לכבוד 2022: ויטליק בוטרין מייסד אתריום מסכם עשור של תחזיות

ויטליק בוטרין, מייסד רשת אתריום, כתב שרשור הודעות בנוגע לתחזיותיו והשינוי המחשבתי שלו מהעשור האחרון
ויטליק בוטרין 800 buterin

לכבוד השנה החדשה כתב ויטליק בוטרין מייסד רשת אתריום, שרשור הודעות בחשבון הטוויטר שלו בנוגע לדברים שכתב ואמר בעשור האחרון – ומה הוא חושב עליהם כיום. בין היתר, בוטרין התייחס לאמירה המפורסמת שלו על ביטקוין, לפיה "האינטרנט של הכסף לא צריך לעלות יותר מ-5 סנט לטרנזקציה."

האמירה הזו התפרסמה ברשתות החברתיות בתור בדיחה – כביקורת על רשת אתריום – לאור העמלות הגבוהות ברשת אשר עשויות להגיע למאות דולרים לפעולה אחת. לדברי בוטרין, הוא עדיין עומד מאחורי המשפט וטוען שזו הסיבה שהוא והמפתחים הנוספים של אתריום משקיעים זמן רב בעבודה על סקלאביליות (היכולת להתמודד עם גידול בביקוש).

מעניין לציין כי העדכון האחרון ברשת אתריום, אשר היה אמור לשפר את מצב העמלות ברשת לדברי המפתחים, לא הצליח בכך.

ביטקוין יכול לעזור בארגנטינה ואיראן

בתחילת השרשור בוטרין התייחס למאמר שכתב ב-Bitcoin Magazine בנוגע לאפשרות של ביטקוין לעזור לתושבי איראן וארגנטינה הסובלים מאינפלציה קשה וממשלה מושחתת. לדבריו, היתרונות המרכזיים של ביטקוין הם היותו בינלאומי ועמידותו בפני צנזורה, ולא היותו "כסף קשיח" עם מגבלה של 21 מיליון מטבעות.

במאמר, אשר נכתב כשלושה חודשים לאחר קריסה מהירה של כ-80 אחוז במחיר של ביטקוין, הוא התייחס אל הצורך במטבעות דיגיטליים יציבים אשר יאפשרו לאנשים הגנה גם מפני הצנזורה והקריסה הכלכלית המקומית, וגם מפני התנודתיות של ביטקוין. בוטרין, אשר ביקר בשבוע שעבר בארגנטינה, מצא שאכן תושבים רבים מאמצים את המטבעות הדיגיטליים במדינה כפי שצפה, ורבים מהם, כולל עסקים, משתמשים במטבעות יציבים (סטייבלקוינס) כגון USDT. 

גם ארגון זכויות האדם (HRF) מחפש פתרונות עבור אנשים במדינות מתפתחות ובמצבי משבר. הארגון, התומך בביטקוין כאמצעי המאפשר, בין היתר, הגנה מצנזורה מצד משטרים טוטליטריים, מחפש את הפתרון לבעיית התנודתיות על גבי הרשת המבוזרת של ביטקוין. הארגון מציע פרס של 1 ביטקוין למפתחים אשר ימצאו פתרון לבעית התנודתיות באופן הבא: כיצד ניתן להצמיד ביטקוין לערך הדולר באמצעות רשת הברק, מבלי להצטרך להשתמש בזירת מסחר או מטבע אחר.

ההשלכות של רגולציית יתר לביטקוין

במאמר נוסף שכתב, בוטרין התייחס אל ההשלכות של הרגולציה על ביטקוין. הטענה המרכזית שלו הייתה שביטקוין שומר על החוסן שלו מפני שליטה של הממשלות לא באמצעות "איזו קטגוריה חוקית הוא נמצא, אלא באמצעות היותו חסין לצנזורה מבחינה טכנולוגית." 

עמדתו כיום היא שהביזור של ביטקוין עדיין יאפשר לו לשרוד גם במצב של רגולציה עוינת ביותר, אך שהוא לא יוכל לשגשג כך. "אסטרטגיה מוצלחת של הגנה מפני צנזורה דורשת שילוב של חוסן טכנולוגי ולגיטימציה ציבורית," כתב.

מודה בטעות

בוטרין מודה שטעה בגדול בנוגע לתחזיות שלו לגבי השדרוג של רשת אתריום והשינוי המהותי בין הוכחת עבודה (Proof Of Work או בקיצור PoW) להוכחת החזקה (Proof Of Stake או בקיצור PoS). בשנת 2015 בוטרין צפה שהשדרוג קרוב, אך בפועל עד היום אנחנו מחכים לו בסבלנות. 

"ב-2012, התנצלתי לזמן קצר על בזבוז האנרגיה של PoW. למרבה המזל, ב-2013 התחלתי להתלהב מהוכחת החזקה כאלטרנטיבה מבטיחה," כתב והתייחס אל מאמרים שונים שכתב בנושא. לדבריו, בשנת 2014 כבר הבין שהוכחת החזקה היא הפתרון הנכון לאתריום.

לדעתו אחת הסיבות העיקריות שהיה רחוק בתחזיותיו, הייתה מורכבות היתר של הרעיונות שפיתחו. "כיום צוות המחקר של אתריום מעריך פשטות הרבה יותר – גם פשטות בעיצוב הסופי וגם פשטות בדרך להגיע לשם," כתב.

מטבעות אלטרנטיביים וביטקוין קאש

“אהבתי אלטקוינס לפני שאלטקוינס היו מגניבים," כתב בוטרין בהתייחסו למטבעות הדיגיטליים האלטרנטיביים (שאינם ביטקוין), והתייחס אל מאמר שכתב בו הסביר מדוע יש למטבעות הללו מקום. בוטרין כתב בזמנו שיש שלוש סיבות עיקריות לכך:

  1. רשתות שונות מתאימות באופן אופטימלי למטרות שונות;
  2. העלויות של כמות רבה של רשתות היא נמוכה;
  3. הצורך באלטרנטיבה במקרה שהצוות המפתח את הפרויקט טועה.

כיום, בוטרין טוען שהטענות הללו פחות חזקות מאחר והרשתות היום "יותר אוניברסליות, האפליקציות יותר מורכבות, ולכן לגשר ביניהן זה יותר מסוכן," ובנוסף – ניתן לבצע ניסויים ברשתות שכבה שנייה (Layer 2 או בקיצור L2) על גבי אותה הרשת (L1). "אך עדיין, אני חושב שיש דברים שאי אפשר לעשות עם L2, ויש מקום ל-L1 שונות."

בוטרין הזכיר גם את תמיכתו בפיצול של ביטקוין, הנקרא כיום ביטקוין קאש (Bitcoin Cash), ואת ההסכמה שלו עם הרעיון של הגדלת גודל הבלוקים של ביטקוין. אך כיום הוא מתייחס אל ביטקוין קאש בעיקר בתור כישלון, ומסביר שלדעתו קהילות אשר נוצרות סביב מרידה יתקשו בטווח הארוך מאחר והם מאוחדים סביב אומץ והתנגדות ולא סביב יכולת ו-"דרך קוהרנטית" לנוע קדימה. 

ההתפתחות של ויטליק ואתריום

ויטליק התייחס אל הרבה מהפיתוחים אשר חזה בכתביו המוקדמים, ביניהם מטבעות יציבים אלגוריתמיים וארגונים אוטונומיים מבוזרים (DAOs), והודה שהוא פיספס לחלוטין את הטוקנים הייחודיים (NFTs) אשר הפכו לאחד הדברים הגדולים ביותר על אתריום. ככל הנראה עוד הפתעות רבות מצפות לנו בעולם המטבעות הדיגיטליים.

השנה רבים מצפים לשדרוג של אתריום אל "אתריום 2.0." האם צוות הפיתוח של אתריום יעמוד בתחזיות הפעם או ששוב המציאות תתברר כמורכבת יותר נגלה השנה. המעבר להוכחת החזקה מספקת יתרונות מסוימים, כגון חיסכון בצריכת חשמל, אך זה עשוי לבוא על חשבון הביזור של הרשת. לכל רשת ופרויקט יש את המטרות שלהם, ולכן אין בהכרח תשובה נכונה מה עדיף. כך או כך, המעבר מהוכחת עבודה להוכחת החזקה בקנה מידה כזה לא בוצע מעולם, ואם הוא יעבור בהצלחה זו תהיה הצלחה עצומה עבור אתריום.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

דאיה מורטי

דאיה מורטי

דאיה הינו מורה ויוצר תוכן בתחום הקריפטו, שאוהב לחקור את התופעות הפסיכולוגיות, החברתיות והכלכליות בתחום. בשנת 2013 כתב תוכן באתר 'אלף ביט', ומאז נהנה לצפות ולהשתתף בטרנספורמציה שהביטקוין מביא לעולם. בזמנו הפנוי הוא אוהב לתרגל יוגה ומדיטציה. בעל הבלוג Bitcoin4U. לבלוג: https://bitcoin4u.co.il/
דאיה מורטי

דאיה מורטי

דאיה הינו מורה ויוצר תוכן בתחום הקריפטו, שאוהב לחקור את התופעות הפסיכולוגיות, החברתיות והכלכליות בתחום. בשנת 2013 כתב תוכן באתר 'אלף ביט', ומאז נהנה לצפות ולהשתתף בטרנספורמציה שהביטקוין מביא לעולם. בזמנו הפנוי הוא אוהב לתרגל יוגה ומדיטציה. בעל הבלוג Bitcoin4U. לבלוג: https://bitcoin4u.co.il/

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

תעשיית הבלוקצ'יין
צומחת בקצב מסחרר!

הכשרה מקצועית, הסמכה רשמית ו-Boost לקורות חיים

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן