איך לבחור ארנק ביטקוין ומאיזה ארנקים להיזהר?

ארנק ביטקוין

איך פותחים ארנק ביטקוין? איזה ארנק ביטקוין נחשב כמומלץ? 

אלו הן השאלות הנפוצות ביותר כאשר מבצעים את הצעדים הראשונים בעולם המטבעות הדיגיטליים שנמצא בתחילת דרכו. 

במאמר הבא  נעשה עבורכם סדר ונסביר מהם ארנקים דיגיטליים, איך פותחים ארנק ביטקוין, איזה סוגי ארנקים קיימים, איזה ארנק ביטקוין מומלץ (ומאילו צריך להיזהר) ועוד.

ללמוד לסחור ולהשקיע בשוק הקריפטו – כמו מקצוענים

למימוש הטבה חד פעמית ופרטים נוספים 👇

*הסרטון שלפניכם הינו השיעור הרביעי בקורס החינמי "המסלול המהיר למתחיל בעולם המטבעות הדיגיטליים".

אז מהו ארנק ביטקוין?

ובכן, ארנק ביטקוין הוא תוכנה אשר מתקשרת עם רשת הבלוקצ’יין של ביטקוין. אפליקציית ארנק ביטקוין יכולה להיות בטלפון, במחשב, באתר אינטרנט ואפילו על נייר. לכל ארנק ביטקוין יש כתובת, ולכל כתובת מקושרים שני סוגי מפתחות: פרטיים וציבוריים. בשביל להחזיק ביטקוין, צריך להחזיק במפתח הפרטי שלו. בדרך כלל המפתחות יוצגו ע”י מחרוזת של אותיות ומספרים, ולמעשה כל מה ש’מחזיק’ במפתח הפרטי נקרא ארנק. אם בחרנו לשמור את המפתח הפרטי על דף נייר, משמע אנו מחזיקים בארנק נייר. אם בחרנו לשמור את המפתח הפרטי בתוכנת מחשב, משמע אנו מחזיקים בארנק מחשב.

כתובת הארנק שלכם הינה מחרוזת ארוכה של אותיות ומספרים שמשמשת כנמען לשליחת הביטקוין. אם ברצונכם לקבל ביטקוין, עליכם לתת את הכתובת שלכם, שתאופיין גם היא במחרוזת של אותיות ומספרים (או כ-QR CODE). הכתובת הזו היא דרכה של המערכת לאמת כי אתם אכן הבעלים של המפתח הציבורי (שקשור בפעולה מתמטית אף הוא לכתובת הארנק).

ניתן להקביל את השימוש באפליקציית ארנק ביטקוין לאי-מייל. ניתן להשתמש בו באתר אינטרנט, בטלפון ובמחשב. בדומה לאי-מייל, על מנת לקבל אי-מייל נהיה מוכרחים לשתף את כתובת האי-מייל שלנו. המפתח הפרטי לעומת זאת – הוא הסיסמה, שכן בלעדי הסיסמה לא נוכל לשלוח את האי-מייל מחשבוננו, כפי שבלי המפתח הפרטי לא נוכל לחתום עסקה ברשת הביטקוין.

נדגיש זאת, ודמיינו כי זה נצעק  בקול רם – “המפתח הפרטי הוא הביטקוין שלכם, אם המפתח הפרטי לא ברשותכם – אין לכם ביטקוין“. דגש זה תקף לאחזקת ביטקוין בבורסה, אך תקף לא פחות לגיבויים ואיסור שיתוף!

את המפתח הפרטי שלנו נגבה בגיבוי קר (זאת אומרת, לא מחובר לרשת האינטרנט, עדיפות בצורה ידנית ללא אינטראקציה כלל עם המחשב), לפחות בשני מקומות שונים הידועים אך ורק לנו. מפתח זה לעולם לא ישותף עם אנשים אחרים, משום שברגע שהם חשופים למפתח הפרטי שלכם – יש להם את הביטקוין שלכם.

כתהליך שנועד להגן על משתמשי הביטקוין, הוצעה דרך נוחה יותר לשמירה על המפתח הפרטי, גיבויו ואבטחתו. במקום שניאלץ לגבות מחרוזת ענקית של אותיות ומספרים נוכל לגבות “Seed” (גרעין), הסיד הינו אוסף של 12 או 24 מילים אשר יוצרות ‘עץ’ שאליו מתקשרים / ממנו יוצאים כל המפתחות הפרטיים של הארנק שלכם. למעשה, הסיד הינו המפתח הפרטי שלכם – אם תזינו את הסיד בארנק חדש, הוא ישחזר עבורכם ארנק ביטקוין כולל סכום הכסף שהחזקתם בו.

לכן, כשאני אומר שעליכם לגבות את המפתח הפרטי שלכם ולשמור עליו מכל משמר, לרוב יהיה זה הסיד – אוסף ה-12 / 24 מילים – שעליכם לגבות ולשמור.

ללמוד לסחור ולהשקיע בשוק הקריפטו – כמו מקצוענים

למימוש הטבה חד פעמית ופרטים נוספים 👇

סוגי ארנקי ביטקוין

קיימים שני סוגי ארנקים – חמים וקרים. ארנק חם הוא ארנק אשר מחובר לרשת האינטרנט ואילו ארנק קר הוא ארנק שאינו מחובר לרשת האינטרנט. ארנק קר נחשב בטוח יותר שכן כך המפתחות הפרטיים אינם נחשפים לרשת בשום צורה.

ארנקי ביטקוין קרים

ישנם 3 סוגי ארנקים קרים:

ארנקי חומרה – ארנק חומרה הוא הארנק הקר המאובטח ביותר אשר קיים כיום. למעשה מדובר בכונן קשיח חיצוני (USB), אשר מוצפן ברמות הגבוהות ביותר וחסין להתקפת וירוסים שנועדו לגנוב מארנקי תוכנה. רוב ארנקי החומרה לביטקוין היום אף מגיעים עם מסך, כך שניתן להשתמש בהם בשוטף לשליחת כספים. ברוב המקרים ארנקי החומרה אף יהיו בעלי קוד פתוח כך שכל אחד יוכל לאמת את גודל ועומק האבטחה.

כיום ישנם 2 סוגי ארנקי חומרה מובילים:

1.ארנק טרזור טי (Trezor) – ארנק חומרה מצוין והוותיק ביותר כיום. מכיל מספר מטבעות נוספים מלבד ביטקוין. הכנו עבורכם את המדריך המלא לארנק טרזור.

2. ארנק לדג’ר ננו אקס (Ledger Nano X) – ארנק חומרה מומלץ מאוד. לדג’ר אף יכול להכיל מספר רב יותר של מטבעות (ביחס לטרזור), ובעוד שהוא זול יותר – הוא מאובטח באותה מידה לפחות. גם כאן, הכנו עבורכם את המדריך המלא לארנק לדג’ר.

ארנק נייר – שמו כן הוא. ארנק נייר מיועד לאנשים אשר מעוניינים לרכוש ביטקוין ולהחזיק בו לטווח ארוך ללא התעסקות כלל בטווח הקצר/בינוני. בסוג ארנק זה, נרשום את המפתח הפרטי שלנו (הסיד) על גבי דף נייר, בצורה ברורה ולפי סדר המילים שניתן לנו, וכמובן נגבה אותו מספר פעמים. הכנו עבורכם מדריך יצירת ארנק נייר לביטקוין, אך אופציה זו איננה מומלצת לרוב המשתמשים לאור המורכבות הטכנולוגית הנדרשת על מנת לעשות זאת בצורה בטוחה.

ארנק דיגיטלי קר – ארנק דיגיטלי קר הינו תוכנת ארנק ביטקוין אשר מותקנת על חומרה שאינה מחוברת לרשת האינטרנט. תוכנה זו יכולה להיות מותקנת על מחשב ישן שנותק מהאינטרנט, סמארטפון ללא כרטיס SIM, או ארנקי חומרה שמיד נפרט עליהם. אם ברצונכם להשתמש בארנק דיגיטלי קר, עליכם לוודא כי ניקיתם (פרמטתם) את המחשב, התקנתם עליו מחדש תוכנת אנטי-וירוס ותוכנת ארנק ביטקוין, לאחר מכן ניתקתם את האינטרנט מבלי לחבר אותו שנית. בנוסף, הקפידו להשתמש בחומרה תקינה ולא ישנה יתר על המידה – בכל זאת, יש בלאי טבעי שעלינו לקחת בחשבון. גם כאן, עלינו לגבות את המפתח הפרטי בלי קשר להיות הארנק קר.

אופציה זו מצריכה גם היא מורכבות טכנולוגית על מנת להתבצע כראוי ולפיכך אינה מומלצת.

ארנקי חומרה מומלצים

הארנקים המומלצים ביותר הם ארנקי חומרה, ארנקים אשר דואגים שהמטבעות שלכם יהיו מנותקים מרשת האינטרנט אפילו בעת השימוש בארנק. האבטחה הגבוהה שהם מציעים מגיעה עם תג מחיר, כאשר ארנק טרזור וארנק לדג'ר ננו איקס הם המפורסמים והמומלצים ביותר.

ארנק טרזור T

5/5

הארנק המוביל והמתקדם ביותר בשוק

מחיר: ₪1,200

ארנק לדג'ר ננו X

4.9/5

מארנקי החומרה הפופולריים ביותר בשוק

מחיר: ₪900

ארנקים חמים – ארנקי תוכנה מומלצים לביטקוין

1.ארנק דסקטופ – תכנת ארנק המותקנת על שולחן העבודה שלכם. אני ממליץ על ארנק אלקטרום (Electrum) או על ארנק Bitcoin Core (למעשה הרצת הבלוקצ’יין של הביטקוין על מחשבכם והצטרפות לקהילה השומרת על הביטקוין). שני הארנקים הללו הם בעלי קוד פתוח כך שאומתו עבורכם, וכמובן שהמפתחות הפרטיים שלכם בבעלותכם האישית בלבד. הכנו עבורכם מדריך התקנה ושימוש לארנק אלקטרום בלינק הבא.

2.ארנק באתר אינטרנט – הארנק שכפי ששמו מסגיר זאת – נמצא באתר האינטרנט. באופן כללי הימנעו מאפליקציית ארנק ביטקוין כזו, משום שאתם מגדילים את סיכוייכם להוות קורבן להונאת פישינג. כמו כן, השימוש בארנק באתר אינטרנט הוא מסורבל יותר, פחות נוח ופחות בטוח באופן כללי מפני חשיפה למתקפות סייבר. 

3.ארנק סלולר – תוכנת ארנק המותקנת בסמאטרפון שלכם. היא נגישה יותר, ונוחה יותר לשימוש. עם זאת, המלצתי היא לא להחזיק סכומים גדולים בארנק סלולר שכן בכל זאת מדובר בארנק חם. ארנק הסלולר המומלץ ביותר לביטקוין כיום בלו וולט התומך בביטקוין בלבד. במידה ותהיו מעוניינים להחזיק מטבועת נוספים, אזי קיימים הארנק אדג’ (Edge) או הארנק אקסודוס.

חסרונות של ארנקי ביטקוין פופולריים

בתור משקיעים, מתסכל אותנו מאד שעלינו להחזיק בארנק נפרד עבור כל סוג של מטבע אותו אנו רוכשים. עם זאת, כפי שכתבנו במדריך אבטחת מידע בעולם המטבעות הדיגיטליים, עלינו להבין כי מדובר במרחב חדש ושעלינו לבצע שינוי תפיסתי בכל הנוגע לשמירה על הכסף שלנו. לכן חשוב להבין גם את החסרונות בארנקים הבאים:

1.אקסודוס (Exodus) – ארנק דסקטופ המאפשר להחזיק מספר גדול של מטבעות ואף לבצע המרות ביניהם, מדובר בארנק שחלק מהקוד שלו סגור. זאת אומרת שלא ניתן לאמת שלא הושארה דלת אחורית המאפשרת גישה למפתחות הפרטיים שלכם.

2.Blockchain.info – ארנק ווב וסלולר המאפשר החזקת ביטקוין,אתריום,סולאנה ועוד. בנוסף, מפעילה החברה גם בורסה לקנייה ומכירה של מגוון מטבעות (77 זוגות מסחר נכון לכתיבת מילים אלו).

אמנם הקוד שלהם פתוח, אך לבלוקצ’יין.אינפו היו המון בעיות אבטחה בעבר, הם איטיים בעדכונים ומנגנון חישוב העמלות שלהם בעייתי. לא מעט כספים נגנבו כתוצאה מבעיות האבטחה שלהם. בנוסף, מדובר בארנק החשוף ביותר להונאות פישינג – לכן זה הוא ארנק שאיננו ממליצים עליו.

ארנק ביטקוין עם שירות משמורן

היבט חשוב נוסף כאשר בוחנים את האופציות הוא האם אפליקציית ארנק הביטקוין הינה קאסטודי (עם שירות משמורן) או לא.

כפי שצוין לעיל ישנם ארנקים שהמפתח הפרטי מוחזק בשרתים שלהם – במילים אחרות ישנו גוף נוסף עם גישה מלאה להון של המשתמשים.

גישה זו סותרת את הצביון של עולם הקריפטו מאחר והיא ריכוזית יותר ומגיעה משירותי הבנקאות המסורתיים – כל סוגי כסף הפיאט (מטבע של מדינה) המאוחסנים בבנק הם בשירות משמורן והבנק מסוגל להשתמש בהם לרוחו (חוב, אשראי, השקעות ועוד).

בכלכלה המבוזרת (DeFi) סוג שירות זה אינו נפוץ. ארנק ביטקוין איכותי נחשב כזה שהגישה למטבעות אקסקלוסיבית למחזיק המפתח הפרטי בלבד.

המשפט "Not Your Keys Not your coins" (לא המפתחות שלך לא המטבעות שלך) הינו המשפט הנפוץ ביותר בהקשר זה – כאשר הגישה לארנק הביטקוין אינה בלעדית למשתמש, אי-אפשר להתייחס למטבעות שנמצאים שם כבבעלתו באמת; במרחב הקריפטו אפליקציית ארנק ביטקוין איכותית נחשבת בדרך כלל לכזו ללא שירות משמורן.

ארנק מולטי-סיג

בארנק מולטי סיג (Multisignature) דרושים יותר ממפתח פרטי אחד על מנת לחתום עסקה בבלוקצ’יין. כך שהחזקת המפתח הפרטי שלכם בלבד, בארנק מולטי סיג, אינה מספקת. לרוב, ארנק ביטקוין מולטי סיג ייכנס לשימוש כאשר יש לחלק אחריות על אחזקת המטבע הדיגיטלי. למשל, אם שניים ממכריי ואני נרצה לפתוח ארנק ביחד לגיוס תרומות, נפתח ארנק מולטי-סיג על מנת שהכספים יהיו מאובטחים מפני רדיפת בצע של אחד מאיתנו (משום שנצטרך לפחות 2 חתימות של 2 מפתחות פרטיים של 2 אנשים שונים). ארנק אלקטרום לדוגמה, מאפשר ארנק מולטיסיג.

ללמוד לסחור ולהשקיע בשוק הקריפטו – כמו מקצוענים

למימוש הטבה חד פעמית ופרטים נוספים 👇

סיכונים בארנקי ביטקוין

האקוסיסטם של הקריפטו יוצר סיכונים רבים שגורמים נזק לסוחרים ומשתמשים מדי יום. כעת נמנה כמה מהם כדי שתוכלו להחכים ולדעת ממה להיזהר.

  • איבוד גישה לארנק הביטקוין

הסיוט של כל משקיע שמחזיק בביטקוין הוא לאבד את המפתח הפרטי וכתוצאה מכך את הגישה למטבעותיו.

ישנו מגוון אנקדוטות על הפסדי ביטקוין כאלה המגוללים את סיפורם של משקיעים שהפסידו (או לא לקחו רווחים) בשווי מאות אלפי ומיליוני דולרים.

כדי שהביטקוין גם יוכל לצאת מהארנק ולא רק להיכנס, חשיבות גיבוי המפתח הפרטי צריכה להיות גבוהה עבורכם – כאשר ישנו גיבוי לא מקוון בנוסף לארנק חם/חומרה, תוכלו להיות בטוחים שיש לכם רשת הגנה גם במידה והמפתח הפרטי לארנק הביטקוין נאבד.

  • יישומים זדוניים

כאשר בוטחים באפליקציה שתשמש אתכם כשער עבור כספיכם, חשוב לשים לב שיש לה המוניטין הראוי – בידקו את ביקורות המשתמשים ודעותיהם, מה הם הצדדים החזקים והחלשים של האפליקציה, אבטחה, קוד סגור/פתוח.

האנליזה הזו חשובה ביותר גם כדי לבחון שלא מדובר בתרמית וגם כדי להסיק מה היא רמת האבטחה וחווית השירות של היישום.

  • ארנק חומרה פרוץ

כאשר רוכשים ארנק חומרה ממקור לא אמין, ישנו הסיכון שהארנק שהגיע מסכן את הכסף באיזשהו אופן.

הסיכון יכול להגיע בעקבות מניפולציה טכנית שהארנק עבר שמספקת, ללא ידיעת המשתמש, את המפתח הפרטי שבארנק לגורם זדוני ובכך מעניקה לו את היכולת למשוך את הכספים.

לחילופין, יכול להגיע ארנק עם נייר שעליו רשום המפתח הפרטי – כאשר המשתמש יקשר בין הארנק למפתח הכספים בסכנה מפני שזה מפתח שהונח שם על-ידי גורם זדוני.

היתרון בארנק ביטקוין מומלץ ואיכותי, כמו לדג'ר ננו X או טרזור T, לא יסולא בפז במרחב פיננסי שבו אבטחה היא מעל הכל.

לסיכום

כעת, אתם מבינים יותר כיצד עובד ארנק ביטקוין ואיך הוא בנוי. זכרו שכאשר אנו עוברים לנהל את כספינו במרחב הדיגיטלי ישנה אחריות גדולה יותר עלינו לכן גבו כפי שצריך, בצורה קרה, את המפתחות הפרטיים שלכם, ועל אף העלות – אם סכום הרכישה הראשוני שלכם גבוה יחסית עבורכם – מומלץ להשקיע את הכסף בארנק חומרה.

שאלות ותשובות

שאלה: איך אוכל להעביר כסף לארנק הביטקוין שלי?

תשובה:
1.פתח את הארנק שלך
2.מצא את כתובת הארנק שלך על ידי לחיצה על כפתור ה"קהלה" (באנגלית Recieve)
3.שלח ביטקוין לכתובת הארנק שלך

4.המתן ל-2 אישורים לפחות לוידוא הטרנסקציה

שאלה: כיצד אוכל להעביר כסף מארנק הביטקוין שלי לחשבון הבנק שלי?

תשובה: האתגר המרכזי עלול להיות מדיניות הבנק עצמו אך התהליך אמור להיות פשוט:
1.העבר את הביטקוין אל חלפן או בורסה מוכרת ואמינה (מומלץ עסק ישראלי עם רישיון)
2.לאחר מכן ממש את הביטקוין שלך למטבע אותו תרצה להעביר לבנק (פיאט כגון שקל, דולר,יורו)
3.בצע העברה בנקאית מאותו ברוקר/בורסה/חלפן בו השתמשת אל חשבון הבנק שלך.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.
בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

דילוג לתוכן