מהי עונת האלטים בשוק המטבעות הדיגיטליים, וכיצד ניתן לזהות אותה?

מטבעות דיגיטליים מסחר

עונת האלטים היא אחת מהתקופות היותר "מרגשות" בשוק המטבעות הדיגיטליים, בעקבות הזדמנויות המסחר הטמונות בה.

במדריך זה אסביר מהי עונת האלטים, כיצד אני מאפיין את סוגי העונות השונים, ואילו אינדיקטורים עשויים לסייע לנו לזהות את העונה הבאה.

בהתאם לתנאי השימוש באתר ולמען הסר הספק, המדריך הזה משמש כמידע בלבד, ולא כייעוץ להשקעות. אתם פועלים באחריותכם הבלעדית וכו'.

מהם אלטים בכלל?

ביטקוין היה המטבע הדיגיטלי הראשון שנוצר, בשנת 2009. מאז הוא הצליח לצבור את אפקט הרשת הגדול ביותר, אשר הוביל לקהילה הגדולה ביותר, לרמת הביזור והאבטחה הגבוהות ביותר – וכמובן, כשזה נוגע לשווקים, יש לו את הנזילות הגבוהה ביותר ואת נפחי המסחר הגבוהים ביותר.

כשנתיים לאחר שהגיח לעולם, יזמים ומפתחי תוכנה התחילו להבין שהם יכולים לקחת את הבלוקצ'יין, הטכנולוגיה שבבסיסו של ביטקוין, ולהשתמש בה כדי ליצור מטבעות חדשים למטרות שונות. מאז התחיל הטרנד בשנת 2011, נוצרו מעל 5,000 מטבעות שונים, כך לפי האתר CoinMarketCap.

אלטקוין ('מטבע אלטרנטיבי' בעברית) מוגדר ככל מטבע שאינו ביטקוין.

מהי עונת האלטים?

עונת האלטים היא תקופה בה אלטים משתלטים על נתח שוק גדול יותר בשוק המטבעות הדיגיטליים, וזה קורה על חשבון ביטקוין. בדרך כלל זה אומר שמחיריהם נוסקים על פני תקופה קצרה, הן נגד הדולר והן נגד ביטקוין.

חשוב להבין שרוב האלטים בשוק המטבעות הדיגיטליים ובבורסות השונות נסחרים נגד ביטקוין. חלקם נסחרים גם נגד אתריום או מטבעות דיגיטליים מוכרים נוספים, אך שווקים אלו פחות נזילים (כלומר יש בהם פחות פעילות).

חלק מהאלטים נסחרים גם נגד הדולר, האירו או בעיקר סטייבלקוינס (מטבעות "יציבים" שצמודים בערכם לדולר). כשהם נסחרים נגד סטייבלקוינס, נוצרת שכבה נוספת של נזילות.

החלוקה הזו לשווקי המסחר מסייעת להבין איזה אלט עשוי להיות מושפע יותר מתנודתיות הביטקוין, ומה ההשלכות הצפויות על מחירו בהתאם.

שלושה סוגי עונות אלטים

לאורך ההיסטוריה הקצרה של שוק המטבעות הדיגיטליים, ישנן שבע תקופות שאותן אני מגדיר כעונות אלטים, כאשר השוני המרכזי ביניהן טמון בהתחזקות על נתח השוק של ביטקוין, או במילים אחרות – הירידה בדומיננטיות שלו.

לפי ההגדרה האישית שלי, ישנם שלושה סוגים של עונות אלטים:

  1. עונת מיני (Mini Season) – תקופה שבה אלטים מתחזקים נגד ביטקוין לפחות באחוזים דו-ספרתיים (כלומר עולים במחירם נגדו כמכלול), כשבו זמנית הם נוגסים בדומיננטיות שלו בין 10 ל-14 אחוזים.
  2. עונה רגילה (Regular Season) – תקופה שבה אלטים מתחזקים נגד ביטקוין לפחות באחוזים דו-ספרתיים, כשבו זמנית הם נוגסים בדומיננטיות שלו בין 15 ל-19 אחוזים.
  3. עונת מגה (Mega Season) – תקופה בה האלטים "מתפוצצים" נגד ביטקוין, שמגיעה עם מעל 20% ירידה בדומיננטיות של ביטקוין.

חשוב להדגיש שהעובדה שהאלטים מתחזקים נגד ביטקוין (נוסקים במחירם מולו) בעשרות או אפילו מאות אחוזים, לרוב אומרת שהם נוסקים אף יותר מול הדולר או סטייבלקוינס.

שלושה גרפים לניתוח עונות האלטים

ישנם שלושה גרפים בהם נעיין על מנת לבחון לעומק את עונות האלטים הקודמות. המטרה תהיה לנסות להבין מהם האינדיקטורים שעשויים לשמש אותנו לזיהוי העונה הבאה.

הגרף הראשון הוא גרף הדומיננטיות של ביטקוין, אשר מראה לנו כמה נתח שוק תופס ביטקוין מתוך סך שוק המטבעות הדיגיטליים. אם למשל ביטקוין מוערך ב-100 מיליארד דולר וכל השוק מוערך ב-200 מיליארד, הדומיננטיות של ביטקוין תהיה 50%.

ישנה בעיה אחת עם המדד הזה, והיא המידע שהוא מסתמך עליו אשר לוקח בחשבון אלטים בעלי נזילות נמוכה. המשמעות היא שהאלטים הללו, אשר נסחרים לרוב בבורסות בעלות נפחי מסחר נמוכים, עשויים להיות מתומחרים במחיר מסוים אבל לא להיסחר תקופה ארוכה ובכך לשמור על נתח השוק שלהם ולהשפיע על המדד.

עם זאת, לדעתי האישית זה נוטה לטובת ביטקוין. כך שאם ביטקוין תופס כ-60% מנתח השוק על פי המדד, בפועל הדומיננטיות שלו גבוהה יותר.

הגרף השני שנסתכל עליו הוא גרף שמראה את רגישות האלטים לתנודתיות הביטקוין. גרף זה יסייע לנו להבין את עונות האלטים בצורה הטובה ביותר, וכיצד הם מתחזקים בנתח שוק על חשבון המטבע המוביל.

בגרף השלישי נבצע השוואה בין גרף הביטקוין נגד הדולר לבין גרף שווי השוק הדולרי של האלטים, על מנת לעשות זום אין ולנסות לזהות אינדיקטורים מסוימים שעשויים להיטיב עם החלטותינו.

גרף 1 – הדומיננטיות של ביטקוין

בגרף שלפניכם אתם יכולים לראות כיצד מסומנות שבע עונות האלטים הקודמות:

  1. נובמבר 2013 – עונת מיני. ביטקוין מאבד 11.5% דומיננטיות על פני שבועיים. באותה עת היו מעט מאד אלטים בשוק. בו זמנית אלטים מתחזקים 310% נגד ביטקוין.
  2. נובמבר 2014 – עונה רגילה. ביטקוין מאבד 16% דומיננטיות על פני חודש. באותה עת עדיין היו מעט אלטים בשוק. בו זמנית אלטים מתחזקים 230% נגד ביטקוין ו-140% נגד הדולר.
  3. ינואר 2016 – עונת מגה. ביטקוין מאבד 20% דומיננטיות בחודשיים. אלטים מתחזקים ב-300% נגד ביטקוין. השוני, הפעם, הוא שפלטפורמת אתריום כבר הושקה ועמה החוזים החכמים אשר מאפשרים ליצור מטבע דיגיטלי בקלות (טוקן על גבי אתריום). בתקופה זו אתריום מוביל את השוק עם תשואה של כ-1600% נגד הדולר.
  4. פברואר 2017 – עונת מגה, עונת הטירוף ה-ICO. תקופה זו נמשכה על פני ארבעה חודשים בהם ביטקוין מאבד כמעט 60% מהדומיננטיות שלו ויורד לשפל של 33%. על פני אותו משך זמן ביטקוין עולה כ-135% נגד הדולר, אך האלטים מתפוצצים עם 2,200% נגד הדולר ו-1,000% נגד ביטקוין.
    חשוב להדגיש לגבי התקופה הזאת שאף אחד לא חזה אותה. לא היה אינדיקטור שיכול היה לסייע בניבוי מה שקרה, גם לא השבירה של קו המגמה הכחול כלפי מטה.
  5. דצמבר 2017 – עונת מגה נוספת. לאחר שעונת טירוף ה-ICO נגמרה, ביטקוין חוזר להשתלט על השוק ומגיע כמעט ל-70% דומיננטיות שוב, תוך כדי ה"טיסה" שלו לשער ה-$20,000. אך תוך חודש הוא שוב מאבד כמעט 50% דומיננטיות, שהובילו לעלייה של 137% של האלטים נגד הדולר, ו-300% נגד ביטקוין.
  6. מרץ 2018 – עונה רגילה נוספת שנמשכה על פני חודש וחצי בהם ביטקוין מאבד 21% דומיננטיות, אלטים נוסקים מולו כ-55%. שימו לב שביטקוין אמנם איבד 21% דומיננטיות, אך התשואות הנמוכות-יחסית של האלטים הן כאלה שהופכות את העונה לרגילה ולא למגה בעיניי.
  7. דצמבר 2019 – עונת מיני שנמשכה על פני חודש וחצי. ביטקוין מאבד 12.5% דומיננטיות, אלטים נוסקים כ-55% נגדו.דומיננטיות הביטקוין

גרף 2 – התנהגות האלטים ביחס לתנודתיות הביטקוין

כאמור, הגרף שלפניכם מראה כיצד מתנהג שווי השוק הכולל של המטבעות האלטרנטיביים ביחס להתנהגות הביטקוין נגד הדולר. גרף זה מאפשר לנו לראות את עונת האלטים מפרספקטיבה אחרת, יש לומר הפוכה, שכן אם נהפוך את הגרף נקבל גרסה מסוימת של דומיננטיות הביטקוין.

כפי שאתם יכולים לראות, אלו התשואות שעשו האלטים על פני התקופות שציינתי – נגד ביטקוין.אלטים נגד ביטקוין

נתבונן בגרף זה כדי לזהות אינדיקטורים שיסייעו לנו לזהות את עונת האלטים הבאה. הראשון ביניהם הוא נסיגת פיבונאצ'י.

נסיגת פיבונאצ'י הוא אינדיקטור מפורסם שסוחרים הנעזרים בניתוח טכני משתמשים בו. הוא מאפשר לזהות קווי תמיכה והתנגדות פוטנציאליים בהם הקונים או המוכרים (בהתאמה) צפויים להשתלט על המחיר ולמנוע ממנו לרדת או לעלות (בהתאמה).

על פי המדד, ישנם שני קווים שהם משמעותיים יותר מהיתר: קו ה-61.8 וקו ה-38.2, שנקראים גם "יחס הזהב".

במהלך הניתוח שלי, גיליתי שאם נמתח את האינדיקטור ממחיר השפל הבולט האחרון שלפני עונת אלטים מסוימת, ועד שיאה, אנו צפויים לקבל אינדיקציה לתמיכה שתשמש כטריגר לתחילת עונת האלטים הבאה. מאחר ואנו מסתכלים על תקופות זמן ארוכות, בחרתי להשתמש בגרף הלוגריתמי.

כפי שאתם יכולים לראות, כל אחת משלוש עונות האלטים הראשונות החלו לאחר שקו ה-61.8 שימש כתמיכה. לאחר מכן, שתי עונות האלטים הבאות – המשוגעות של 2017 – החלו בקו ה-38.2.עונת האלטים

מה ניתן ללמוד מכך?

ובכן, ראשית, ניתן ללמוד שקווים הללו משמשים, במסגרת זמן ארוכה, כאינדיקטור לתחילת עונת אלטים, וייתכן שאף במסגרות זמן קצרות יותר גם כן.

שנית, לאור השינוי המבני שעבר שוק המטבעות הדיגיטליים בסוף 2016-תחילת 2017, עם הצטרפותם של מאות אלטים נוספים לשוק, בחרתי לעשות זום אאוט ולהתנהג כאם ארבע עונות האלטים שהתרחשו מ-2017 ואילך היו חלק מעונה אחת והתיקון שלה.

כך, מתחתי את נסיגת פיבונאצ'י מהשפל האחרון של פברואר 2017 ועד השיא עונת האלטים בינואר 2018. זיהיתי שקו ה-61.8 שימש שוב כתמיכה משמעותית.

נוסיף לכך שלושה אינדיקטורים נוספים שניתן לראות בגרף הזה, שרלוונטיים לעונת האלטים הקרובה – שלדעתי התחילה:

  1. קו תמיכה כחול משנת 2013
  2. קו התנגדות כחול משנת 2013, שלאחר מכן שימש כתמיכה ב-2019 ואז נבחן שוב ב-2020 והחזיק.
  3. דפוס נרות יפניים שנקרא "תחתית כפולה".

דפוס נוסף שהיינו צריכים לחשוש ממנו – בוטל. הדפוס, 'דגל דובי', מסמן המשך ירידות במקרה שבו קו המגמה הכחול התחתון היה נשבר כלפי מטה. אך במקום זאת, נפרצה התבנית כלפי מעלה, מה שנותן חיזוק לנ"ל.

לבסוף יש אינדיקטור נוסף שאני סבור שיכול לסייע בזיהוי עונות אלטים, והוא היעזרות בקו האמצע של מדד הכוח היחסי (Relative Strength Index), או בקיצור RSI. קו האמצע הוא קו ה-50, הוא מסמל את המעבר שבין הכוח אצל הדובים (מתחת ל-50) לבין הכוח אצל השוורים (מעל ל-50).

כפי שאתם יכולים לראות במדד, בכל אחת משבע עונות האלטים קיבלנו חצייה כלפי מעלה של קו האמצע מהאזור הדובי לאזור השוורי.עונת האלטים

גרף 3 – השוואה בין התנהגות הביטקוין נגד הדולר לבין אלטים נגד הדולר

הגרף האחרון שאני סבור שמכיל אינדיקטור שרצוי שתכירו הוא גרף הביטקוין והשוואתו לגרף שווי השוק של האלטים. ההבדל בין גרף זה לבין הקודם הוא שכאן אנו רואים את התנהגות שני הגרפים נגד הדולר, ולא אחד נגד הדולר ואחד נגד ביטקוין.

הקו הכחול הוא ביטקוין, בעוד שהקו הכתום הוא שווי השוק של כלל האלטים.

בגרף זה, האינדיקטור שזיהיתי מתייחס לשיאי המחירים של 2013 ו-2017, אשר בשני המקרים הובילו לעונת אלטים.

ב-2013, כפי שאתם יכולים לראות, ביטקוין נסק בחודשיים מאות אחוזים עד שהגיע לשיאו דאז, בגובה של כ-$1,200. עם זאת, במהלך העלייה, היה אירוע גדול של מימוש רווחים – מסומן בגרף בקו אנכי ירוק.

ביטקוין תיקן כ-40% על פני היומיים הללו, ומיד אחריהם האלטים החלו לנסוק הרבה יותר מביטקוין, כפי שאתם יכולים לראות את הקו הכתום חוצה את הכחול כלפי מעלה.ביטקוין נגד אלטים

ב-2017 אותו סיפור חוזר על עצמו. במהלך העלייה המשוגעת לעבר ה-$20,000, ביטקוין תיקן עשרות אחוזים על פני יומיים, כשבוע וחצי לפני שהגיע לשיא. מרגע התיקון ומימוש הרווחים הגדול, החלה עונת האלטים.ביטקוין נגד אלטים 2017

בהנחה שאני צודק עם ציפיות הטווח הארוך שלי שנחווה מחזוריות שוק שוורית נוספת (של עליות), אשר תהיה דומה במאפייניה למה שהיה לנו ב-2013 וב-2017, אזי הדפוס הזה עשוי לחזור על עצמו ובהחלט יש לשים אליו לב.

מעבר לכך, ניתן להיעזר בזה ולקחת על עצמכם משימה כשיעורי בית: לבדוק האם זה קורה גם במסגרות זמן קצרות יותר, כאשר יש תנודתיות גבוהה בביטקוין. חפשו תנועות פרבוליות (גידול אקספוננציאלי), אירוע מימוש רווחים גדול, וירידה בדומיננטיות של ביטקוין במקביל. אולי זו לא תהיה עונת אלטים לפי ההגדרות שלי, אך זה בהחלט עשוי לשמש ככלי לחיזוק קבלת החלטות לפוזיציות מסחר קצרות טווח.

סיכום

עונות האלטים כאמור הן תקופות מאד מרגשות בשוק המטבעות הדיגיטליים, אך בהתאם לכמות ההזדמנויות שקיימות בו בתקופה זו – כך גם הסיכונים גדולים במיוחד.

אם מעולם לא סחרתם, רצוי שלא תחפשו הרפתקאות, אלא השקיעו לטווח הארוך.

אם אתם אכן סוחרים, אני מקווה שהמידע הזה יוכל לסייע לכם בקבלת ההחלטות.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.
בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.

Blockchain Expert

מסלול ההכשרה המקצועי בישראל

זה הזמן שלך להצטרף להצלחה!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן