מבוא לטוקנים ייחודיים (NFT): מאמנות קריפטוגרפית ועד נדלן וירטואלי

טוקנים ייחודיים
מאמר אורח מאת גיא בהט, יזם בתחום הבלוקצ'יין, אספן אמנות קריפטוגרפית ויועץ חדשנות לחברות וסטארטאפים.

ב-23 בינואר 2021, קובץ דיגיטלי המגובה בטוקן מסוג NFT (ר"ת Non-Fungible Token) ובעברית "טוקן ייחודי" או טוקן שאינו ניתן לחלופה, נמכר במחיר שיא של 605 מטבעות ETH בשווי של כ-750,000 אלף דולר בעת המכירה.

למי שעוד לא שמע על NFT (או בשמם החמוד יותר – "ניפטי"), מטרת הטור הזה היא היכרות עם הרעיון מאחורי הטוקנים האלו ועקרונותיהם.

NFT
Alien CryptoPunk. Sold for $750,000

אלף דולר בשביל… כמה פיקסלים?

בשביל להבין את הניפטיז והפוטנציאל האדיר הגלום בהם, בואו נחזור לרגע על המונח טוקן (Token) בקצרה.

טוקן (בעברית: אסימון; באנגלית: Token) הוא נכס דיגיטלי שמבוסס ומועבר על גבי רשת הבלוקצ'יין (Blockchain). אסימוני קריפטו, בשונה ממטבעות קריפטו (כגון ביטקוין ואת'ר), מונפקים בדרך כלל באמצעות חוזה חכם על גבי רשת הבלוקצ'יין ומטרתם בדרך כלל היא לא לשמש כמטבע סחיר בשוק.

אז מה הם ניפטיז (NFTs)?

ניפטיז או NFT (טוקנים שאינם ניתנים לחלופה) הינם טוקנים שלא ניתן להחליפם בעד טוקן זהה מאותו הסוג. לצורך המחשה – אם שטר של 50 ש"ח שנמצא אצלי בכיס יהיה ניתן לחלופה עם שטר זהה של 50 ש"ח שבכיס של חבר שלי – הרי שניפטי בארנק שלי לא יהיה שווה ערך לניפטי בארנק של חברי, וזאת משום שהניפטי שלי הוא יחידני, נדיר ובלתי ניתן לחלוקה.

ניפטי הוא סוג טוקן שמסמל נכס נדיר, כלומר שיש רק אחד מסוגו, ולכן לא ניתן להעתיק אותו או לחלק אותו לתת יחידות.

They cannot be swapped like for like, as no two are alike.” — Decrypt"

ניפטי הוא בעצם קוד תוכנה שיכול להכיל תמונות, סאונד או וידאו קצר – אך גם לסמל ערך של פריטים כגון קלף פוקימון נדיר, רכב או פטנט. למשל, היום אתם יכולים לקנות דומיין (כתובת אתר) בעל סיומת "crypto." באתר unstoppabledomains ולקבל אותו לארנק הדיגיטלי שלכם בצורת ניפטי. 

האם ניתן לסחור בניפטיז?

התשובה היא כן, אך תחת מגבלות של הפלטפורמות שמאפשרות מסחר בניפטי. אם לדוגמה קניתי ניפטי בפלטפורמת CryptoKitties, פלטפורמה שמטרתה יצירת חתולים דיגיטליים והכלאתם (נשמע הזוי, אבל חתולי-קריפטו נמכרים באופן רציף עוד משנת 2017), אקבל את החתול הדיגיטלי שרכשתי ואוכל לסחור בניפטי על גבי הפלטפורמה בה הניפטי נרכש.

לאחרונה צצו פלטפורמות שמאפשרות מסחר בין-פלטפורמות כדוגמת Opensea.io, שמכילה את המגוון הרב ביותר של NFTs.

לניפטי יש מספר שימושים וכל הזמן נמצאים לו שימושים חדשים, היום הוא בעיקר משמש ליצירת נכסים נדירים באמנות קריפטוגרפית

cryptokitties
חתול קריפטוגרפי

, פריטי אספנות ופריטים במשחקי מחשב וקונסולות. בכתבה הבאה בסדרה, נרד לעומק ה-Use cases של NFT.

מי משתמש בניפטיז?

אסימוני ניפטי הפכו פופולריים לראשונה כאשר CryptoKitties הפכה לוויראלית ובעקבות כך גייסה השקעה של 12.5 מיליון דולר. Decentraland, "עולם וירטואלי" מבוסס בלוקצ'יין, גייסה 26 מיליון דולר בהנפקת טוקן ראשונית (ICO), והייתה לה כלכלה פנימית בסך 20 מיליון דולר החל מספטמבר 2018. נייקי (Nike) מחזיקה בפטנט על נעלי ה-NFT מבוססות הבלוקצ'יין הנקראות 'CryptoKicks'.

מה אנחנו יכולים לעשות עם ניפטי?  

ובכן, נוכל להציג אותו במחשב או בטלוויזיה, להדפיס אותו או למכור אותו מחדש. אף על פי שכל אחד יכול להדפיס או להציג תמונה מהאינטרנט, תמונה זו אינה שייכת להם והם אינם יכולים לסחור בה, ולכן NFTs מגנים על האמן ע"י רישום זכויות היוצרים והמקוריות של הניפטי על גבי הבלוקצ'יין ומאפשרים מסחר בשוק משני.

בעתיד אני מניח שגם נוכל להשתמש בניפטיז בעולמות מציאות מדומה (VR), והפריטים הווירטואלים בהם יהיו מגובים בניפטיז.

צוברים תאוצה

טוקני הניפטי צוברים תאוצה ברשת לאחרונה, כאשר שנת 2020 חתמה שיא חדש לכמות המסחר בניפטיז, ושיא חדש לניפטיז הכי יקרים שאי פעם נמכרו.

כפי שזה מסתמן כרגע, ניפטיז ימשיכו לשבור שיאים ולהימכר גם השנה, כאשר עוד ועוד מותגים, סלבריטאים ואמנים ישתמשו בפלטפורמה כדי להנפיק נכסים נדירים עם שם המותג שלהם.

אם לצטט את ג'ייק ברוקמן מייסד CoinFund באופן חלקי: "אפשר להסתכל על ניפטיז כ"זכויות יוצרים נזילות" לכל סוגי התוכן הדיגיטלי, ולכן יש להם פוטנציאל לכבוש שוק של טריליוני דולרים." 

לפי דעתי אין סיבה לבטל את ערך הניפטיז היום כאשר הוא עדיין תחום בחיתוליו, בדיוק כמו שביטקוין היה בשנת 2011, 10 שנים לפני היום – ותראו לאן הגענו.

בטור הבא בסדרה, אצלול לעומק של אמנות קריפטוגרפית כולל כיצד התפתחה, כיצד היא מסייעת לאמנים להגן על זכויות היוצרים, ועוד.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

גיא בהט

גיא בהט

יזם בתחום הבלוקצ'יין, אספן אמנות קריפטו-גרפית ויועץ חדשנות לחברות וסטארטאפים. ליצירת קשר: https://www.linkedin.com/in/guy-bahat-5a79a7106/
גיא בהט

גיא בהט

יזם בתחום הבלוקצ'יין, אספן אמנות קריפטו-גרפית ויועץ חדשנות לחברות וסטארטאפים. ליצירת קשר: https://www.linkedin.com/in/guy-bahat-5a79a7106/

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

Blockchain Expert 

מקומות אחרונים להכשרה מקצועית עם הסכמה רשמית

מבצע מחירים מיוחד לפסח

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן