איך לבחור ארנק את'ריום ומאיזה ארנקים להיזהר?

את'ריום, נכון לכתיבת מלים אלו, הינה הפלטפורמה השנייה בגדולה מבחינת שווי שוק בעולם המטבעות הדיגיטליים. עוד מהקמתה נחשבה פורצת דרך, וכיום, גם כשיש לה מתחרים רבים, היא ממשיכה להראות שהיא המובילה.

ניווט מהיר – איך לבחור ארנק אתריום

ארנקים דיגיטליים

ארנקים דיגיטליים הינם תוכנות, אשר נועדו בכדי לתקשר עם רשת הבלוקצ'יין ובאמצעותם ניתן לבצע פעולות כגון שליחה וקבלה של מטבעות.

לכל ארנק יש שני מרכיבים חשובים ביותר:

  1. כתובת ארנק – מחרוזת ארוכה של אותיות ומספרים אשר מהווה המזהה הציבורי של הארנק שלנו. למעשה, אם נרצה שישלחו לנו מטבעות – נהיה מוכרחים לשתף את כתובת הארנק עם השולח.
  2. מפתח פרטי – מפתח פרטי הינו מחרוזת ארוכה של אותיות ומספרים גם כן, אך חשיבותו רבה הרבה יותר. המפתח הפרטי הוא ההוכחה שאנו הבעלים של המטבעות הנמצאים בארנק. כיום, המפתח הפרטי לרוב איננו מיוצג ע"י מחרוזת ארוכה של אותיות ומספרים, אלא ע"י מושג שנקרא "גרעין" (Seed). הגרעין הוא למעשה סדרה של 12 או 24 מילים, המהוות המפתח הפרטי שלכם. הסיבה לשינוי כרוכה ברצון להנגיש את התחום להמונים. המסקנה היא שכאשר אנו מדברים אתכם על מפתח פרטי, לרוב נדבר על ה-"סיד" – סדרת המילים המדוברת.
    חשוב להדגיש שהמפתח הפרטי שלכם הוא תעודת הביטחון שלכם. הקפידו לגבות אותו בצורה קרה (כלומר לא במחשב, אלא בכתב יד ברור ובמקום בטוח) ולעולם אל תשתפו אותו עם אנשים אחרים. ישנו משפט מאד ידוע בקהילת הביטקוין הישראלית: "אם אין לך מפתח פרטי, אין לך ביטקוין". זכרו אותו.

ניתן לחשוב על ארנקים דיגיטליים כעל אי-מייל. אי-מייל היא תוכנה, אשר נמצאת במחשב, באינטרנט או בנייד, ובאמצעותה אנחנו מתקשרים עם רשת האינטרנט ושולחים מסרים. כתובת המייל שלנו חשופה לכולם ואנו מוכרחים למסור אותה אם נרצה שישלחו לנו מסר, בדיוק כמו כתובת הארנק. המפתח הפרטי מנגד, הוא הסיסמה שלנו לאי-מייל. בכדי לשמור על פרטיותנו בעיקר אנו נשמור אותה לעצמנו – וזה תקף גם למפתח פרטי: אם נרצה להגן על כספינו, אנו לעולם לא נשתף את המפתח הפרטי, ותמיד נגבה אותו.

ארנק טרזור T

5/5

הארנק המוביל והמתקדם ביותר בשוק

מחיר: ₪1,200

ארנק לדג'ר ננו X

4.9/5

מארנקי החומרה הפופולריים ביותר בשוק

מחיר: ₪900

סוגי ארנקים

ארנק דיגיטלי מתחלק לשני סוגים: קרים, וחמים.

ארנקים קרים הם ארנקים שאינם מחוברים לרשת האינטרנט, ואילו ארנקים חמים הם ארנקים שכן.

ארנקים קרים

ארנקים קרים, לאור העובדה שאינם מחוברים לאינטרנט, נחשבים בטוחים הרבה יותר. אלו הסוגים הקיימים:

  1. ארנקי חומרה – ארנקי חומרה הם כונן קשיח חיצוני (כמו דיסק און-קי) אשר מכילים הגנות ברמות הגבוהות ביותר. הם מתוכנתים לייצר את המפתח הפרטי בתוך המכשיר עצמו, ובאופן כזה שלעולם לא חושף אותם לרשת. ארנקי חומרה נחשבים לארנקים המאובטחים והמומלצים ביותר בעולם המטבעות הדיגיטליים, אך בהתאם לכך יש להם תג מחיר.
    ישנם שני ארנקים מומלצים במיוחד:
    ארנק טרזור (Trezor) – ארנק מבית טרזור, הנחשבים לוותיקים ביותר. מדובר בארנק מאובטח מאד ובעל חוויית משתמש מצוינת. מלבד ביטקוין ואתריום, יכול טרזור להכיל עוד מספר מטבעות נוספים. הכנו עבורם את המדריך המלא לארנק טרזור.
    ארנק לדג'ר ננו אס (Ledger Nano S) – ארנק מבית חברת לדג'ר הצרפתית. מכיל מגוון רחב מאד של מטבעות (גדול יותר משל טרזור), ולמרות היותו זול יותר – נחשב מאובטח באותה מידה לפחות. גם כאן, הכנו עבורכם את המדריך המלא לארנק לדג'ר.
  2. ארנק נייר – ארנק נייר שמו כן הוא. מדובר בדף נייר אשר מכיל את המפתח הפרטי וכתובת הארנק שלכם בלבד. מצורף עבורכם מדריך כיצד להכין ארנק נייר לביטקוין.
  3. ארנק דיגיטלי קר – מדובר בתכנת ארנק אשר מותקנת על מכשיר ישן (מחשב / טלפון חכם) שעבר פרמוט וניקיון (כלומר רוקן מתוכן, ועבר סריקת אנטי-ווירוסים). לאחר הניקיון על המכשיר להכיל תכנת ארנק אתריום בלבד, ולא להיות מחובר יותר לרשת. יצירת ארנק אתריום דיגיטלי קר אשר באמת יהיה מוגן היטב היא תהליך מאתגר, ולכן אנו פחות ממליצים על אופציה זו.

ארנקים חמים

ארנקים חמים, כאמור, מחוברים באופן תמידי לרשת האינטרנט. לפיכך מטבעם נחשבים מאובטחים פחות, ועליכם לקחת זאת בחשבון. אין זה אומר שלא נשתמש בארנקים חמים, אלא שאם אנו מחזיקים סכום גדול של מטבעות, נדאג שרובו יישב בארנק חומרה או ארנק קר אחר, ואילו היתר יוכלו להיות ה"ניידים" שלכם בארנק סלולר למשל.

  1. ארנק דסקטופ – מדובר בתוכנת מחשב שמורידים, ואשר מסונכרנת עם הבלוקצ'יין. דוגמה לארנק דסקטופ מומלץ (אך חוויית המשתמש בו לוקה בחסר) הוא ארנק מיסט (Mist). מיסט הוא הארנק הרשמי של אתריום, והליך ההתקנה שלו יכול להיות מייגע מאד. מנגד, מדובר בארנק מאובטח מאד שכן הוא מסונכרן כאמור תמידית עם רשת הבלוקצ'יין. כמו כן, הוא מאפשר רמת פרטיות גבוהה יותר. ארנק דסקטופ נוסף הוא MetaMask. מדובר בארנק מומלץ מאד, אף יותר ממיסט, אך ישנם דיווחים ממשתמשים מתחילים שלוקח זמן להסתגל עליו ולהבין אותו. לשם כך, צירפנו עבורכם את המדריך הבא.
  2. ארנק סלולר – ארנק סלולר כמובן הינו ארנק שניתן להוריד כאפליקציה לטלפון החכם. עד לאחרונה, היה קשה מאד להמליץ לכם על ארנק סלולר שכן כל הארנקים הקיימים היו קוד סגור, או גרועים מאד. אבל סופסוף יצא ארנק שניתן לומר שעונה לקריטריונים שלנו, והוא ארנק אדג' (Edge). מדובר בארנק קוד פתוח שידידותי מאד למתחילים ולמתקדמים.
  3. ארנקים באתר אינטרנט – האופציה הכי פחות מומלצת. ארנקים באתר אינטרנט הם החשופים ביותר להתקפות זדוניות, ולכן על אף שקיימים שני ארנקים הנחשבים טובים מאד – נמליץ עליהם פחות. הארנקים הם MyEtherWallet ו-MyCrypto. בשניהם ניתן לשלוח ולקבל את המטבע את'ר והטוקנים שנוצר בפלטפורמת אתריום, ובשניהם השליטה במפתחות הפרטיים היא שלכם בלבד. הארנקים הינם קוד פתוח, ואף ניתן להוריד אותם לשולחן העבודה לשימוש מאובטח יותר, אך עדיין אם אתם חדשים לתחום – עדיף שתימנעו מהם.

ארנק אתריום הוא ארנק אשר מיועד להחזיק את המטבע את'ר, המהווה הדלק של פלטפורמת אתריום. כמו כן, ארנק את'ריום יכול להחזיק גם טוקני ERC-20*. זהו בהחלט השלב לציין שאם לא קראתם את המאמר על כללי אצבע לאבטחת מידע בעולם המטבעות הדיגיטליים

רוצים ללמוד הכל על עולם הקריפטו – בתוך שעתיים בלבד?

הירשמו לקורס המזורז שילמד אתכם שלב אחר שלב – בחינם!

מה ההבדל בין ארנקי את'ריום לבין ארנקי ביטקוין?

ארנקי ביטקוין שונים מארנקי אתריום בכך שהם יכולים להחזיק ביטקוין בלבד. לעומת זאת, ארנקי אתריום יכולים להחזיק את המטבע את'ר (שהוא המטבע הראשי בפלטפורמה, ומוכר כ-ETH) וטוקנים אשר נוצרו על גבי הפלטפורמה. למה כוונתי? ובכן, אתריום נועדה להיות "מחשב על עולמי" אשר מאפשר לבנות על גביה תוכנות ואף ליצור על גביה מטבעות דיגיטליים חדשים. מאחר והמטבעות הללו אינם מחזיקים בבלוקצ'יין משל עצמם (כלומר ביומן משלהם) אלא נשענים על של אתריום, הם קיבלו את הכינוי "טוקנים". לא כל ארנק את'ריום יכול להחזיק גם טוקנים של את'ריום, אך הארנקים המתוארים בכתבה, כן.

סוג הטוקן המוכר ביותר כיום נקרא טוקן ERC20 – עליו לעמוד בסטנדרט מסוים שנקבע ברשת כדי ליצור רמת אבטחה מסוימת (רלוונטי למפתחים של הטוקן כמובן), ויכול לייצג ערכים כמו כסף, וואוצ'רים, אחוזים בחברה ואף אובייקטים מהעולם האמיתי. טוקנים הם למעשה חוזים חכמים שנוצרים על גבי רשת אתריום. דוגמאות לטוקנים, ניתן למצוא כאן.

באילו ארנקים את'ריום לא מומלץ להשתמש?

ישנם מספר ארנקים אשר מצד אחד נפוצים מאד, מצד שני – אינם עונים לקריטריונים שלנו למומלצים, ונסביר:

  1. ארנק ג'קס (Jaxx) – ארנק ג'קס הינו ארנק יחסית וותיק. הוא מציע חוויית משתמש מצוינת, והחזקה של מספר מגוון מאד של מטבעות במקום אחד. החיסרון המהותי שלו טמון בהיותו 30% קוד סגור. המשמעות היא שבעוד שאנחנו רוצים לסמוך על מפתחי הארנק, קשה לעשות זאת מבלי שנוכל לאמת אותם. במילים אחרות, ייתכן והושארה פרצה אחורית המאפשרת למפתחים או לגורמים זדוניים גישה למפתחות הפרטיים שלכם.
  2. ארנק אקסודוס (Exodus) – זהה לחלוטין באופיו לג'קס, ומאופיין אף הוא בקוד סגור חלקית.
  3. ארנק בלוקצ'יין.אינפו (Blockchain.info) – ארנק קוד פתוח, בעל חוויית משתמש נוחה ומכיל ביטקוין ואת'ריום בלבד (ללא טוקנים). לאורך השנים לבלוקצ'יין.אינפו היו המון כשלי אבטחה, והוא נתון למתקפות פישינג (התחזות) על בסיס יומיומי.

לסיכום

הארנקים שאנו יכולים להמליץ עליהם הכי בחום שיש, הם בהחלט ארנקי חומרה. אם הסכום אותו תרצו לקנות נחשב יחסית גבוה, מומלץ להשקיע את מאות השקלים הללו בארנק אתריום (שבטווח הארוך צפויים להיות חסרי משמעות) על מנת לאפשר את האבטחה המקסימלית. מקווים שנהניתם מהמדריך, ואם יש לכם שאלות – הרגישו חופשי לשאול בתגובות!

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.
בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

דילוג לתוכן