הצעה חדשה בארה"ב: מטבע דיגיטלי בחסות משרד האוצר ולא הבנק המרכזי

אתמול הועלתה בקונגרס האמריקאי הצעת חוק שמציעה צורה אנונימית ומאובטחת של מזומנים דיגיטליים בחומרה בחסות משרד האוצר האמריקאי.
ECASH איקאש

הצעת חוק המטבעות האלקטרוניים והחומרה המאובטחת ("Ecash Act"), שהוצגה אתמול בבית הנבחרים של ארצות הברית, עשויה לבשר על כיוון חדש בכל הקשור למטבעות דיגיטליים בחסות הממשלה.

החקיקה, שנתמכת ע"י הנציגים צ'וי גרסיה, איאנה פרסלי ורשידה טלאיב, קוראת למשרד האוצר האמריקאי לפתח ולהפעיל גרסה אלקטרונית של הדולר האמריקאי, "כזו שתמקסם את הגנת המשתמש ופרטיות הנתונים" כך על פי דבריו של סטיבן לינץ', ראש צוות הטכנולוגיה הפיננסית בקונגרס האמריקאי.

ה"מזומן האלקטרוני", כפי שהוא מכונה, יונפק על ידי משרד האוצר האמריקאי ולא על ידי הפדרל ריזרב, מה שאומר שמבחינה טכנית הוא לא יהיה מוגדר כמטבע דיגיטלי של בנק מרכזי (CBDC), לא יהיה מבוסס על טכנולוגיית הבלוקצ'יין או ידרוש אינטרנט על מנת לפעול. הוא נועד לשכפל את המאפיינים המכבדים את הפרטיות של מזומנים פיזיים", כגון מטבעות ושטרות במידה רבה ככל האפשר.

עם זאת, היוזמה לא נועדה למנוע בהכרח מטבע CBDC שיונפק על ידי הפדרל ריזרב. תוכנית הפיילוט שהושקה אתמול "תשלים ותקדם את המאמצים המתמשכים של הפדרל ריזרב והנשיא ביידן לבחון אפשרויות עיצוב ופריסה פוטנציאליות עבור דולר דיגיטלי", אמר לינץ'. 

הצעת החוק צופה השקה של תוכנית פיילוט דו-שלבית במזומן אלקטרוני תוך 90 יום ממועד החקיקה – כאשר פריסת מזומן אלקטרוני לציבור האמריקאי צפויה להתבצע לא יאוחר מ-48 חודשים לאחר חקיקתו.

החקיקה מוצעת ונתמכת על ידי קואליציה של פרוגרסיבים, תומכי צרכנים, ליברטריאנים אזרחיים ואפילו כמה "מאמינים אמיתיים של קריפטו" אמר רוהן גריי, מהפקולטה למשפטים של אוניברסיטת ווילמט לאתר החדשות Cointelegraph

"רוב הרפובליקנים כנראה יתנגדו לזה, אבל אני מקווה להיות מופתע לטובה. מה שמדהים הוא שההצעה אינה כרוכה בבנק מרכזי או בטכנולוגיית רישום דיגיטלי (Distributed Ledger Technology), אשר עשויה לחזות דרך חדשה בפיתוח כסף דיגיטלי בחסות המדינה. אפשר לטעון שהוא מציע יותר פרטיות ואנונימיות מכל פרויקט אחר של מטבעות דיגיטליים בחסות ממשלתית עד כה. אין כרגע הצעה דומה אחרת של CBDC בעולם כמו זו. הוויכוח הנוכחי של ה-CBDC על כסף דיגיטלי מציב לעתים קרובות מטבעות עם ספר חשבונות דיגיטלי ריכוזי, כמו היואן הדיגיטלי של סין, מול מטבע דיגיטלי המונפק בפנקס חשבונות מבוזר, או בלוקצ'יין. עם זאת, מה שמוצע כמעט בכל המקרים הוא השימוש בפנקס חשבונות. כלומר, "עסקאות נרשמות במאזן משותף איפשהו", אמר גריי.

"אבל," הוא הוסיף, "עם מזומן אלקטרוני לא יהיה ספר חשבונות, בדיוק כפי שאף ספר חשבונות לא משמש לעסקאות מזומן פיזיות. המטבע אמור לפנות לתומכי פרטיות וחירות אזרחית שרוצים לשמור על עסקאות כספיות אנונימיות. טכנולוגיית ספר דיגיטלי, גם כשהיא מבוזרת, אינה מאפשרת אנונימיות מוחלטת. אם אין לך ספר חשבונות, אין מי שיכול לצנזר עסקאות ואין אף אחד שאתה צריך לבקש ממנו רשות", הסביר גריי.

איך זה יעבוד? 

על פי ההצעה, ניתן יהיה להחליף מזומן אלקטרוני על ידי שני אנשים שמצמידים את הטלפונים שלהם זה לזה. אפשרות נוספת היא שליחה מרחוק, בצורה דומה לשליחת הודעת טקסט מאובטחת. בעיני רוחו, רואה גריי אפליקציית טלפון נייד עתידית עם שלושה חשבונות או אפשרויות: אחד לחשבון הבנק של הבעלים, השני לחשבון כרטיס אשראי והשלישי חשבון המזומן האלקטרוני (Ecash).

עם זאת, לא ברור כיצד תגבר הטכנולוגיה על בעיית "הבזבוז הכפול" באינטרנט, אשר למעשה נפתרה ע"י ביטקוין בכך שנוצרה מחברת רישומים חשבונאיים וירטואלית שכל אחד מהצופים בה יכול לאמת עבור עצמו את ההיסטוריה שלה.

פרטיות ואנונימיות, האמנם?

על אף האמור, יש לציין כי בשנים האחרונות הרצון של המדינות להילחם על השליטה בכסף הולך וגובר. בתקופה האחרונה ארה"ב הייתה תחת לחץ מסיבי לפתח מטבע דיגיטלי משלה, לאור העובדה שסין מתקרבת להפעלה מלאה של היואן הדיגיטלי שלה.

בנוסף, העובדה שמאגר נתוני העסקאות ב"יומן" יימצא, לפי דברי ההסבר של החוק, בידי משרד האוצר, שמצד אחד מייעל תהליכים בצורה ישירה מול האזרחים אך מנגד ספק שימנע פרטיות ואנונימיות.

קשה להתעלם מההנחה כי הלכה למעשה מדובר בשליטה ישירה בהון של האזרחים. שליטה שכזו אמורה לתת כוח לממשלה לעקוב אחרי תשלומים בזמן אמת, מה שיפגע בחופש של האזרחים לבצע פעולות בצורה אנונימית. יתרה מכך, כיצד יוכל משתמש הקצה להיות בטוח כי פרטיו לא יודלפו לגורמים עוינים? טרם פורטו "האפשרויות" בהן תוכל המדינה לשלוט בכספים. זאת אומרת שעדיין לא ברורה לגמרי התמונה בנוגע, למשל, לסנקציות אשר המדינה תוכל להטיל על אזרחים במקרים מסוימים.

האם המדינה תקבע שאזרחים לא רשאים לקבל כספים לחשבונם? האם היא תוכל לבטל ולסגור חשבונות או להוציא כספים מחשבונות בצורה ישירה? סוגיות אלו ואחרות נדמה שעלולות להביא את המשתמשים להיות נשלטים על ידי המדינה בצורה אבסולוטית ובהקשר זה עוד חזון למועד, אך בכל מקרה נדמה שקיימת עוד עבודה רבה לנציגי הממשלה בנושא.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

שי שיבר

שי שיבר

שי הוא בוגר תואר ראשון ושני במשפטים, עם התמחות במשפט וטכנולוגיה מאוניברסיטת חיפה, בעל רקע מעולם נכסי הנדל״ן ובשנים האחרונות גם מעולם הנכסים הדיגיטליים מתוך הצורך של ביצוע עסקאות נדל״ן באמצעות ביטקוין.
שי שיבר

שי שיבר

שי הוא בוגר תואר ראשון ושני במשפטים, עם התמחות במשפט וטכנולוגיה מאוניברסיטת חיפה, בעל רקע מעולם נכסי הנדל״ן ובשנים האחרונות גם מעולם הנכסים הדיגיטליים מתוך הצורך של ביצוע עסקאות נדל״ן באמצעות ביטקוין.

Blockchain Expert

מסלול ההכשרה המקצועי בישראל

זה הזמן שלך להצטרף להצלחה!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן