ממשלת הודו תבחן הצעת חוק הנוגעת למטבעות דיגיטליים כחלק מההכנות לרופי הדיגיטלי שהיא מפתחת. הצעה אחת, מתוך 26 הצעות החוק אשר הוצעו לדיון בישיבת חורף של הממשלה, בוחנת אפשרות של איסור על מטבעות דיגיטליים מסוימים במדינה.
לפי פרסום מהפרלמנט ההודי, הצעת החוק נוגעת לפיתוח מסגרת טובה ליצירת מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי (מדב"מ) בהודו. "הצעת החוק מחפשת גם לאסור על כל המטבעות הדיגיטליים הפרטיים בהודו, אף על פי כן, היא תאפשר ליוצאים מן הכלל לקדם את הטכנולוגיה הבסיסית של מטבעות דיגיטליים והשימושים שלהם," נכתב.
הצעת חוק דומה כבר עלתה בפרלמנט ההודי, אך לא הובילה להצבעת הממשלה בנושא המטבעות הדיגיטליים. המדב"מ ההודי צפוי להיכנס לשימוש ראשוני כבר ב-2022, ולכן יש להניח שתהיה התקדמות ברגולציה בתחום כולו.
מחירי המטבעות הדיגיטליים צנחו בזירות מסחר הודיות לאחר ההודעה על הצעת החוק, בזמן שהמחיר היה יחסית יציב באותו הזמן בשאר העולם. בזירת המסחר ההודית הגדולה WazriX, לדוגמה, מחיר הביטקוין צנח ב-15% בשעות לאחר ההודעה.
מסרים סותרים
בחודשים האחרונים התגברו הציפיות שממשלת הודו תנקוט בגישה יותר עדינה ביחס למטבעות הדיגיטליים. זאת לעומת החשש מפני איסור מוחלט מתחילת השנה, כמו גם האיסור שנכפה ב-2018 על ידי הבנק המרכזי של הודו – ובוטל מאוחר יותר על ידי בית המשפט במרץ שנה שעברה.
הצעת החוק החדשה אינה נחשפה עדיין לציבור, אך יש להניח שאינה מציעה איסור מוחלט כמו בעבר. לאחרונה, ממשלת הודו הביעה התעניינות בתחום ופתיחות לשמוע את הפרספקטיבות של בכירים בתעשייה. שרת האוצר של הודו, נירמלה סיטאראמן, הבהירה שאין להודו כוונה לאסור באופן מוחלט את המטבעות הדיגיטליים, או לפחות לא את טכנולוגיית הבלוקצ'יין.
"מהצד שלנו, אנחנו מאוד ברורים שאנחנו לא סוגרים את כל האפשרויות. אנחנו נאפשר חלונות מסוימים לאנשים לעשות ניסויים על הבלוקצ'יין, ביטקוין או מטבעות דיגיטליים," אמרה סיטאראמן והוסיפה כי חברות פינטק יהיו מוכרחות לעשות ניסויים בתחום.
יו"ר הבנק המרכזי ההודי, שאקטיקנטה דאס, אמר שלבנק המרכזי יש "חששות רציניות מנקודת המבט של מקרו כלכלה ויציבות פיננסית," ושטכנולוגית הבלוקצ'יין יכולה לשגשג גם ללא המטבעות הדיגיטליים.
עניין של פרספקטיבה
מנכ"ל WazriX, נישאל שטי, רואה את הצעת החוק הזו דווקא כהתפתחות חיובית. לדבריו, המעבר מאיסור בנקאי ב-2018 ועד הגשת הצעות חוק ב-2021 בנושא המטבעות הדיגיטליים ודיונים ממשלתיים בנושא הם לא פחות מאבולוציה של הודו. "האומה שלנו עברה דרך ארוכה בשלוש השנים הללו!," אמר שטי.
הודו ידועה כאחת המדינות המובילות בעולם מבחינת כמות המשתמשים ביחס לאוכלוסייה וביחס לעולם. עם הערכות של כ-100 מיליון הודים המחזיקים במטבעות דיגיטליים, יש להניח שכל החלטה ממשלתית בתחום, לחיוב או לשלילה, תשפיע על שוק המטבעות הדיגיטליים העולמי.