בימים האחרונים חוזר המטבע סייפמון (Safemoon) לוויראליות ברשתות החברתיות. התגית של הארנק החדש #SAFEMOONWALLET זכתה לציוצים רבים בטוויטר במה שנראה כמו המשך שיגעון המימ-קוינס (Memecoins) – מטבעות בדיחה – אשר עדיין צובר תאוצה.
החזרה לשיח מגיעה לאחר ציוץ של מפתחי סייפמון בטוויטר בו הודיעו שהם פותחים הרשמה מוקדמת לגרסת הבטא של הארנק החדש שלהם.
כמו פרויקטים דומים אחרים, באתר אין מידע רב על הפרויקט וגם לא על הארנק החדש. כדי להירשם לגרסת הבטא של הארנק, יש למלא טופס גוגל פשוט המבקש שנתאר במדויק איזה מכשיר נייד ברשותנו, אך לא ברור לאילו סוגי מכשירים נועד הארנק.
בדיחה, הונאה, או פרויקט לגיטימי?
כמו רוב מטבעות ה-Meme כיום, רבים מתייחסים אל סייפמון כאל הונאה שמנסה למשוך משקיעים תמימים במטרה להתעשר במהירות ממטבע שאין לו שימוש פרקטי כלשהו, ואינו מספק ערך אמיתי משמעותי או תרומה כלשהי לתעשיית המטבעות הדיגיטליים.
זה ניכר במיוחד לאור העובדה ששם הפרויקט נובע מהמשפט "Safely to the moon", כלומר בפרשנות חופשית "נביא את מחיר המטבע לירח".
כמו כן, זה ניכר בכך שכדי לפתות משקיעים, הפרויקט מבטיח חלוקת מטבעות לכל מי שמחזיק בו. התוכנית היא פשוטה: על כל רכישה או מכירה של סייפמון יש עמלה של 10 אחוז. חצי מהעמלה הזו מתחלקת בין כל מחזיקי המטבע בהתאם לכמות המטבעות שברשותם, והחצי השני הולך לבריכות נזילות בבורסות מבוזרות.
עבור רבים זה עשוי להישמע מפתה, אך פרקטית מדובר במודל של הונאת פונזי אשר מתגמלת את המחזיקים המוקדמים באמצעות הצטרפותם של חדשים.
על פי האתר הרשמי של הפרויקט, ההיצע המלא של מטבעות SAFEMOON הינו 1 קוודריליון מטבעות,אך לא ברור אם יש אפשרות למפתחים לייצר עוד מטבעות ובאילו תנאים.
ירידה של 70% מהשיא
מחירו של SAFEMOON אחד, נכון לכתיבת שורות אלו, עומד על 0.000004252$ בלבד. . המטבע ממוקם במקום ה-204 בשווי השוק שלו, על פי CoinMarketCap, ונסחר כעת בכ-70 אחוז פחות ממחיר שיא של כל הזמנים שלו.
המטבע החל להיסחר במרץ השנה ונסק מעל עשרות אלפי אחוזים עד שהתפוצצה הבועה שלו, לפחות בטווח הקצר. הוא נסחר בזירות מסחר מבוזרות על גבי בינאנס צ'יין (רשת הבלוקצ'יין של בורסת בינאנס) ובבורסה המפוקפקת Bitmart, שרשומה באיי קיימן.
מי מקדם את סייפמון?
בניגוד ל-'אתריום מקס', הפרויקט שהגיח משומקום וקודם ע"י קים קרדשיאן, עד כה לא היו הרבה מפורסמים שקידמו את הפרויקט סייפמון או מפרסמים אותו.
אך אז הגיע דייב פורטנוי. פורטנוי, בלוגר מפורסם ויוצר אתר הספורט המצליח Barstool Sports, החליט להפוך לאבא של סייפמון, "כמו שאילון מאסק הוא האבא של דוג'קוין."
בסרטון שפירסם בטוויטר שלו, ללמעלה מ-2.5 מיליון העוקבים שלו, הודיע פורטנוי כי סייפמון הוא ה'שיטקוין' הנבחר שלו, שהוא רכש סייפמון בסכום של 40,000 דולר והוא לא מתכוון למכור בזמן הקרוב.
"הודעת ה'שיטקוין' שלי. השקעה על אחריותכם בלבד. אין לי מושג איך זה עובד," כתב בציוץ של הסרטון. בסרטון הוסיף: "למה [סייפמון]? אין לי שמץ של מושג. זה יכול להיות הונאת פונזי. אני פשוט אוהב את המילה ירח, כי זה היכן שאני רוצה להגיע." אם זה פונזי, הוא אומר, זה עדיין שלב מוקדם.
הסרטון המצחיק הזה מראה לנו שפורטנוי יודע שהוא לא יודע מה הוא עושה אבל נהנה לרכב על הגל הזה. הוא לא ימכור, לדבריו, עד הסטרטוספירה או עד לגיהנום עלי אדמות.
כמו רבים בתחום המנסים את מזלם להתעשר בקלות, גם אנשים בעלי השפעה מנצלים את הכח והקהל שלהם כדי להגדיל את אחוזי ההצלחה שלהם בקזינו החדש של המימ-קוינז.
בין אם נאהב את זה או לא, פריצת הדרך הפיננסית הנקראת ביטקוין השיקה לאוויר העולם הרבה פרויקטים חדשים ומעניינים, אך גם המון הונאות אשר מפתחים מרחבי העולם משתמשים כדי להדפיס כסף יש מאין ולהתעשר על חשבון אחרים.