דיוויד מרכוס הכריז בפוסט שפורסם אתמול בבלוג שלו שהארנק הדיגיטלי Novi מוכן להשקה. מרכוס, מנהל חברת PayPal לשעבר, הוא המוביל של שלוחת התשלומים של פייסבוק (Facebook Financial או בקיצור F2) ומייסד שותף של המטבע הדיגיטלי Diem. על פי מרכוס, הארנק הדיגיטלי יושק בקרוב, אם כי לא צוינו תאריכים מדויקים.
בפוסט בעל הכותרת "מטבעות יציבים טובים, פרוטוקול לכסף וארנקים דיגיטליים: הפורמולה לתקן את מערכת התשלומים השבורה שלנו", שיתף מרכוס במחשבות שלו על חוסר שיוויון כלכלי, הפיתרון שהארנק הדיגיטלי Novi ומטבעות יציבים מציעים, מה העתיד של הכסף בעיניו ומהם האתגרים הרגולטוריים הצפויים להם.
הארנק הדיגיטלי Novi נועד להשתלב עם המטבע הדיגיטלי Diem (לשעבר Libra) אשר פייסבוק מפתחת בשנים האחרונות ונמנעה מלהשיק אותו בעקבות ההתנגדות הרגולטורית. כעת, מרכוס מדגיש שהם יפעלו רק בהתאם לרגולציה, ושהם יפעילו את השירות בארה"ב רק במדינות בהן הם יקבלו את הרישיונות המתאימים.
המערכת הכלכלית כיום לא טובה מספיק
גם ללא המטבע Diem, מרכוס טוען כי השקת Novi תיתן ערך רב אף אם תאפשר שימוש בכסף פיאט בלבד. הוא מדגיש את החשיבות של מערכת תשלומים חדשה שתאפשר לאנשים רבים גישה לכלכלה דיגיטלית, גם ללא חשבון בנק.
"המערכת שיש לנו היום היא יקרה, איטית ולא מחוברת. יש עדיין 1.7 מיליארד אנשים ברחבי העולם שאין להם חשבון בנק. מתוכם 62 מיליון אמריקאים… תקועים בכלכלת המזומן," כתב והוסיף כי המגיפה האיצה את הצמיחה של הכלכלה הדיגיטלית, ורבים מקבלים כספים חיוניים בהעברות כספים בינלאומיות עם עמלות גבוהות במיוחד. לכן, זה נהיה קריטי ש"עסקים וקובעי המדיניות ינועו מהר יותר לוודא שאנשים לא יישארו מאחור."
"אנחנו אתגר בתעשיית התשלומים, ואנחנו נציע תשלומים ישירים בין אנשים בחינם בתוך המדינה ובין מדינות לאנשים שישתמשו בארנק Novi. אנחנו מאמינים שאנשים יעדיפו שירות שהוא זול ונוח יותר," כתב.
ארה"ב לא עומדת בקצב הקריפטו
ביקורת רבה הפנה מרכוס כלפי הגופים הרגולטוריים וקובעי המדיניות בארה"ב על כך שהם מושכים את הזמן ולא מאפשרים לפרויקטים חדשניים לפתור בעיות במערכת הכלכלית הנוכחית. בנוסף, בזמן שמדינות רבות מפתחות ועורכות ניסויים במטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים (מדב"מ), ציין מרכוס כי נראה שארה"ב נשארת מאחור.
מרכוס הביע חשש שהיואן הדיגיטלי עשוי לערער את המעמד של הדולר בתור הרזרבה העולמית. "אמריקה צריכה להוביל את השינוי ברגע המכריע הזה – אבל כרגע אנחנו במושב האחורי, מאפשרים למדינות כמו סין לקחת את ההובלה," כתב. "סין נעה קדימה בנחישות ומהירות לבנות את התשתית שתהפוך את היואן הדיגיטלי לאתגר לדולר כמטבע הרזרבה העולמי," הוסיף.
העתיד של הכסף ב-Metaverse?
לסיום, כתב מרכוס שהוא חושב הרבה על החזון של מארק צוקרברג בנוגע ל-Metaverse, ואיך המחשבה על כסף בצורה זו עוזרת לו לפתח את המוצרים והתשתיות הנדרשות להמשך.
ה-Metaverse הוא הכינוי לעולם הוירטואלי אשר אנשים מתקשרים ופועלים בו באמצעות דמויות וירטואליות המייצגות אותם. לאחרונה ה-Metaverse מתמלא בתופעות חדשות כמו יצירות אומנות דיגיטליות ונדל"ן בעקבות טרנד הטוקנים הייחודיים (NFTs) הצובר תאוצה.
אם היו ממציאים היום את המערכת הכלכלית היא הייתה נראית אחרת, לדבריו. "ארנקים יצטרכו לתמוך ב-NFTs. חוזי נייר אמיתיים יוחלפו על ידי חוזים חכמים," כתב. "עיצוב המוצרים והתשתית עם מחשבה על העתיד הזה יוביל לחיסכון אמיתי בעלויות ולחדשנות אשר תועיל לכמות הגדולה ביותר של אנשים היום ומחר הרבה לפני שה-Metaverse יהפוך למיינסטרים," סיכם מרכוס.
חדשנות כן, אבל מה עם הפרטיות שלנו?
לסיכום, השקת הארנק הדיגיטלי עשויה להיות צעד ענק בכלכלה הדיגיטלית אשר תעודד עוד חברות גדולות להתחרות בשוק שיאפשר תשלומים בטוחים זולים ונוחים יותר. אך האם עלינו גם לחשוש מכך?
ידוע שפייסבוק משתמשת ואף מוכרת מידע של המשתמשים בפלטפורמות שלה. אם Novi ימשוך הצלחה, ורבים ישתמשו בשירות התשלומים החדש של פייסבוק, מידע רגיש על הרגלי הצריכה שלהם יהיו נגישים לחברת פייסבוק. המידע הזה יוכל לדלוף ו/או להימכר ללא הסכמת המשתמשים.