הוועדה המוניטרית ברשות הפלסטינית בוחנת את השקתו של מטבע דיגיטלי אשר, לפי סוכנות הידיעות בלומברג, "יאפשר לה לתת מכה סמלית לקראת עצמאות מוניטרית מישראל".
עפ"י הסכמי אוסלו, הפלסטינים הסכימו שלא ליצור מטבע משלהם, והכלכלה הפלסטינית ברובה משתמשת בשקל הישראלי, לצד הדינר הירדני והדולר האמריקני.
בנקים פלסטיניים מוגבלים מאד ביכולות שלהם להתמודד עם השקל, הן לאור חוק המזומן למלחמה בהלבנות הון תוך מניעת חופש לציבור הרחב, והן לאור הגבלות העברות חודשיות ספציפיות על בנקים פלסטיניים לתוך ישראל.
כתוצאה, הם מוכרחים לעתים ללוות מטבעות חוץ כגון הדולר כדי לשלם לצדדים שלישיים, ולמעשה 'תקועים' במובן מסוים עם שקלים שהשימוש בהם מוגבל.
שני מחקרים בתהליך
על פי הדיווח בבלומברג, בימים אלה מבצעת הרשות שני מחקרים וטרם התקבלה החלטה, אך התקווה היא ליצור בסופו של דבר מטבע דיגיטלי לתשלומים פנימיים בתוך הרשות, "בתקווה שגם עם ישראל," אמר יו"ר הרשות המוניטרית הפלסטינית פיראס מילהם בריאיון.
אך זה ככל הנראה לא פרקטי, לאור המצב הכלכלי הרעוע בשטחים. על פי הבנק העולמי, הכלכלה הפלסטינית הצטמקה ב-11.5% בשנה שעברה, בעיקר לאור הקורונה.
בין מאי לנובמבר סירבה הרשות הפלסטינית לקבל כספי מסים שנאספו בידי ישראל עבורה, וגם כספי הסיוע החיצוניים ירדו ב-20%. כתוצאה, הגירעון חצה את המיליארד דולר, הכי גבוה מזה שנים רבות לפי מילהם.
"התנאים המקרוכלכליים לא מאפשרים לרשות לקיים מטבע עצמאי – דיגיטלי או אחר – כאמצעי תשלום," אמר ראג'ה חלידי, יו"ר המכון הפלסטיני למחקר של מדיניות כלכלית. "אך השקת מטבע דיגיטלי תוכל לשלוח מסר פוליטי לישראל על הרצון לקיים מדיניות מוניטרית עצמאית".
בינתיים – בנק ישראל בפיילוט
בעוד שלא סביר שהרשות הפלסטינית תשיק מטבע דיגיטלי בקרוב, בישראל לכל הפחות התקדמו עם פיילוט סודי שקיים בנק ישראל על טכנולוגיה שמבוססת על רשת אתריום.
בפיילוט השיק בנק ישראל טוקן על אתריום בסביבה סגורה, אשר אמור לייצר שקל דיגיטלי – ואף פותחו ארנקים דיגיטליים. כך, חברי הצוותים של המיזם מעבירים ביניהם "שקלים דיגיטליי דמיוניים".
עם זאת, נכון לעתה ועפ"י אנדרו אביר – סגן נציב בנק ישראל, הסבירות מסתמנת כנמוכה שישראל תבחר להשיק מטבע שכזה.
בינתיים, מטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים צוברים תאוצה בכל רחבי העולם, כאשר סין היא זו שמובילה את האימוץ ומנסה לצבור יתרון ראשוניות.