה של שיטת החיזוי, ואף תוכלו להשוות את יתרונותיה לחסרונותיה.

מבוא לניתוח טכני

ניתוח טכני, כאמור, נשען על תזוזת המחירים בלבד. המשמעות היא שסוחרים ואנליסטים שונים עוקבים אחרי גרפים המייצגים את תזוזת המחירים על פני זמן, ומסיקים מהם את המגמות העתידיות הפוטנציאליות תוך היעזרות באינדיקטורים (מדדים) שונים לביסוס החלטתם.

חשוב להבין ולהפנים כבר בשלב זה שניתוח טכני איננו מתיימר לחזות במדויק לאן ינוע גרף המחיר, אלא ניתן להסתייע בו בכדי להכיר את התרחישים האפשריים ולהעריך את ההסתברות לכל אחד מהם. ברגע שבידי הסוחרים ההסתברות המשוערת לתרחיש מסוים, הם יוכלו להעריך ביתר קלות האם כלכלי עבורם לפתוח פוזיציית מסחר, או לא.

כאשר נכנסים לעובי הקורה, מבינים שמבט על תזוזת המחירים מהווה מעקב אחר ההיצע והביקוש לאותו נכס או כלי פיננסי. היצע וביקוש הוא מודל כלכלי אשר מהווה אחד מאבני היסוד של הכלכלה המודרנית. על פי המודל, בשוק חופשי ההיצע של נכס מסוים והביקוש אליו מנהלים ביניהם אינטראקציה עד אשר מגיעים לנקודת מפגש (הנקראת שיווי משקל). בנקודה זו נקבע מחירו של הנכס. כאשר הביקוש עולה וההיצע נשאר במקומו, המחיר יעלה. כאשר ההיצע גדל והביקוש סטטי – המחיר ירד, וכולי.

ביקוש היצע
היצע וביקוש

בעקבות זאת, ניתוח טכני אמין יותר ככל שרמת הנזילות בשווקים גבוהה יותר. נזילות היא הנגישות לכלי הפיננסי: כמה קל יותר לקנות ולמכור אותו. לעתים ישנו אף "איחוד" כלשהו של רמת הנזילות עם נפח המסחר. ככל שנפח המסחר (כמה פעמים עבר הנכס הפיננסי מיד ליד בזמן מוגדר) גבוה יותר, זה מעיד (לרוב) שרמת הנזילות גבוהה יותר. ככל שנכס נסחר ונזיל יותר, מחירו משקף את ההיצע והביקוש האמיתיים בעיני כוחות השוק, ולפיכך ניתן להסתמך יותר על תזוזות המחירים הקודמות לצורכי חיזוי עתידו. מנגד, אם הנכס נסחר פחות – כלומר ישנם פחות קונים ומוכרים או שהנכס אינו נגיש – ייתכן שלשחקן בודד (כגון סוחר עם המון כסף) תהיה היכולת להשפיע בצורה חדה ומניפולטיבית על מחיר הנכס.

הנחות הבסיס – תיאוריית הדאו

תיאוריית הדאו היא גישה שפותחה על ידי צ'רלס דאו, ממייסדי הדאו ג'ונס (Dow Jones) שכיום מהווה אחד מהאינדקסים החשובים והעיקריים ביותר בשווקי המניות. התיאוריה בנויה משלושה הנחות בסיס שעליהן נשען עולם הניתוחים הטכניים:

1. המחיר מגלם הכול – מנתחים טכניים מאמינים שתזוזת המחירים (כלומר הגרף) באשר היא, כבר כוללת בתוכה את כל המידע על הנכס: ערכו הפונדמנטלי ההוגן, חדשות טובות ורעות שקשורות בנכס, ציפיות הציבור ועוד. הסיבה לכך, על פי התיאוריה, היא שהשוק מגלם בתוכו את סכום המידע של כל המשתתפים בו: סוחרים, משקיעים, מנהלי תיקי השקעות, אנליסטים שונים ועוד. בשורה התחתונה, ניתוח טכני רותם את הידע של המשתתפים בשוק (ומגולם במחיר) בכדי לחזות את עתידו של השוק.

2. המחיר נע במגמות – על פי התיאוריה, המחיר ינוע באחת משלוש מגמות: ירידה (המוכרת גם כ-"שוק דובי"), עלייה (המוכרת גם כ-"שוק שוורי") ולצדדים ("דשדוש"). בכל גרף מחיר של נכס מסוים, יופיעו מספר מגמות משניות, ולרוב אף מגמות מינוריות נוספות. לדוגמה, אם תעיינו בגרף מחיר ביטקוין שלפניכם, תוכלו לזהות שמתחילת דרכו הוא במגמת עלייה, ב-2018 הוא במגמת ירידה, ואילו בחודש ספטמבר הוא במגמת עלייה שוב. הבנת המגמות מסייעת הן לסוחרים והן למשקיעים לבצע החלטות טובות יותר, בעיקר משום שכשמגמה "נשברת" (למשל אם מגמת העלייה של חודש ספטמבר נפסקת ומתחלפת בירידות חדות) זו עשויה להיות הזדמנות טובה מן הרגיל לפוזיציית מסחר.גרף ביטקוין

לפני שאעבור להנחה השלישית, אתם בטח תוהים מדוע המגמות נקראות על שם החיות הללו. ובכן, הסיבה לכך היא שכאשר דובים תוקפים, הם מכים מלמעלה למטה (כלומר מטים את עוצמת כוחם כלפי מטה). לעומת זאת, כאשר שוורים תוקפים, הם עושים זאת מלמטה למעלה. זוהי המחשה ל-"מלחמות" שקורות בין המוכרים לקונים על תזוזת המחירים.

3. ההיסטוריה חוזרת על עצמה – תיאוריית הדאו גורסת שהשווקים הפיננסיים נעים במחזוריות. לפיכך, מגמה שחלה בעבר ככל הנראה תחזור על עצמה בעתיד. הנחה זו הובילה לפיתוחם של מאות מדדים ודפוסים גיאומטרים שונים שמבוססים על מתמטיקה וכוחות השוק, ופועלים בחוקיות מוגדרת מראש על מנת להגביר את סיכויי הסוחר לזהות מגמה שחוזרת על עצמה.

האבולוציה של ניתוח טכני

ניתוחים טכניים של גרפיים החלו ביפן כבר לפני מעל 400 שנה (שם משתמשים בסוג הגרף הפופולרי ביותר כיום, גרף נרות יפניים), אך צברו תאוצה ענקית בעיקר במאה ה-20. העשורים האחרונים עם זאת, והצגתו של עידן האינטרנט, הובילה לשינויים משמעותיים אף יותר בתורת הניתוח הטכני, ואימוץ נרחב יותר.

ראשית, סוחרים רבים כיום נותנים למחשבים (תוכנות מסחר אוטומטיות) לבצע עבורם את הניתוחים הטכניים. התוכנות הללו, המוכרות כ-'בוטים', מתוכנתות לעקוב אחר מדדים מסוימים שמגדיר המתכנת לאחר שמצא שהאלגוריתם שלו מוצלח ומביא לתשואות גבוהות. השימוש בבוטים הוא מובן מאליו: הם פועלים מהר יותר מאיתנו, הם חכמים יותר מאיתנו, והם לא מצריכים מאיתנו להיות 'על זה'. זאת הסיבה שאנו צופים בעלייתם של סטארט-אפים בתחום האלגוריתמים למסחר בשנים האחרונות: גם קרנות ההשקעה הגדולות ביותר הבינו את שתיארתי.

שנית, האינטרנט הביא עמו הצפה של מידע. אם בעבר ניתוח טכני היה נגיש לקליקה מסוימת או לסוחרים עם תושייה רבה – היום כל אחד יכול ללמוד ניתוח טכני באינטרנט במהירות ואף בחינם. זוהי הסיבה שהמעמד של ניתוח טכני בשווקים השונים התחזק אף יותר: במקום להוות שיטת חיזוי לערכו העתידי של נכס על בסיס מגמות עבר, הוא נהפך להיות שיטת חיזוי מבוססת חכמת ההמונים: רוב הסוחרים מנתחים את הגרפים על פי אותם מדדים, אותן מסגרות זמן ולאחר שלמדו לסחור ממקורות מידע דומים. לפיכך הנקודה בה קבעו, לדוגמה, למכור את הנכס שקנו – תהיה בסבירות גבוהה הנקודה בה יבחרו גם עמיתיהם לתחום למכור.

ולסיום, מוצג האלמנט שייתכן שהינו המרתק ביותר בניתוח טכני כיום, והוא רמות החשיבה. אם ניתוח טכני נהפך לנבואה שמגשימה את עצמה, מתי יהיה נכון לשחק כנגד מה שצפוי?. בדיוק כמו משחק הפוקר שמשתדרג עם השנים ודורש מהשחקנים המקצועניים לבצע התאמות במשחקיהם בהתאם לשינויים שעבר המשחק, כך גם השימוש בניתוח טכני דורש מהסוחרים להיערך למניפולציות שונות במחיר שהינן בניגוד מוחלט ל-"מה שצפוי יותר". מצרף עבורכם את אחד הסרטונים שממחיש את רמות החשיבה בצורה הטובה ביותר ככל הנראה, אם כי במסחר בפועל לאור התעצמות הבוטים – זה לא מגיע לאותה רמה ?

החולשות של ניתוח טכני

ניתוח טכני אמנם מסייע רבות בקבלת החלטות, אך אינו חף מחסרונות כלל. ראשית, אנחנו בני אדם. למרות שרוב הכלכלה של ימינו בנויה על הנחות מוצא שאנשים הינם רציונליים (כלומר מנתחים את כלל האפשרויות העומדות בפניהן על מנת לקחת את ההחלטה הכלכלית הנכונה ביותר עבורם), בפועל אין כך הדבר. רובנו מונעים על ידי הרגש שלנו ולכן הטיות שונות משפיעות על קבלת ההחלטות. בניתוח טכני זה מתבטא בעיקר בשני מובנים עיקריים:

  1. Wishful Thinking – כמנתחים אנו לעתים נוטים "ללכת" עם התחושה הכללית שלנו בנוגע לשוק, זו שאיננה בהכרח מתבטאת באופן גורף בגרף. למשל, ייתכן שננתח גרף מסוים שניכר שהמגמה הכוללת היא דובית באופן שמעצים את ההסתברויות לטובת שינוי מגמה לשוורית. כך אנו מאפשרים לדעה הקדומה שלנו (ולרצון שלנו) להשפיע על ניתוחי התרחישים השונים, ובהתאם לכך גם על קבלת ההחלטות הסופית.
  2. פרשנות סובייקטיבית – למרות שיש סטנדרטים וחוקים ברורים לכל המדדים הקיימים בניתוח טכני, בכל זאת סביר מאד ששני אנשים שונים ינתחו את אותו גרף באופן אחר לחלוטין. בסופו של דבר, בדומה לחיזוי מזג אוויר, ישנו מקום לפרשנות סובייקטיבית. ייתכן שחזאי מזג האוויר יזהה עננים כענני גשם, או שרוחות קרות יגיעו מרוסיה, אך חזאי אחר יטען אחרת.

מעבר לשתי ההטיות הללו, מתסכל מאד בניתוח טכני שתמיד יש עוד רמת מחירים לדאוג ממנה. למשל, אם ביטקוין היה במגמה שלילית מ-8,000$ ל-6,000$ ולפתע פרץ את המגמה השלילית והתחלף למגמת עלייה, יהיו המון רמות מחירים "שייאלץ לעבור" בדרך חזרה ל-8,000$. אחת מהביקורות הגדולות ביותר על מנתחים טכניים אשר משתפים את תחושותיהם כלפי שוק מסוים היא שהם לעולם לא מביעים עמדה חד משמעית, וגם כאשר נוטים לכיוון מסוים – לרוב מסייגים את דבריהם.

הביקורת האחרונה והמדוברת ביותר על תיאוריית הדאו וניתוח טכני היא על כך שהניתוחים מאחרים בהמון מקרים. רוב הסוחרים והמנתחים הם כאלו שמחכים לאימות של שינוי מגמה על מנת לפעול על פיה. אך לדאבונם, קורה לא מעט שעד שהאימות הנדרש מגיע (זה שבזכותו ניתן להגדיל את סיכויי הצלחת פוזיציית המסחר) – כבר לא משתלם לפתוח פוזיציית מסחר מבחינת היחס בין הסיכון הנדרש לגמול הצפוי (Risk/Reward Ratio).

אז לנתח טכנית, או לא?

התשובה תלויה בשאלה די פשוטה: האם אתם משקיעים או סוחרים?

אסביר.

אם הנכם משקיעים, סביר להניח שפונדמנטליות מנחה את דרככם הרבה מעבר לניתוחים טכניים והסתמכות על העבר. תפקידכם כמשקיעים הוא לזהות הפוטנציאל בחברות מסוימות, לעתים תוך שילוב אמונה ברעיון או בצוות, במטרה ובתקווה לראות את התשואה עוד זמן יחסית רב. לכן ניתוח טכני יוכל לסייע בהבנת המגמות הכוללות, אך לא יהיה בעל השפעה על החלטותיכם.

אם אתם סוחרים עם זאת, התמונה קצת שונה.

סוחר טוב הוא סוחר אשר פועל באופן כמה שיותר רציונלי, מנהל את סיכוניו בצורה מחמירה, וחי את השווקים בהם הוא סוחר. על ידי שימוש בניתוח טכני ניתן להעצים משמעותית את כמות המידע הנצבר על פעילות השוק, ו"להתחבר" עם תזוזת המחירים. כשאני אומר "להתחבר", אני מתכוון לכך שייתכן שהמדדים המשמעותיים יותר בשווקי המניות פחות רלוונטיים עבור שוק המטבעות הדיגיטליים, ואף יותר עמוק מכך: מדדים שבאים לידי ביטוי בניתוח המטבע ביטקוין, לא בהכרח יהיו בעלי אותם השפעה על הגרף של את'ריום.

בנוסף, באמצעות ניתוח טכני ניתן לעקוב בצורה מצוינת אחר יחס הגמול לסיכון, להגביר את הרווחיות על ידי בחירה טובה יותר של רמות המחירים בהן נכון למכור את הנכס (או לחלופין לקנות אותו), ולהגדיל את כמות ההזדמנויות בהן ניתן לפעול לטובת תשואה גבוהה יותר.

אז כעת אתם יודעים מהו ניתוח טכני ומהם מטרותיו. אם יש לכם שאלות כלשהן, הרגישו חופשי להשאיר אותן בתגובות. בהצלחה!

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.
בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.

Blockchain Expert

מסלול ההכשרה המקצועי בישראל

זה הזמן שלך להצטרף להצלחה!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן