זו, אם לומר בכנות, כותרת שלא ציפיתי לכתוב לאור הטירוף השגרתי של שוק המטבעות הדיגיטליים. אך על התופעה של הימים האחרונים – כמובן שלא ניתן לעבור בשתיקה.
הרשתות החברתיות וערוצי התקשורת גועשים בימים האחרונים כתוצאה ממה שמסתמן כמלחמת הדורות ופערי ההון:
מצד אחד נמצאים המילניאלס שגרים אצל ההורים וסוחרים באפליקציות כגון Robinhood אשר הופכת את החוויה להרבה יותר פשוטה (ולפיכך מסוכנת). הם מתקשרים ברשתות החברתיות, בדגש על Reddit שם ניהלו אינטרקציה בתתי קהילות כגון WallStreetBets, וערוצי Discord – פלטפורמת צ'אט שלרוב נמצאת בשימוש ע"י גיימרים צעירים.
בצד השני, נמצאים ה"בומרס" או בעיקר האליטות של וול סטריט. הסוחרים העשירים בוול סטריט אשר מחזיקים ברוב ההון, מבצעים מניפולציות שגרתיות בשווקי המניות והמרוויחים הגדולים ביותר ממשבר הקורונה.
מאחר שאתרים רבים פירטו את הסיפור המלא, אתן כאן תמצית מופשטת שלו שלאור הרצון לקצר – תהיה פחות מדויקת.
מניית GameStop בלב הסערה
הסיפור התחיל כבר לפני יותר משנה, אך ב-19 בינואר תפס תפנית כשקרן הגידור "סיטרון", אשר מתמחה בשורטים (כלומר בהימורים שהמחירים ירדו), פרסמה כי היא פתחה שורט על מניית GameStop (סימול GME) וכי מי שמחזיק במניה "פראייר".
שורט הוא הימור שמצריך לקיחת הלוואה לזמן מוגדר של נכס הבסיס – במקרה הזה של מניית GME.
השורטיסט מוכר את המניות שלווה במחיר שוק, וזאת על מנת לקנות אותן מחדש בשלב מאוחר יותר במחיר נמוך יותר – כפי שהוא חוזה שיקרה. כך, במידה והמניה ירדה, השורטיסט קונה אותה במחיר נמוך יותר, מחזיר את ההלוואה (שנקובה במספר מניות ולא במספר דולרים) עם ריבית, ונשאר עם הפרשי המחירים.
אך במידה והמניה עולה במחירה, השורטיסט ייאלץ לקנות את המניה בחזרה במחיר גבוה יותר ממה שלווה אותה מלכתחילה, ובכך יפסיד את הפרשי השערים והריבית.
הסוחרים ב-Robinhood לא אהבו את ההודעה של סיטרון, בלשון המעטה, והגיבו בצורה מתואמת על ידי קניית המניה והרבה מאד אופציות Call שלה. במלים אחרות, אם סיטרון הימרה על ירידות, הם ידחפו את המחיר למעלה כדי שסיטרון תפסיד.
לא אכנס לעמקי המנגנון משום שזה נושא לפוסט אחר, אבל השילוב של רכישת אופציות ה-Call לצד רכישת המניה עצמה, הוביל ל"שורט סקוויז" אימתני.
בקצרה – הסוחרים של רובינהוד דחפו את המחיר למעלה, ואילצו את השורטיסטים לסגור את השורט. כאמור, סגירת השורט משמעותה קניית המניה במחיר גבוה יותר ממחיר ההלוואה הראשוני – ולכן השורטיסטים דחפו גם הם את המחיר למעלה. אך בו זמנית, ומשמעותי יותר, הגופים הפיננסיים שמאפשרים מסחר באופציות נאלצו לקנות גם הם את המניה, כדי להגן על עצמם.
במשפט – הם חייבים לקנות את המניה הן בגלל רגולציה והן בגלל שאם האופציה מגיעה למועד הפירעון שלה, הגוף הפיננסי יהיה מוכרח לספק מניות לרוכש האופציות, ולכן הוא צריך לוודא שיש לו מספיק מניות מראש.
הכוחות האלה הובילו את המניה של GameStop, חברה שבקושי מכניסה כסף ונפגעה קשה ממשבר הקורונה וההתפתחויות הטכנולוגיות, לעלייה של 2500% בשבועיים האחרונים ו-1150% מאז יצאה ההודעה של סיטרון.
בסרטון: יו"ר אינטראקטיב ברוקרס מודה שהם נאלצו לעצור מסחר כדי שלקוחותיהם הגדולים לא יפשטו רגל.
המאבק בשורטיסטים ובכרישים של וול סטריט לא הסתכם רק במניית GME. אלא הוא המשיך למניות נוספות כגון בלקברי, AMC, מתכת הכסף (SLV), AG, אמריקן אירליינס ועוד.
זה נהיה כה גרוע, שננקטו צעדים חסרי תקדים מצד אפליקציית Robinhood, וברוקרים כמו אינטראקטיב ברוקרז, אשר עצרו מסחר במניות מסוימות – בחלק מהמקרים לכיוון אחד בלבד! כלומר, סוחרים לא יכלו לקנות יותר את המניה או אופציה עליה, אלא רק למכור אותה. זה כמובן הוביל לקריסה גדולה בהרבה מן המניות האלה, ולזעם גדול עוד יותר ברשתות הציבוריות.
משפיענים וסלבריטאים כמו המיליארדר צ'אמת' פאליהפיטיה, האיש העשיר בעולם אילון מאסק, הראפר ז'ה רול, הסוחר דייב פורטנוי, ואף חברי קונגרס וסנאט – כולם התרעמו נגד וול סטריט והאופן שבו התנהלו כל המעורבים. המסר היה אחיד: "האדם הקטן נשדד".
ואז הגיע DOGE
לאחר מספר ימים בהם מניות קפצו לממדים הזויים בעקבות המחאה החדשנית, הגיע תורו של המטבע DOGE אשר נוצר בשנת 2013 כבדיחה, ומפורסם בעיקר בגלל המימים.
אתמול בבוקר (חמישי) שעון ישראל, DOGE עוד נסחר בשער 0.007$ (לא, זאת לא טעות). אז, החלו הסוחרים של רובינהוד (אשר המטבע נסחר בה גם כן) לפמפם את המטבע. "האם נצליח להביא אותו ל-1$?", הם תהו.
את הלילה סגר DOGE כבר ב-0.036$, עלייה של כמעט 400% ביממה.
אך הבוקר (שישי) הוא החליט שהוא לא עוצר והמשיך 150% נוספים לעבר 0.087$, עליה של קצת מעל 1,000% בפחות מיומיים.
נכון לכתיבת מלים אלו הוא חזר להיסחר ב-0.053$, וטרם ברור אם "נגמרה החגיגה".
מטבעות אלטרנטיביים נוספים הצטרפו גם הם: המטבעות FUN ,SC, XVG ו-TRX למשל קפצו מעל 50% ביומיים האחרונים.
אילון מאסק מביע אמון בביטקוין
"בהסתכלות לאחור, זה היה בלתי נמנע", צייץ בטוויטר אילון מאסק, המייסד והמנכ"ל של טסלה והאדם העשיר בעולם, רגע לפני ששינה את תיאור הפרופיל שלו ל- #bitcoin.
חלק מהקולות שעומדים מאחורי המחאה מדגישים וממחישים את השליטה בכסף ככלי שבאמצעותו וול סטריט "שולטת" בעם, ולפי הצעד של מאסק, נראה שהוא מסכים איתם.
האם זה אומר שהוא קנה ביטקוין, או מתכוון לקנות? את זה אנחנו עוד לא יודעים (פרט לכך שציין שהוא מחזיק ב-0.25 ביטקוין מתישהו במהלך 2020).
אך החשיפה של הצעד לעשרות מיליוני עוקביו הובילה לעלייה של מעל 20% במחיר הביטקוין נכון לרגע זה, ויהיה מעניין לראות מה יהיה היום.