כששוק הקריפטו אופטימי, אפילו הצעה מספיקה כדי להקפיץ מחיר של מטבע דיגיטלי ב-80% בתוך שעות ספורות. זה מה שקרה לטוקן UNI של הבורסה המבוזרת יוניסוואפ (Uniswap) בסוף השבוע האחרון, כאשר הצעה לחלוקת רווחים למחזיקי הטוקן הועלתה לפורטל הממשל של הפרויקט.
ביום שישי בשעות אחרי הצהריים שעון ישראל העלה אריק קוהן, מוביל תחום הממשל בעמותת יוניסוואפ (Uniswap Foundation), טיוטת הצעה לקבלת הערות ממחזיקי UNI. ההצעה כוללת תוכנית לשדרוג הפרוטוקול של הבורסה המבוזרת (DEX) במטרה לספק תמריצים למשקיעים ולפעילים בפרויקט באמצעות חלוקת ההכנסות מעמלות שנגבות מהמשתמשים.
להזניק את הקריירה שלך – תעודת מומחה בלוקצ׳יין
תעניק לך יתרון נדיר. לשריון מקום
להזניק את הקריירה שלך – תעודת מומחה בלוקצ׳יין תעניק לך יתרון נדיר. לשריון מקום
בעקבות פרסום ההצעה זינק שער UNI מסביבות 7.15 דולר למטבע עד ל-12.45 דולר, ובהמשך אף נגע ב-12.7 דולר. כעת נסחר UNI בשער של כ-10.6 דולר.
"אני מאמין שאנחנו צריכים לשדרג את הפרוטוקול כך שמנגנון גביית העמלות שלו יתגמל את מחזיקי הטוקן UNI", כתב אריק קוהן ב-X, לשעבר טוויטר. קוהן פירט כי התגמול יוענק למחזיקי UNI אשר סגרו אותו במנגנון הסטייקינג של הפרוטוקול במטרה להאציל אותו למשתתפים הפעילים בתהליכי הממשל וקבלת החלטות של הפרויקט.
להצעה עוד דרך לעבור עד שתאושר
יוניסוואפ היא הבורסה המבוזרת הגדולה ביותר מבחינת נפחי מסחר וכן מבחינת היקף נכסים נעולים – על פי נתוני אתר Defillama במאגרי הנזילות של הפרוטוקול מוחזקים כיום יותר מ-5 מיליארד דולר, זאת לעומת 2.7 מיליארד בבורסה המבוזרת השנייה בגודלה Curve.
הצעת ממשל זו באה לאחר שקהילת מחזיקי UNI דחו ביוני שעבר הצעת ממשל אחרת לגביית עמלות מספקי הנזילות לפרוטוקול ולחלוקה של ההכנסות שייגבו מעמלות אחלה למחזיקי UNI. עם זאת באוקטובר שעבר הוכנס לפרוטוקול יוניסוואפ מנגנון לגביית עמלות בגובה של 0.15% מפעולת המרה של כמה מטבעות, בהם אתריום והמטבע היציב USDC.
אם הצעה זו תאושר בהצבעה על ידי חברי הארגון המבוזר (DAO) המורכב ממחזיקי UNI, מפתחי הפרוטוקול ייצרו תהליך לגביית עמלות אוטומטי ומבוזר, וחלוקה שלהם למחזיקי UNI שיעמדו בקריטריונים. ההצעה עוד תידרש לעבור כמה שלבים בתהליך קבלת ההחלטות של ה-DAO, אולם העובדה שקוהן שהעלה אותה נחשב לאחת הדמויות המוכרות והמוערכות בפרויקט גרמה למשקיעים להעריך שסיכוייה לעבור גבוהים, מה שגרם לתנועת המחיר החדה.
הבלוקצ'יין של Avalanche הושבת לראשונה
אירוע אחר, פחות משמח, שהתרחש בסוף השבוע האחרון הוא קריסה זמנית של הבלוקצ'יין Avalanche כאשר באג תוכנה בפרוטוקול גרם לנפילת הרשת ולעצירת ייצור בלוקים חדשים למשך כארבע שעות.
הנפילה אירעה ביום שישי שעה 13:13 שעון ישראל, ועד השעה 17:59 מפתחי Avalanche העלו גרסה מתוקנת. כ-40 דקות לאחר מכן הבלוקצ'יין חזר לפעול, ליצור בלוקים ולאשר טרנזקציות חדשות.
בעקבות המקרה נפל המטבע AVAX ב-3% עד למחיר של 35.2 דולר, אולם הוא התאושש מעט מאז ובזמן כתיבת שורות אלה הוא נסחר ב-36.8 דולר.
זוהי הפעם הראשונה ש-Avalanche קורס ומושבת למשך כמה שעות. מקרים כאלה אירעו בעבר כמה וכמה פעמים ברשת סולאנה. רשתות בלוקצ'יין גדולות אחרות לעומת זאת – ביטקוין, אתריום וקרדנו למשל – פועלות ברצף מאז השקתן ומעולם לא הושבתו.