בשנת 2008 מתכנת אלמוני (או קבוצת מתכנתים) בשם סטושי נקמוטו המציא את מטבע הביטקוין, מטבע דיגיטלי מבוזר, כדרך חדשה להעברת כספים באינטרנט וללא צורך בהתערבות ובפיקוח של מערכת הבנקאות. כ-4 שנים לאחר מכן מתכנת צעיר בן 19 בלבד בשם ויטליק בוטרין הציג את החזון שלו להקים פלטפורמה חדשה בקוד פתוח המאפשרת תיעוד מידע על בלוקצ'יין בשם את'ריום.
חוקר ומתכנת קריפטוגרפי
ויטליק בוטרין נולד ברוסיה אך בגיל 6 עבר עם הוריו לקנדה. הוא זוהה כילד מחונן בגיל צעיר והחל להתעניין במחשבים, מתמטיקה ובהמשך גם בכלכלה. בגיל 17 הוא נתקל לראשונה במטבע הביטקוין ונחשף לטכנולוגיית הבלוקצ'יין. בהיותו בן 19 הפסיק את לימודיו באוניברסיטה והחל לבקר קהילות ביטקוין מסביב לעולם, בין השאר הוא ביקר גם בישראל, ובביקוריו הציג את מערכת האת'ריום ואת החזון שלו לחסל את הצורך במתווכים פיננסיים כמו בנקים וברוקרים, ולאפשר לאנשים לחתום על חוזים דיגיטליים חכמים המבוצעים באופן אוטומטי וללא כל צורך בפיקוח.
ויטליק הוא מייסדו של אתר האינטרנט והמגזין הדיגיטלי ביטקוין מגזין, הוא כתב ופרסם מאות מאמרים בנושאי קריפטוגרפיה, ובמקביל החל לפתח אפליקציות מבוזרות וקוד למיזמים שונים. לאורך הדרך הגה את הרעיון להקים פלטפורמה חדשה שתעקוף את המתווכים בעולם הפיננסי, תגביר את השקיפות ותהיה יעילה ורחבה יותר לעומת האפשרויות הגלומות בביטקוין.
בשנת 2013 ויטליק הציג לראשונה נייר עמדה הכולל את החזון שלו להקים פלטפורמה חדשה העונה לשם את'ריום, באמצעותה יהיה ניתן ליצור חוזים חכמים ולפתח מגוון רחב של אפליקציות. בשנת 2014 הוא זכה במלגת Thiel וקיבל סכום של 100,000 דולר, וכך החל להשקיע את כל זמנו ומרצו בפיתוח את'ריום.
עולם חופשי, מתקדם ויעיל יותר
כאמור, החזון של ויטליק בוטרין הוא ליצור עולם חופשי, מתקדם ויעיל יותר, ללא צורך במתווכים שונים, בעיקר בתחום הפיננסי, וללא התערבות של מדינות ושליטים. תוך זמן קצר קמה קהילה גדולה של תומכים באת'ריום, הוקם גם ארגון האת'ריום הרשום בשוויץ ופועל ללא כוונת רווח.
בשנת 2014 בוטרין ושותפיו לייסוד האת'ריום הצליחו לגייס 18 מיליון דולר באמצעות גיוס המונים. המשקיעים קיבלו בתמורה את המטבע החדש את'ר (Ether), וכשנה לאחר מכן, ביולי 2015 פלטפורמת את'ריום עלתה לאוויר והחל באז גדול סביב המערכת והתעניינות רבה מצד גורמים רבים, ביניהם חברות פיננסיות וענקיות מחשוב כמו IBM ומיקרוסופט. במקביל החלו לקום מיזמים חדשים המבוססים על הפלטפורמה בתחומים אחרים כמו שילוח, יצירת מטבעות דיגיטליים חדשים, הנפקת טוקנים על גבי חוזים חכמים לצורך גיוס הון ללא גורם מתווך, אפליקציות DAO ועוד.
חשוב להדגיש שויטליק בוטרין נחשב לאחד מדמויות המפתח העיקריות בעולם הבלוקצ'יין כיום. כל ICO או חברה חדשה שמוקמת משתדלת להתייעץ איתו, כל כנס בלוקצ'יין שבהתהוות מנסה לגייס אותו, ועושה רושם שביכולותיו להמשיך למשוך את האקו-סיסטם שנבנה סביב הטכנולוגיה – חזק למעלה.