הרשות לאכיפת פשעים פיננסיים (FinCEN), סוכנות במחלקת האוצר האמריקאי הנלחמת בהלבנת הון ומימון טרור, הוציאה מסמך אזהרה המכיל דגלים אדומים כדי לעזור לגופים פיננסיים לזהות ניסיונות לחמוק מהסנקציות המוטלות על רוסיה ובלארוס.
המסמך הזכיר לבנקים ולגופים פיננסיים נוספים, כולל חברות בתחום המטבעות הדיגיטליים, שעליהם לשים לב לטרנזקציות המגיעות או נשלחות מכתובות IP המגיעות מרוסיה ובלארוס, או מכתובות IP אשר סומנו כחשודות. הרשות הזכירה לגופים שעליהם לגלות ערנות ולדווח באופן מיידי על כל פעילות חשודה.
במסמך הזכירה הרשות שעל הגופים הפיננסיים מוטלת האחריות לבצע את הסינון המתאים כדי למנוע את האפשרות של גופים ואינדיבידואלים לחמוק מהסנקציות. על פי בראדקוק סטיבנסון, עו"ד אשר עבד לשעבר ב-FinCEN כסגן מנהל האכיפה, על הגופים הפיננסיים לצפות לקבל בשבועות הקרובים בקשות המקושרות לפעילות פיננסית רוסית.
הרשות הזהירה שהניסיונות לחמוק מהסנקציות עשויות להגיע בדרכים שונות, ביניהן: שימוש בבנקים הנמצאים מחוץ לרוסיה ובלארוס אשר לא נכנסו לרשימה השחורה, שימוש בחברות קש בתור אמצעי מסווה לגיוס והעברות כספים ועוד.
"לאור הלחץ הכלכלי על רוסיה, זה חשוב ביותר לגופים פיננסיים אמריקאים להיות ערניים לגבי ניסיונות התחמקות פוטנציאלים מהסנקציות על רוסיה, זה כולל גם שחקנים מדיניים וגם אוליגרכים," אמר מנהל FinCEN היממאולי דאס. "אף על פי שלא ראינו התחמקות רחבה מהסנקציות שלנו באמצעות שיטות כמו מטבעות דיגיטליים, דיווח מהיר על פעילות חשודה תורם לביטחון הלאומי שלנו ולמאמצינו לתמוך באוקראינה ואנשיה," הוסיף.
דגלים אדומים ותגובת נגד לסנקציות
רשימת הדגלים האדומים במסמך קראה לגופים הפיננסיים לשים לב לכל פעילות חשודה, כולל: עלייה מהירה בערך של חשבונות המקושרים באופן כלשהו לרוסיה ובלארוס, העברות כספים גדולות ויוצאות דופן, חשבונות חדשים שנפתחים ומנסים להעביר או לקבל כספים מגופים המוטלים עליהם סנקציות, פעילות יוצאת דופן ביחס ל-12 החודשים הקודמים אצל חברות ייצוא ויבוא רוסיות, טרנזקציות של מטבעות דיגיטליים המקושרים למתקפות כופרה, שימוש בשירותי מיקסינג כדי להסוות את מקור המטבעות הדיגיטליים ועוד.
רוב מתקפות הכופרה בעולם ככל הנראה מגיעות מרוסיה, וכעת רבים חוששים שרוסיה תשתמש בהאקרים כדי להשיג כספים אם לא תמצא דרך טובה יותר. צפון קוריאה, למשל, הצליחה לגנוב מזירות מסחר מטבעות דיגיטליים בשווי של למעלה מ-400 מיליון דולר לאחר שהוטלו עליה סנקציות. בנוסף לשימוש במתקפות כופרה כאמצעי מימון אלטרנטיבי אפשרי לרוסיה, בנקים אמריקאים הביעו חשש מכך שהסנקציות על רוסיה עשויות להוביל גם לתגובת נגד של מתקפות סייבר על השרתים שלהם.
ארה"ב וקריפטו
בשבוע שעבר, סנאטורים דמוקרטים הביעו את חששם מפני השימוש במטבעות דיגיטליים ככלי לעקוף סנקציות אמריקאיות וביקשו ממשרד האוצר להסביר כיצד הוא מתכוון לצמצם את הסיכון הזה. קריאות אלו מצטרפות אל הלחץ ההולך וגובר על ממשלת ארה"ב לקחת חלק מרכזי ולהוביל את העולם במדיניות ורגולציה בתחום המטבעות הדיגיטליים, במיוחד כעת לאור השימוש בסנקציות כלפי רוסיה.
בימים אלו נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, צפוי לחתום על צו מנהלי בנוגע לאסטרטגיה הממשלתית כלפי מטבעות דיגיטליים. הצו צפוי להורות על סוכנויות פדרליות להוציא השנה דו"חות בנושא ולקחת בחשבון אפשרות לשינויים רגולטוריים כמו גם התייחסות להשלכות הכלכליות של התחום.