מעמדה של פורטוגל כמקלט מס בתחום המטבעות הדיגיטליים מתקרב לסיומו. ביום שישי האחרון שר האוצר הפורטוגלי פרננדו מדינה (Fernando Medina) הודיע במהלך ישיבת פרלמנט שבקרוב עסקאות במטבעות דיגיטליים יחויבו במס רווחי הון בגובה 28%. זהו גובה המס על רווחי הון הנוכחי במדינה. השר אמר כי לא ייתכן שמסחר במטבעות דיגיטליים יתקיים ללא מיסוי, אך הוסיף כי מיסוי גבוה מדי עלול להוביל לירידה משמעותית בהכנסות הצפויות מהטלתו.
הסוף למקלט מס
הצהרת שר האוצר הפורטוגלי מבטאת שינוי מובהק בגישתה של פורטוגל לעולם המטבעות הדיגיטליים. מאז 2018 המדינה התייחסה למטבעות דיגיטליים כאל כסף שנועד לצורך חליפין ולא כאל נכס המשמש להשקעות ולכן לא הטילה עליהם מס. משום כך התבסס מעמדה של פורטוגל כמקלט מס לקריפטו וליסבון, הבירה, הפכה למרכז עולמי בתחום.
השר לא התייחס אל השינוי המתוכנן כאל שינוי מוחלט בגישתה של המדינה למטבעות דיגיטליים וטען כי המדינה תמיד התכוונה להסדיר את הרגולציה בתחום. לדבריו, פורטוגל עקבה אחר מדינות אחרות כדי ללמוד כיצד הן מנסחות את הרגולציה שלהן בעולם הקריפטו וכדי להישען על הניסיון הבינלאומי הנצבר בנושא.
האם יינקטו צעדים נוספים?
ייתכן שפורטוגל תחליט להטיל מיסים נוספים בתחום המטבעות הדיגיטליים בהמשך. אנטוניו מנדונסה מנדס (Antonio Mendonca Mendes), סגן שר האוצר, אמר באותה ישיבת פרלמנט כי ייתכן שפורטוגל תחליט להטיל מיסים נוספים בתחום המטבעות הדיגיטליים בהמשך. לדבריו מדובר בתחום מורכב אשר כולל היבטים נוספים מלבד רווחי הון. הוא רמז כי ייתכן ויוטל גם מס ערך מוסף, מס רכוש ועוד.
נכון לעכשיו עדיין לא הוגשה הצעת חוק רשמית בנושא וייתכן שכרגע מדובר אך ורק בהצהרת כוונות. עם זאת נראה כי מטרת הממשל הפורטוגלי היא להסדיר את הנושא עוד במסגרת תקציב 2022 שהפרלמנט אמור לאשר עד סוף החודש.
לסיכום
הצהרת הכוונות של הממשל בפורטוגל מהווה שלב נוסף בכוונותיהן של מדינות שונות בעולם לנסח רגולציה בתחום המטבעות הדיגיטליים ולהסדיר אותו בחוק.
מצד אחד מגמה זו מעוררת התנגדות ברורה בתחום שזוכה כיום בעולם לאימוץ על ידי כ-300 מיליון בני אדם. מצד שני, לאור ההתרחשויות בעולם המטבעות הדיגיטליים בשבועיים האחרונים בעקבות נפילתה של טרה-לונה והמטבע היציב שלה, נשמעים גם קולות הדורשים התערבות ממשלתית לשם הגנה על משקיעים בתחום שרמת הסיכון בו נחשבת גבוהה במיוחד.