שער הביטקוין ובעקבותיו שאר שוק המטבעות הדיגיטליים נפלו אתמול בתוך שעות ספורות ב-10% ויותר. לאחר מספר ימי עליות שהביאו את מחיר הביטקוין ליותר מ-45,500 דולר, במהלך אתמול (ד') בצהריים שעון ישראל קרס המחיר ל-40,600 דולר בתוך פחות משלוש שעות.
מאז התאושש מחיר הביטקוין וחזר לעליות, וכעת הוא עומד על כ-43,300 דולר.
מטבעות אלטרנטיביים נפלו גם הם. שער ריפל נפל כ-20% ל-$0.5 וחזר ל-$0.578, מחיר אתריום נפל כ-14% לעבר ה-$2,100 וחזר ל-$2,238, ועוד.
קריסת המחיר והפאניקה בשווקים הגיעו בעקבות פרסום ניתוח של אנליסט מחברת Matrixport שלפיו רשות ניירות ערך האמריקנית (ה-SEC) צפויה לדחות את כל הבקשות להשקת קרן סל המאפשרת התחשבנות בביטקוין (BTC Spot ETF) בשל שיקולים פוליטיים.
לטענת כותב הדו"ח מרקוס תילמן, על אף ההתקדמות במגעים בין ה-SEC לחברות המבקשות להנפיק קרן סל עוקבת ביטקוין, ולמרות השינויים וההתאמות שהן ביצעו בהתאם לדרישות הרשות, הבקשות שלהן לא יעמדו בתנאים שהגדירה ה-SEC והן כולן יידחו במהלך ינואר 2024, ויקבלו הזדמנות נוספת רק במחצית השנייה של השנה.
הכל פוליטי?
אולם מקריאת המשך הדו"ח עולה כי הטענה של תילמן אינם מתבססת על פרטי הבקשות או על אופי הדרישות של ה-SEC, אלא על ניתוח פוליטי של הרכב הוועד המנהל של הרשות ושל העומד בראשה גארי גנסלר. תילמן הדגיש את העובדה כי חמשת חברי הוועד המנהל של ה-SEC – בעלי זכות ההצבעה ומי שיקבלו את ההחלטה הסופית אם לדחות או לאשר את הבקשות לקרן סל – כולם מונו על ידי פוליטיקאים דמוקרטיים.
כמו כן הזכיר הדו"ח את היחס העוין של גנסלר כלפי תעשיית הקריפטו והעריך כי הסיכויים שהוא יצביע בעד אישור קרן סל לביטקוין נמוכים. "מפרספקטיבה פוליטית, אין סיבה לאשר קרן סל עוקבת ביטקוין שתיתן לגיטימציה לביטקוין כאמצעי אלטרנטיבי לשמירה על ערך", נכתב בדו"ח.
להערכת תילמן, כ-10 מיליארד דולר מהסך הכולל של כ-14 מיליארד שנוספו לשוק הקריפטו מאז ספטמבר, הושקעו מתוך ציפייה לאישור הבקשות לקרנות סל, ובמקרה של דחייה הנפילה בשוק תהיה גדולה אף יותר בשל כ-5.1 מיליארד דולר שנמצאים בלונגים, חוזים עתידיים המהמרים על המשך עליית המחיר.
הדו"ח צופה קריסה של מחיר הביטקוין ב-20% במקרה של דחייה, עד לרמות מחיר של 36,000/38,000 דולר, ואפילו המליץ לסוחרים לגדר את עצמם באמצעות רכישת אופציות שורט על הביטקוין.
השוק ממונף עד מעל הראש
הניתוח שהועלה לאתר החברה ולחשבון ה-X שלה, שמחזיק מספר כמעט זניח של פחות מ-25 אלף עוקבים, ומשם הופץ ברשתות החברתיות. בשעות הצהריים הוא הוזכר בידיעה של אתר חדשות הקריפטו הנחשב The Block, וגרם לירידות מחיר ומיד לאחר מכן להנזלה כפויה של כ-670 מיליון דולר שהיו מושקעים באופציות לונג על ביטקוין.
אינדיקציה מובהקת לכך שהשוק היה ממונף מאוד לפני פרסום הניתוח הפסימי ניתן היה למצוא בעלויות המימון של אחזקת פוזיציות ממונפות (Funding Rates). עמלות אלה משולמות מדי שמונה שעות מצד אחד של המסחר לצד השני – כלומר, מי שמחזיק בפוזיציות המהמרות על עליות מחיר (לונגים) מממן דרך העמלות את מי שמחזיקים בפוזיציות שורט המהמרות על ירידות מחיר, וההפך.
היסטורית, כשעלויות המימון חוצות את קו ה-0.1% בחישוב שנתי ובתשלום 8-שעתי, ירידה קלה יחסית בשוק מהווה טריגר לירידות חדות אחריה בשל הנזלות כפויות על מחזיקי פוזיציות הלונג, וכך אכן התרחש אתמול. נראה שהציפיות לאישור קרוב לתעודת הסל, שהיו אף כאלה שהעריכו שיפורסם עוד השבוע, הביאו משקיעים רבים לפתוח פוזיציות לונג על שער הביטקוין והביאו לרמות מינוף גבוהות מאוד.
האנליסט של בלומברג מאתגר את הניתוח
בתגובה לניתוח של Matrixport אריק בלצ'ונס, המומחה לתחום הקרנות סל של סוכנות הידיעות בלומברג, טען כי אליו לא הגיעה שום ידיעה שיכולה להוות אינדיקציה לאפשרות של דחייה מצד -הSEC. בלצ'ונס איתגר את כותב הדו"ח כשכתב כי הוא "רוצה לתת לבחור הזה ליהנות מהספק ולכן אני שואל אם יש לו איזשהם מקורות או שהוא רק מעלה השערות".
בתגובתו הזכיר בלצ'ונס שלאחרונה תילמן צייץ ציטוטים מ"בכירים" שלפיהם אישור הבקשות לקרנות סל הוא בסבירות גבוהה, ותהה מה גרם לו להתהפך בדעתו.
כמו כן, אמש נפגשו נציגי ה-SEC עם הנאסדק – הבורסה שצפויה להזין למסחר את קרן IBTC של בלקרוק וקרנות נוספות, ובעוד שאין אינדיקציה כי מטרת הפגישה המרכזית היא לשוחח על אישור קרן הסל, ניכר שיש קשר בין השניים.
גם בלצ'ונס הוסיף לאור הפגישה כי "זוהי פגישה שאתה לא עושה אם דוחה או מסרב לבקשת קרן הסל," וכי בעיניו האישור יקרה בטווח זמן המידי.
ככל הנראה דחיית כל הבקשות לקרן סל עוקבת ביטקוין תביא את החברות שהגישו אותן, בהן ענקיות כמו בלקרוק ופידליטי, לפנות לבית המשפט. לאור פסיקות בית המשפט בנושא, כמו למשל במקרה של גרייסקייל, נראה שידה של ה-SEC תהיה על התחתונה מבחינה משפטית, והיא עלולה לעמוד בפני הפסדים נוספים בזירה זו.