חבר המושבעים בפלורידה מצא שקרייג רייט, מפתח תוכנה אוסטרלי שמזה שנים רבות טוען ללא גיבוי שהוא ממציא הביטקוין, אינו חייב ביטקוין ליורשי שותפו העסקי המנוח, דיוויד קליימן.
משפחתו של קליימן תבעה את רייט בטענה ששניהם ביחד יצרו את ביטקוין, ולפיכך רייט חייב לכאורה למשפחת קליימן מחצית מכ-1.1 מיליון המטבעות אשר כביכול ברשותו ומחצית משווי הקניין הרוחני של ביטקוין של המיזם המשותף – אשר כולל את קוד הביטקוין.
חבר המושבעים במשפט לא נדרש לקבוע האם רייט הוא אכן הממציא של ביטקוין, אלא רק לקבוע האם שיתוף הפעולה העסקי בין השניים מעניק זכויות ליורשיו של קליימן על הביטקוין ועל הקניין הרוחני אשר לכאורה ברשותו של רייט במידה והוא אכן ממציא הביטקוין.
במשפט נמצא כי ההוכחות לכך שהיה מיזם משותף לא מספקות כפי שנדרש בחוק ולכן רייט אינו חייב לשלם למשפחת קליימן פיצויים והוא זוכה ב-6 מתוך 7 סעיפים. עם זאת, חבר המושבעים קבע כי על רייט לשלם 100 מיליון דולר כקנס על עבירה פדרלית של המרת (מונח משפטי ל'גניבה', Conversion באנגלית) הנכסים של המיזם המשותף של השותפים, אליו. כלומר, רייט השתמש בכספי המיזם המשותף לטובתו האישית.
אוצר הביטקוין העתיק
משפחתו של דיוויד קליימן, אשר נפטר בשנת 2013, טענה שרייט והוא היו חברים טובים אשר יצרו ביחד את ביטקוין. במרכז המשפט עמד כאמור אוצר הביטקוין המוערך בסך 1.1 מיליון מטבעות ביטקוין ובשווי של למעלה מ-50 מיליארד דולר נכון לכתיבת שורות אלו.
מטבעות אלו היו בין מטבעות הביטקוין הראשונים שנכרו אי פעם ולכן הם יכולים להיות שייכים רק לאנשים אשר היו מעורבים במטבע הדיגיטלי בראשית דרכו, כמו למשל יוצר הביטקוין האלמוני – סטושי נקמוטו. בשנת 2016 רייט החל להצהיר שהוא נקמוטו, אך מעולם לא הוכיח זאת באמצעות הדגמה פשוטה של הזזת המטבעות המדוברים. יתרה מכך, רייט נתפס בשקרים בצורה חוזרת ונשנית.
בזכות המבנה הפומבי השקוף של הבלוקצ'יין של ביטקוין, ניתן לראות שמטבעות הביטקוין המדוברים עדיין לא זזו מאז שהם נוצרו.
להאמין לרייט?
במשך השנים רייט לא סיפק שום הוכחה חד משמעית שהוא הבעלים של אוצר הביטקוין העתיק, ולכן רבים לא מתייחסים אל טענותיו ברצינות כלל. גם כעת – כאשר רייט טוען כי יוכיח את בעלותו אם הוא יזכה במשפט – לא הרבה מאמינים לו.
במהלך המשפט, אף על פי שרייט ומומחי קריפטו אחרים העידו תחת שבועה שאכן רייט הינו הבעלים של הביטקוין המדוברים, אחד השופטים אמר בעבר שרייט השתמש בדיונים במסמכים מזויפים. השופט הוסיף ואמר שרייט "נתן עדות שקר" בנוכחותו ושהוא "אינו נותן שום משקל להצהרות תחת שבועה של ד"ר רייט."
בקהילת הביטקוין העולמית רייט מתויג כ'פייקטושי' (Fake-toshi) לאור ניסיון ההשתלטות על מותג יוצר הביטקוין האלמוני, והחל משנת 2018 קידם את הפרויקט Bitcoin Satoshi's Vision בעל המטבע BSV, אשר נוצר מתוך קוד התוכנה של ביטקוין (בעקיפין, כמזלוג קשיח לביטקוין קאש) ושווק באגרסיביות כ"חזונו האמיתי של סטושי נקמוטו בידי סטושי נקמוטו עצמו".
השיווק אכן סייע ביצירת קהילה קטנה סביב המטבע, אך זו דעכה ועמה גם שער המטבע BSV אשר ירד מעל 90% ביחס לשיאו נגד BTC, ואבטחת הרשת – שכן המטבע חשוף למתקפות רבות.
קנס בגובה 100 מיליון דולר
עורכי הדין המייצגים את החברה שהקימו רייט וקליימן אמרו שהם מרוצים שחבר המושבעים החליט שעל רייט לשלם לחברה 100 מיליון דולר עבור הנכסים והקניין הרוחני שלה.
רייט מצדו טוען כי זהו ניצחון וכי הקנס בסך 100 מיליון דולר הוא "לא רע בכלל". בנוסף, הצהיר כי לא יערער על כך משום שמבחינתו זה מכיר בו כממציא הביטקוין.
לא ברור מהיכן רייט ישלם את הסכום הזה, שכן הונו מוערך בכ-80 מיליון דולר. אבל מבחינתו כמובן זהו כסף קטן ביחס לאוצר הביטקוין שהוא טוען שנמצא ברשותו. רייט אמר שהוא מתכנן לתרום מהביטקוין לצדקה אם הוא יזכה במשפט ואחד מעורכי הדין שלו אישר שאכן בכוונתו לעשות כך.
מאחר ורייט מעולם לא סיפק הוכחה אמיתית שהביטקוין בבעלותו, זה יהיה מפתיע מאוד אם נראה בקרוב חלק מהמטבעות העתיקים הללו זזים.