שוק המטבעות הדיגיטליים חווה סוף שבוע נוסף של ירידות חדות. שער הביטקוין נופל כ-10% וחוזר מתחת לשער ה-$20,000, מחיר השיא של המחזוריות הקודמת שהסתיימה בסוף 2017. נכון לכתיבת מלים אלו, נסחר ב-$19,900 לאחר שביקר אף ב-$19,760.
שער אתריום ושערי מטבעות דיגיטליים נוספים הגיבו בירידות חדות אף יותר. בבוקר יום ה' נסחר אתריום סביב המחיר $1,720. הערב (מוצאי שבת) עומד מחירו על כ-$1,450, ירידה של כ-15%.
זהו סוף השבוע השני ברציפות ששוק הקריפטו חווה ירידות חדות. בסוף השבוע שעבר כ-145 מיליארד דולר עזבו את השוק כשביטקוין נפל כ-12% מכ-$23,600 ל-$20,800. כעת, שווי שוק הקריפטו בכללותו ירד שוב מתחת ל-1 טריליון דולר.
הירידות מגיעות בצל נאום יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאול, בג'קסון הול אתמול (יום ו'). בנאומו הבהיר פאוול כי עמדתו היא שגם במחיר פגיעה בכלכלה, המאבק באינפלציה מוכרח להימשך וכך גם עליות הריבית והצמצום הכמותי.
הן גם מגיעות בהתאם להערכות שלי, ששותפו בסרטון ה-YouTube השבועי:
האם הפדרל ריזרב יקריס את השווקים הפיננסיים והקריפטו?
"הפוקוס המרכזי של הוועדה לשווקים פתוחים (ר"ת ה-FOMC) הוא להחזיר את האינפלציה לפי מדד המחירי הצרכן ליעד ה-2%," פתח פאוול את נאומו. "יקח זמן להשיב יציבות מחירים, ויהיה צורך להשתמש בכלים שלנו בעוצמה על מנת להביא את הביקוש והיצע לאיזון. הפחתת האינפלציה ככל הנראה תגיע עם מחיר של תקופה קצרה בה התוצר לנפש (התמ"ג) יהיה מתחת למגמה."
המשמעות היא שהפדרל ריזרב ימשיך בהעלאת הריבית גם בפגישה הבאה של ה-FOMC שתתרחש בסוף ספטמבר, עפ"י הערכות לפחות ב-0.5% נוספים, וככל הנראה גם בפגישה שלאחריה. לאחר מכן, אותת פאוול, שעל השווקים לצפות שהריבית תישאר בטריטוריה הזו למשך תקופה.
אם לא די בכך, הפדרל ריזרב החל מה-1 בספטמבר מתכוון להגדיל את מאמצי הצמצום הכמותי, לפי התכנית שהתווה. החל מיוני הפדרל ריזרב פועל לצמצום המאזן שלו ב-47.5 מיליארד דולר בחודש: 30 מיליארד ד' אג"ח ממשלתי ו-17.5 מיליארד ד' אג"ח משכנתאות כל חודש. מהשבוע הבא הסכום יעלה ל-60 מיליארד ו-35 מיליארד בהתאמה, פי 2 הכמות.
לדבריו של פאוול, אכן ישנן אינדיקציות להאטה כלכלית במשק. אך הערכתו היא שהמומנטום לצמיחה שנרשמה בשנת 2021 עדיין כאן. על כל מקרה, הוא סבור כי יש לעצור את האינפלציה בכל מחיר, גם של פגיעה בתוצר ובכיסיהם של מעמד הביניים ובמיוחד הפועלים.
עד כה השפעת צמצום המאזן טרם הגיעה בפועל. כפי שניתן לראות בגרף שלפניכם, מתחילת יוני ועד היום המאזן קטן רק ב-65 מיליארד דולר בלבד. הסיבה לכך טמונה בעיקרה ברכישות אג"ח משכנתאות שהפדרל ריזרב ביצע בחודשים אפריל ומאי. כאשר הפד קונה אג"ח משכנתאות, לעתים עשויים לקחת עד 3 חודשים עד שההתחשבנות אכן מתבצעת ומכאן העיכוב.
כעת, ההשפעה צפויה להכות – ועל פי הנפילות הן בשוק הקריפטו והן במדדי המניות המובילים בסוף השבוע, ייתכן שכבר החלה. מדד הנאסדק נפל 4.1% ביום שישי, ומדדי ה-S&P והדאו ג'ונס נפלו בחדות גם הם עם 3.37%- ו-3.03%- בהתאמה.
קביעת מדיניות בעיניים עצומות?
סטיבן ואן מיטר, מנהל קרן השקעות המאקרו Atlas ומשפיען אמר לאחרונה על התנהלות הפדרל ריזרב: "הפדרל ריזרב מקבל החלטות על פי מדדים 'צולעים' [כאלו שמשקפים פעילות כלכלית רק בדיעבד, בניגוד ל'מובילים' אשר חוזים קדימה]. דמיינו שנציגי ה-FOMC דוהרים ברכב קדימה כאשר השמשה הקדמית מכוסה והם מסתכלים במראה האחורית."
זאת לאור העובדה שעפ"י ההגדרה הרשמית של הסוכנות הלאומית לכלכלה, המשק האמריקני – שחווה 2 רבעונים רצופים של תוצר יורד – נמצא במיתון. שווקי הנדל"ן והרכב, המהווים אינדיקציה משמעותית למצב הכלכלה, חווים קיפאון אגרסיבי לאחר שעליית הריבית נרשמה בקצב המהיר ביותר מזה שנות ה-80 של ה-20.
בעוד שהפדרל ריזרב טוען ששוק העבודה נמצא במקום מצוין, בחינה מעמיקה יותר של הנתונים מראה אחרת. רוב העבודות שהתווספו בחודשים האחרונים הן עבודות שניות ושלישיות של עובדים אמריקנים שבלאו הכי מועסקים. בנוסף, הממשל האמריקני עצמו הוא זה שמספק הרבה מן המשרות. אם לא די בכך, יש להזכיר כי המשק האמריקני טרם חזר לאותה כמות משרות מאוישות ביחס לתחילת 2020, לפני משבר הקורונה.
שוק הקריפטו לא חסין
שוק המטבעות הדיגיטליים איבד כ-70% מערכו מתחילת נובמבר 2021. עליות הריבית והתחזקות הדולר לא חסו על השוק, שאמור להיתפס כגידור לאינפלציה, ובהתאם לגודלו הקטן ולמידת הנזילות המועטה שבו – נפל בחדות גדולה יותר ממדד הנאסדק שאיבד כ-35% מאותה נקודה.
הקורלציה בין השווקים נמשכת, וכך גם הביקורת. בהמשך, אכתוב מאמר המסביר מדוע אני סבור שהקורלציה תתנתק בקרוב, ולמה ביטקוין ספציפית ושוק הקריפטו ככלל – לא איבדו את נרטיב הגידור לאינפלציה.
בינתיים, ניתן לצפות לכך שהשווקים ייטו להמשך ירידות – וזו תהיה הציפייה כל עוד מצוקת נזילות האשראי והדולר נמשכת.