כלכלה מבוזרת (DeFi) מבוססת ביטקוין – כל מה שרציתם לדעת

דיפיי על ביטקוין

בזמן שהכלכלה המבוזרת (Decentralized Finance או בקיצור DeFi) תופסת תאוצה על פלטפורמות עצמאיות לחלוטין כמו אתריום, במספר פרויקטים מתעקשים דווקא לפתח אותה על בסיס הבלוקצ'יין של ביטקוין. פרויקטים כמו סטאקס (Stacks), ליקוויד (Liquid), ו-RSK החלו בשנים האחרונות לאפשר הרצת חוזים חכמים המשתלבים בבלוקצ'יין המבוזר ביותר בעולם.

מה זה DeFi וחוזים חכמים?

הכלכלה המבוזרת, או DeFi, היא למעשה כלכלה חדשה אשר מתאפשרת בזכות טכנולוגיית הבלוקצ'יין ומתבססת על חוזים חכמים. חוזים חכמים מאפשרים לנו לקיים הסכמים על גבי הבלוקצ'יין ללא גורמים מתווכים אנושיים. ברגע שמעלים את החוזה החכם אל הבלוקצ'יין הוא פועל אוטומטית בהתאם לקוד שנכתב. לדוגמה, נוכל לכתוב חוזה חכם שינעל עבורנו את המטבעות הדיגיטליים שאנו שולחים אליו עד שנגיע לגיל 65, כאשר נרצה למשוך את כספי הפנסיה שלנו.

למרות שעולם ה-DeFi עודנו נמצא בחיתוליו, כבר מאות מיליארדי דולרים 'נעולים' בפרויקטים מבוזרים שמאפשרים מסחר, הלוואות, ביטוח ועוד – בין אדם לאדם.

משאבים וכספים רבים מושקעים כדי להמשיך ולפתח את התחום. עורכי דין, רואי חשבון, בנקים וקרנות הון הם בין הראשונים אשר יושפעו מהטכנולוגיה החדשה, ורבים מהם מתחילים ללמוד כיצד לנצל זאת לטובתם כדי לא להישאר מאחור. 

אף על פי שפעולות תכנות פשוטות ובסיסיות אפשריות על גבי הבלוקצ'יין של ביטקוין, פריצת הדרך המשמעותית הראשונה בתחום – החוזים החכמים – הגיעה עם השקת רשת אתריום. כיום, מספר פרויקטים בוחרים להשתמש בבלוקצ'יין של ביטקוין בצורה שמאפשרת הרצת חוזים חכמים מתקדמים. אם ביטקוין היא הרשת המבוזרת ביותר כיום, ובעלת אפקט הרשת החזק ביותר, מה יותר הגיוני מאשר להקים על גביה את הכלכלה המבוזרת החדשה?

איך חוזים חכמים מתאפשרים על ביטקוין – שרשראות צד (Side-Chains)

שפת התכנות הבסיסית ברשת הביטקוין הינה פשוטה מדי מכדי להריץ עליה חוזים חכמים מורכבים. לכן, כדי להריץ חוזים חכמים מורכבים – הפרויקטים החדשים מקימים ומריצים שרשרת צד, או סייד צ'יין (Side-Chain), שהיא למעשה בלוקצ'יין נוסף שרץ במקביל לשל ביטקוין.

שרשראות הצד מתוחזקות ומאובטחות על ידי כורי ביטקוין. פרויקטים שונים משתמשים במנגנוני כרייה שונים. חלקם משתמשים ב-"כרייה משולבת" בה כורי ביטקוין יכולים להשתמש באותו כוח הכרייה וסוג החישובים שהם מקציבים לביטקוין כדי לאבטח את שרשרת הצד, בעוד שאצל חלקם מדובר בכרייה היברידית עם מודל של הוכחת ההחזקה (Proof of Stake) כך ישנו חיבור בין האבטחה של הכורים לבין האבטחה של מודל ה-Staking.

שרשרת הצד הינה עצמאית ונפרדת מביטקוין מבחינת החוקים והמבנה שלה, אך היא בנויה בצורה שיוצרת אקוסיסטם חדש ומשולב לצד רשת הביטקוין. באמצעות שרשרת הצד, ניתן להשתמש במטבע מבלוקצ'יין אחד (במקרה הזה ביטקוין) בבלוקצ'יין אחר. 

כדי להשתמש בשרשרת הצד יש לשלוח את הביטקוין לכתובת בה המטבע ננעל. כשהביטקוין נעול, מטבע שווה ערך מועבר אל שרשרת הצד, וכך המשתמשים יכולים למעשה לנצל את הביטקוין שלהם כדי להשתמש ברשת הצד. כאשר שולחים את המטבע בחזרה לבלוקצ'יין המקורי של ביטקוין – הפעולה ההפוכה מתרחשת והביטקוין המקורי משתחרר מהנעילה. 

ברוב הפלטפורמות הבולטות כיום, אלו שמתוארת לעיל, תהליך ה-Mint & Burn שתואר עדיין מתבצע בצורה שאיננה מבוזרת לחלוטין.

הפלטפורמות הבולטות כיום

הפלטפורמות הבולטות כיום של DeFi שבנוי על ביטקוין הן: ליקוויד (Liquid), סטאקס (Stacks) ו-RSK. 

ליקוויד – Liquid

ליקוויד היא שרשרת צד המאפשרת מסחר מהיר יותר של ביטקוין עם רמת פרטיות גבוהה יותר, אך פחות מדובר ב-DeFi אלא יש אלמנטים גדולים יותר של ריכוזיות.

ליקוויד מפותחת על ידי חברת BlockStream ומנוהלת על ידי קבוצת חברים מורשים (פדרציה). המנכ"ל ומייסד שותף של החברה הינו אדם בק – אחד מהמפתחים העיקריים מאחורי הטכנולוגיה שאיפשרה את ביטקוין.

אל רשת הצד של ליקוויד ניתן לשלוח ביטקוין (BTC) ולקבל בתמורה מטבע בשם LBTC השווה ערך לביטקוין, בו ניתן להשתמש על גבי הרשת החדשה. הכנסת הביטקוין לליקוויד מתאפשרת אוטומטית לאחר השליחה, אך כדי למשוך בחזרה את הביטקוין יש לקבל אישור מהפדרציה של ליקוויד.

החברים המורשים בליקוויד יכולים להנפיק נכסים דיגיטליים שונים כמו ניפטיז (Non Fungible Tokens או NFTs). אחת הדוגמאות הבולטות בליקוויד היא הנפקת טוקנים המייצגים ניירות ערך של חברות. הנכסים הדיגיטליים בליקוויד מאובטחים על ידי שותפות בין חברים מורשים בפדרציה, וכך טרנזקציות ברשת הצד יכולות להיות מהירות בהרבה מאשר בביטקוין.

לצורך הדוגמא, חברת הפיתוח בלוקסטרים (Blockstream) השיקה טוקן שערכו נובע מכוח הכרייה של החברה אותו הוא מייצג. את הטוקן יתאפשר לפדות באמצעות ביטקוין.

בנוסף, ליקוויד תומכת באפשרות של טרנזקציות בהן כמות הביטקוין המועברת נשארת חסויה. זירות מסחר גדולות יכולות להשתמש בליקוויד כדי להעביר ביטקוין ביניהן במהירות וברמת סודיות גבוהה – מבלי לחכות לאישורי הבלוקים הנדרשים ברשת הראשית של ביטקוין.

המהירות והסודיות של הטרנזקציות באות במחיר של ריכוזיות גבוהה. ליקוויד אינה מתיימרת להיות רשת מבוזרת. בכירים בחברת Blockstream מסבירים שגם פלטפורמות רבות אחרות של חוזים חכמים אשר מתיימרות להיות מבוזרות אינן כאלה, אך אלו כבר קרבות של הקהילה.

שרשרת הצד RSK

שרשרת הצד RSK, היא רשת המאפשרת חוזים חכמים מורכבים אף היא. בשונה מליקוויד, ב-RSK שואפים בהדרגה לעבור למערכת יותר מבוזרת. הרשת מתוחזקת על ידי כרייה משולבת של כורי הביטקוין אשר מרוויחים בביטקוין גם על כך.

בדומה למטבע LBTC ברשת ליקוויד, ב-RSK המטבע המייצג ביטקוין נקרא RBTC. הרעיון המרכזי מאחורי רשת הצד היא לאפשר חוזים חכמים ואפליקציות חכמות (Dapps) בדומה לאלו אשר ברשת אתריום. בנוסף, RSK מאפשרת גם טרנזקציות מהירות יותר ואפשרות ליותר טרנזקציות בשנייה. 

אפליקציות חכמות רבות כבר פועלות על רשת RSK, אשר תואמת עם ה-Ethereum Virtual Machine, או EVM. בזכות אפשרות זו, חוזים חכמים יכולים למעשה להגר מרשתות אחרות כמו אתריום אל RSK.

אחד הפרויקטים הבולטים הרצים על RSK נקרא סוברין (Sovryn). סוברין הינה מערכת, המבוססת על חוזים חכמים, המאפשרת שירותי הלוואות, ריביות ומסחר בצורה מבוזרת על בסיס ביטקוין. כיום המערכת של סוברין מאפשרת המרת מטבעות, מסחר ממונף, שירותי הלוואות וקבלת ריבית למלווים ועוד.

לסוברין יש טוקן בשם SOV אשר הצוות מגדיר שאינו "אלטקוין" ומדגישים שהוא אינו נחוץ בכדי להשתמש בפלטפורמה. באתריום, למשל, משלמים עמלות באת'ר כדי להשתמש בחוזים החכמים על גבי הבלוקצ'יין. בסוברין אין צורך בכך – לא חייבים להשתמש בטוקן בשביל להשתמש בחוזים החכמים של המערכת, ולמעשה הטוקן SOV משמש פשוט בדומה למנייה בחברה (מבוזרת יותר או פחות).

סטאקס Stacks

סטאקס (Stacks) הינו פרויקט קוד פתוח של אפליקציות מבוזרות וחוזים חכמים המשולבים עם ביטקוין. שרשרת הצד סטאקס החלה להיות זמינה לשימוש מלא רק בתחילת 2021. אפליקציות מבוזרות כבר רצות כיום על גבי סטאקס ועוד רבות אחרות בשלבי פיתוח.

שפת התכנות Clarity, הנמצא בשימוש ברשת סטאקס, מאפשרת לחוזים החכמים ברשת להיות מופעלים כתוצאה מטרנזקציות אשר מתרחשות על גבי הבלוקצ'יין של ביטקוין. לעומת סוברין, STX – הטוקן של סטאקס – נחוץ כדי להשתמש ברשת הצד סטאקס. בדומה לאת'ר ברשת אתריום, STX נדרש כדי לשלם על ביצוע פעולה ברשת סטאקס.

מנגנון הכרייה בסטאקס נקרא Proof of Transfer, או PoX, בו הכורים של הרשת משלמים בביטקוין כדי להשתתף בכרייה ולהרוויח STX, ומהצד השני מחזיקי הטוקן STX יכולים להרוויח ביטקוין בתמורה להפקדת המטבעות שלהם ע"י פעולה הנקראת Stacking (בדומה לסטייקינג Staking).

הפרויקט כנראה הכי מפורסם שרץ על סטאקס הוא CityCoins או "מטבעות ערים". העיר הראשונה שהחלה לקחת חלק בפרויקט הינה העיר מיאמי. פרנסיס סוארז, ראש העיר, הינו תומך נלהב בביטקוין אשר הביע את תמיכתו בפרויקט ואף אמר שאם הפרויקט יצליח התושבים לא יצטרכו לשלם מיסי עירייה. 

"כשאתם חושבים על האפשרות של להיות מסוגלים להריץ ממשלה מבלי שהאזרחים יצטרכו לשלם מיסים. זה מדהים," אמר סוארז. הרעיון הוא שאנשים יוכלו לתמוך בעיריית מיאמי באמצעות קנייה או כרייה של המטבע MiamiCoin, אשר ניתן לעשות גם לו Stacking.

חוזים חכמים על ביטקוין

יש הרבה היגיון שעולם הכלכלה המבוזרת יתפתח במידה רבה סביב ביטקוין, אך חשוב לזכור ולשים לב להפרדה בין ביטקוין ושרשראות הצד. אף על פי שקוראים לזה DeFi על ביטקוין, או שמות רבים אחרים, אלו למעשה רשתות נפרדות לחלוטין אשר מצאו דרך להשתלב עם הבלוקצ'יין של ביטקוין. 

שרשראות הצד הינן חדשות יחסית ואינן יציבות או בטוחות כמו ביטקוין. כמובן, אם הן יקרסו או יפרצו באופן כלשהו זה לא ישפיע ישירות על ביטקוין בשום אופן, אלא רק על האנשים אשר בוחרים להשתמש ברשתות הללו.

לכן, בדומה לשימוש בחוזים חכמים ובעולם הכלכלה המבוזרת, חשוב להבין שאותם הסיכונים קיימים. אלו פרויקטים וטכנולוגיות חדשות וניסיוניות, אשר מועדות לפריצות, התקפות, באגים ועוד. אם ברצונכם לשחק עם הטכנולוגיות הללו מומלץ שתעשו זאת בזהירות ואל תסכנו כספים שאינכם מוכנים לאבד.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

דאיה מורטי

דאיה מורטי

דאיה הינו מורה ויוצר תוכן בתחום הקריפטו, שאוהב לחקור את התופעות הפסיכולוגיות, החברתיות והכלכליות בתחום. בשנת 2013 כתב תוכן באתר 'אלף ביט', ומאז נהנה לצפות ולהשתתף בטרנספורמציה שהביטקוין מביא לעולם. בזמנו הפנוי הוא אוהב לתרגל יוגה ומדיטציה. בעל הבלוג Bitcoin4U. לבלוג: https://bitcoin4u.co.il/
דאיה מורטי

דאיה מורטי

דאיה הינו מורה ויוצר תוכן בתחום הקריפטו, שאוהב לחקור את התופעות הפסיכולוגיות, החברתיות והכלכליות בתחום. בשנת 2013 כתב תוכן באתר 'אלף ביט', ומאז נהנה לצפות ולהשתתף בטרנספורמציה שהביטקוין מביא לעולם. בזמנו הפנוי הוא אוהב לתרגל יוגה ומדיטציה. בעל הבלוג Bitcoin4U. לבלוג: https://bitcoin4u.co.il/

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

Blockchain Expert 

מקומות אחרונים להכשרה מקצועית עם הסכמה רשמית

מבצע מחירים מיוחד לפסח

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן