הבנק המרכזי בזימבבואה השיק השבוע את המטבע הדיגיטלי שלו, המגובה בזהב. הבנק מכר מטבעות דיגיטליים מגובי זהב בשווי 14 מיליארד דולר-זימבבואני, השווים לכ-39 מיליון דולר, וגיבה אותם נכון לעתה בכ-140 קילוגרם זהב.
135 בקשות להשתתפות בהנפקה התקבלו אצל הבנק המרכזי תוך ימים בודדים, וזאת על אף האזהרות שניתנו ע"י קרן המטבע הבינלאומית (ה-IMF) – אשר לאורך השנים הלוותה כספים וחילקה מענקים רבים לכלכלת זימבבואה הקורסת תחת היפר-אינפלציה ואיבוד ערך המטבע. עפ"י האזהרות, קרן המטבע "מעדיפה" שזימבבואה תהפוך את שוק המט"ח לליברלי ונגיש יותר. "הערכה זהירה צריכה להתבצע כדי להבטיח שהיתרונות של הצעד הזה גוברים על העלויות והסיכונים שבו כולל, למשל, סיכונים של חוסר יציבות פיננסית, חוקיות וסיכונים אופרטיביים, סיכוני ממשל, עלויות שמירה על הרזרבות ועוד," מסר דובר של ה-IMF לבלומברג.
הדולר הזימבבואני נסחר כיום בשער של 362 ביחס לדולר האמריקני, לפי השער הרשמי. כלומר שווי ההנפקה הראשונית צפוי לעמוד כאמור על כ-39 מיליון דולר. עם זאת, בשוק השחור הפרמיה גדולה משמעותית עבור הדולר הזימבבואני והוא נסחר בשער נמוך יותר.
יצליחו לייצב?
בשנת 2009 זימבבואה אימצה את הדולר האמריקני כמטבע רשמי לאחר שהמטבע המקומי קרס לתוך היפר-אינפלציה ואיבד מאות אחוזים בשנה. בשנת 2019 ניסתה המדינה לחזור לדולר הזימבבואני, רק כדי להקריס אותו שוב.
כעת, זהו ניסיון פנימי נוסף לייצב את הכלכלה והמטבע המקומיים ולהפחית את התלות בדולר.
ב-18 במאי יתקיים סבב נוסף של מכירת מטבעות מגובי זהב, ויו"ר הבנק המרכזי אמר: "ההנפקה של המטבע מגובה הזהב נועדה להגביר את הכלים משמרי הערך הזמינים בכלכלה, להרחיב את זמינותם וגיוונם, ולהציע גישה רחבה יותר לציבור הרחב."
הכשרה ייחודית בתחום הבלוקצ'יין
המסלול שיכשיר אתכם להיות מומחים בתחום החם ביותר
הם כבר בפנים:
ללמוד מהמובילים בתעשייה ולשדרג את העתיד שלכם!
המסלול שיכשיר אתכם להיות מומחים בתחום החם ביותר
לזימבבואה היה ניסיון קודם בהשקת מטבע זהב: ביולי 2022 השיקה מטבעות 22 קאראט זהב, אך גם הניסיון הזה כשל.
הסיכויים של זימבבואה לצאת לעצמאות מוניטרית נמוכים במיוחד לאור כלכלתה הכושלת ואיבוד האמון בממשל. אך צעדים מהסגנון הזה, מעידים על איבוד האמון במערכת הבינלאומית שמובילה ארה"ב ויוצאת לפועל באמצעות הבנק העולמי וקרן המטבע העולמית, ומזכירים את פעולותיה של אל סלבדור, המאמצת ומחבקת את ביטקוין מסיבות דומות.
ארגנטינה נאלצה להיות זאת שמתקפלת כנגד אזהרות שכאלו: לאחרונה הצהיר הבנק המרכזי במדינה כי חברות תשלומים אסורות מלעסוק בקריפטו ללא רישיון, וכיום אין חברה שפועלת תחת רישיון שכזה.