במשך שנים רבות חששו מחזיקי מטבעות דיגיטליים והיזמים בתעשייה מפני צעדים נוקשים שיינקטו מטעם ממשלות כנגד התחום. הצעת חוק חדשה בארה"ב עלולה להיות בדיוק מה שממנו חששו.
הצעת החוק, העוסקת בגיוס 550 מיליארד דולר עבור הקמת תשתיות בארה"ב, כוללת בתוכה כ-28 מיליארד דולר הכנסות צפויות אשר מתוכננות להגיע ממיסוי על תעשיית המטבעות הדיגיטליים.
בנוסף למיסוי, בהצעת החוק ישנה הקשחה של חובת הדיווח של "ברוקרים" לרשות המסים האמריקנית (IRS), הכוללים דיווח של מספרי זהות, שמות וכתובות מגורים. הברוקרים יהיו חייבים גם לדווח ל-IRS על כל העברת מטבעות דיגיטליים בשווי העולה על 10,000 דולר.
מי הם הברוקרים של הקריפטו?
בהצעת החוק מוגדרים כברוקרים כמעט כל העסקים העוסקים במטבעות דיגיטליים. על פי ג'ייק צ'רבינסקי, עו"ד העוסק בתחום, ההגדרה הזו כל כך רחבה שהיא עשויה לכלול את הכורים ופרויקטים של כלכלה מבוזרת (DeFi), אשר יהיו מחוייבים לדווח על לקוחותיהם למס הכנסה, מה שעשוי להיות בלתי אפשרי במקרים רבים.
אם לא די בכך, גם צמתים של רשת הברק (Lightning Network) אשר מנתבים דרכם העברות ביטקוין קטנות, עשויים להיות מוכרים כברוקר.
מאחר ובקריפטו המשתמשים הם פסאודו-אנונימיים, כלומר ניתן לדעת מהי כתובת הארנק ששלחה מטבעות אך לא בהכרח את זהות האדם או הישות שעומדת מאחוריה, ומכיוון שהגישה לשירותים אינה דורשת אישורים – זה פשוט בלתי אפשרי עבור הכורים ושחקנים אחרים בתחום להשיג את האינפורמציה הנדרשת כדי להגיש את הטפסים הנדרשים ל-IRS.
לכן, לטענת צ'רבינסקי, אם הצעת החוק תעבור בניסוח הנוכחי, הדבר עלול להוביל בפועל לאיסור על כרייה בארה"ב.
עוד FUD או שהפעם זה אחרת?
הצעת החוק הזו צפויה לעבור אם לא תהיה התנגדות מפתיעה מתוך המפלגה הדמוקרטית בארה"ב. אם לא תגיע ההתנגדות, התקווה היא שלפחות יוכלו לשכתב את הניסוח המגדיר מיהו ברוקר בתחום לפני שהצעת החוק תתקדם.
צ'רבינסקי טוען שהצעת החוק הזו מתקדמת במהירות בקונגרס האמריקני והסבירות שהיא תעבור גבוהה מאוד.
הכלכלה המבוזרת מבקשת אישור ריכוזי?
השאלה הגדולה הנשאלת היא האם אנשי תעשיית המטבעות הדיגיטליים היו יכולים למנוע זאת? האם היו צריכים לשים יותר דגש על הגנה משפטית לתחום?
רבים בתחום המטבעות הדיגיטליים תוהים האם כדאי לשחק את המשחק הפוליטי והחוקי לפי הכללים או לנסות לדלג עליהם. כאשר חברות מהתעשייה מגייסות לוביסטים כדי לקדם את האינטרסים שלהם, עולה ביקורת מהקהילה בנוגע לריכוזיות שלהן. מצד שני, התעשייה כבר גדולה ומבוססת מכדי להיעלם אל הצללים, להיכנע או לחמוק מבתי המשפט והחוקים.
אלכס גולדשטיין, מנהל האסטרטגיה הראשי של ארגון זכויות האדם HRF, כתב בחשבון הטוויטר שלו: "אני אסיר תודה לאלו המנסים לשכנע את הממשלה לא להעביר חקיקה מגבילה, אך בסופו של דבר ביטקוין הוא התוצר של אקטיביסטים אשר חשבו שעלינו לקחת את החופש שלנו בעצמנו – לא להתחנן עבורו."
הדבר חושף את הפרדוקס הטמון בניסיון של המטבעות המבוזרים לקבל אישור והסדרה חוקיים מצד הממשלות.
ככל הנראה הכוחות ימשיכו למשוך, מצד אחד, למלחמה חוקית ופוליטית כדי להסדיר את התחום בצורה שתתקבל בחברה ותאפשר אימוץ המוני, ומצד שני אל עבר דרישת עצמאות וחופש בצורה אשר עשויה להוביל לפתרונות יצירתיים אחרים עם או בלי לעבור על החוקים הקיימים ואלו אשר צפויים להגיע בעתיד.