קריפטו.קום הוקמה בשנת 2016 והחלה את דרכה בתור ״מונאקו״ (Monaco). החברה גייסה 26.7 מיליון דולר באמצעות הנפקת הטוקן MCO, תוך כדי הבטחה להפיץ כרטיס אשראי לשימוש בטוקן שלה. המטרה הייתה להאיץ את מעברו של ההמון אל עבר שוק המטבעות הדיגיטליים, תוך שימוש בסלוגן ״מטבע דיגיטלי בכל ארנק״ שילווה את התהליך.
מבוא לקריפטו.קום
בשנת 2018 רכשה מונאקו את הדומיין Crypto.com בסכום משוער של כ-10 מיליון דולר ועברה מיתוג מחדש. בנוסף הוציאה לאור את הוויטפייפר של CRO, הטוקן החדש של Crypto.com אשר מיועד להשקה כחלק מהקמת רשת הבלוקצ'יין של החברה ואשר אפרט עליו בהמשך המדריך.
באתר החברה קיימת גם אוניברסיטה בה אפשר למצוא מידע בסיסי וחומר לימודי על שוק המטבעות הדיגיטליים, טכנולוגיות שונות, אבטחה, מסחר וכו׳.
כמו כן, קריפטו.קום מציעה יחידת מחקר בה ניתן למצוא מאמרים ומחקרים בנושאים כמו Defi, כרייה, אינפלצית טוקנים ועוד.
בסך הכול, קריפטו.קום רוצה ליצור חווית משתמש נוחה ופשוטה לכל סוגי המשתמשים ללא צורך בידע קודם בתחום. זאת היא מנסה להשיג באמצעות הפיצ'רים העיקריים הבאים:
ארנק Crypto.com
קריפטו.קום מציעה ארנק לטלפון החכם שתומך בלמעלה מ-50 סוגי מטבעות וביניהם ביטקוין, אתריום, ריפל, BNB, לייטקוין, CRO ועוד.
הארנק Crypto.com אינו ארנק בעל קוד פתוח והוא למעשה מוגדר כ-״Custodian wallet״ – כלומר, המפתחות הפרטיים אינם נמצאים בבעלות המשתמשים, בדומה לארנקים בזירות מסחר ולכן אין למשתמשי הארנק בעלות מוחלטת על המטבעות שלהם.
אם אינכם מבינים מהי המשמעות, מוזמנים להעמיק במדריך שלנו על ארנקי מטבעות דיגיטליים.
על אף זאת, הארנק של קריפטו.קום נחשב פופולרי מאד, ובאוקטובר 2020 הגיע לראשונה ל-5 מיליון משתמשים.
בורסת Crypto.com
בנוסף לארנק, אשר משמש להחזקה בטוחה של מטבעות, קריפטו.קום השיקה גם בורסה – שמאפשרת מסחר במטבעות דיגיטליים.
הבורסה הושקה בנובמבר 2019 בגרסת הבטא שלה ולטענת החברה היא גם נשענת על רשת הבלוקצ׳יין שהושקה ע"י החברה ועל הטוקן CRO . כך, היא טוענת, היא מצליחה לאפשר עמלות נמוכות ונזילות גבוהה.
המשתמשים יכולים לסחור במגוון מטבעות כנגד ביטקוין או מטבע דיגיטלי צמוד-דולר כגון USDT.
הבורסה מציעה אפשרויות נוספות, כגון Staking (נעילת מטבעות לתקופת זמן מוגדרת כדי להשתתף בקונצנזוס של רשתות בלוקצ'יין ולקבל "דיבידנדים" בתמורה), גיוסי כספים, הלוואות בין עמית לעמית ועוד.
כרטיס דביט
החברה מספקת כרטיס דביט מתכתי עם תוכנית קאשבק. כלומר, על כל רכישה שיבצעו באמצעות הכרטיס, יקבלו המשתמשים אחוז מסוים מסך העסקה בחזרה. גובה הקאשבק נקבע לפי סוג הכרטיס אותו רכש הלקוח, ובהתאם למספר מטבעות ה-CRO שהמשתמש מוכן לנעול בארנק כחלק מ-Staking.
השירות ניתן כרגע בארה״ב, אירופה , קנדה וסינגפור ואינו ניתן בישראל נכון לכתיבת מילים אלו.
שירות Earn
פלטפורמת Earn של קריפטו.קום היא פלטפורמה שמאפשרת למשתמשים לקבל ריבית על מתן הלוואות של מטבעות דיגיטליים ממגוון רחב, או באמצעות Staking, באופן שמזכיר את מה שתואר קודם לכן.
כלומר כמשתמשים תוכלו לנעול מטבעות ולקבל ריבית (רגילה ולא ריבית דריבית) בדמות דיבידנדים מ-Staking או ריבית עבור הלוואה שאתם מספקים.
ככל שמשתמשים יבחרו משך זמן נעילה גדולה יותר, כך הריבית תהיה גבוהה יותר. בנוסף, ככל שמשתמשים עושים Stake ליותר מטבעות CRO, כך הריבית גם כן אטרקטיבית יותר.
זהו זמן מצוין להזכיר שקריפטו.קום וביצוע Staking או הלוואות דרכה אומר שאתם סומכים על הפלטפורמה שתנהל את המטבעות עבורכם ותשמור עליהם. לפיכך, במידה ומשהו קורה לחברה – בין אם פריצה וגניבת מטבעות, היעלמות עם הכסף או פשיטת רגל לא צפויה – אתם ככל הנראה תוכלו להיפרד מהמטבעות וזהו סיכון שעליכם לקחת בחשבון.
שירות Credit – לקיחת הלוואות
החברה מאפשרת ללקוחותיה להפקיד מטבעות דיגיטליים בתור בטחונות ובתמורה לקחת הלוואה של מטבעות דיגיטליים יציבים (Stablecoins) ולסגור את ההלוואה בכל רגע נתון לפי רצונו של הלקוח.
הריבית על ההלוואה משתנה בהתאם לכמות המטבעות שהמשתמש רוצה ללוות. לדוגמא, אם ברצונכם ללוות מטבעות בשווי 5,000$, יהיה עליכם להעמיד בטחונות בשווי $10,000 במטבעות CRO, BTC, ETH או אחרים. בנוסף לערבויות, תשלמו ריבית שנתית בגובה 12%.
גם כאן, קריפטו.קום מעודדת את משתמשיה לעשות Stake למטבעות CRO על מנת להשיג ריבית זולה יותר. כלומר אם משתמשים יעשו Stake ל-5,000 מטבעות CRO או יותר, הם יוכלו לקבל ריבית שנתית של 8%.
שירות Pay
שירות זה מציע מערכת סליקה לתשלומים בקריפטו לבעלי עסקים שרוצים לקבל תשלומים באמצעות מטבעות דיגיטליים.
החנות הראשונה שהשתמשה בשירות הזה היא החנות של Crypto.com שבה אפשר למצוא מוצרים ממותגים ולהשתמש בשירות זה בשביל לבצע רכישות בחנות ולקבל החזר של עד כ-20% מגובה העסקה בטוקן CRO.
בין החברות שמשתמשות בשירות זה נמצאת גם יצרנית ארנקי החומרה לדג'ר.
ארנק דיפיי (DeFi)
ארנק דיפיי (DeFi, ר"ת של Decentralized Finance) הוא ארנק שבו המפתחות הפרטיים נשארים בידי המשתמש (בשונה מהארנק הרגיל של Crypto.com). החזקת המפתחות הפרטיים של הארנק נחשבת כאמור לבטוחה יותר כך שבמידה ויש פריצה למאגר המידע של החברה, לא תהיה לתוקפים גישה למטבעות שבארנק ה-DeFi.
שימוש בארנק זה אינו מצריך שימוש ב-Crypto.com בשביל לאחסן, לקבל או לשלוח מטבעות דיגיטליים לארנקים אחרים.
הארנק יכול להתממשק עם אפליקציית Crypto.com ולהנות מכל השירותים שהחברה מציעה.
ניתן להשתמש בארנק זה בשביל לסחור בבורסות מבוזרות ואפליקציות DeFi ישירות, מבלי להשתמש בגוף מגשר כמו WalletConnect.
רשת הבלוקצ׳יין Crypto.com
החברה השיקה רשת בלוקצ'יין המתיימרת להיות מבוזרת וציבורית לחלוטין ומשמשת בתור הרשת של הטוקן CRO. הרשת, לטענתה של קריפטו.קום משמשת להעברות בינלאומיות בין אנשים ועסקים.
הרשת בנויה על מנגנון "טנדרמינט" (Tendermint) שפותח ע"י הפרויקט Cosmos, והיא בעלת קוד פתוח. עם זאת, על פי ה-Block explorer, ישנם אך ורק 16 מאמתים לרשת, ולפי היסטוריית הבלוקים של הרשת – ניכר שבקושי יש בה שימוש.
לפיכך, לא מפליא שהעברות ברשת מתבצעות בצורה מיידית בעמלות נמוכות, אם כי בניגוד לטענותיה של Crypto.com, הרשת איננה נתפסת כמבוזרת באמת ובהתאם לכך גם רמת האבטחה שלה.
עם זאת, ניכר שהחברה רוצה למשוך מפתחים אשר רוצים לפתח את הרשת ולשפר את קוד התוכנה שלה, שכן היא משתדלת לתמרץ אותם כלכלית.
המטבעות MCO ו-CRO
כאמור, בשנת 2017 "מונאקו" גייסה עשרות מיליוני דולרים להקמת הפרויקט, עבורם נתנה טוקני MCO אשר, נכון לכרגע, אינם מוכרים כנייר ערך. הטוקנים של MCO היו בנויים על גבי רשת אתריום כטוקן מסוג ERC20.
טוקני MCO שימשו לאותן תועלות להן CRO משמש כעת, בעיקר Staking שנותן הטבות של קאשבקים, דיבידנדים, ושימוש מוזל במוצרים השונים שמוצעים באקו-סיסטם.
למשך תקופה, MCO ו-CRO חיו אחד לצד השני, אך באוגוסט 2020 החלה החברה את תהליך החלפת הטוקנים שלה, כלומר היא "ביטלה" את MCO והמירה את הטוקנים שהוחזקו ע"י המשתמשים – למטבעות CRO במקום.
סוגיה זו גרמה לבלבול וכעס בקרב המשקיעים שלה, משני היבטים מרכזיים. ראשית, בהשקתו של CRO הבטיחה החברה שלא תמזג את הטוקנים ושלכל טוקן יהיו יתרונות שונים. שנית, למשתמשי MCO – במיוחד אלו שעשו Staking – ניתנו הטבות שבוטלו לאחר המעבר, ואף ההמרה בין המטבעות בוצעה בשער שאינו תואם את החלק היחסי שהגיע למחזיקי MCO.
צעד זה גרם לרעש ברשתות החברתיות, וגרם למשתמשים רבים של Crypto.com לאבד אמון בחברה.
כיום נמצאים בסירקולציה קרוב ל-23 מיליון מטבעות CRO עם שווי שוק של כ1.5 מיליון דולר.
היצע המטבעות המקסימלי הוא 100 מיליארד מטבעות CRO. קריפטו.קום לא גייסה כסף נוסף בהנפקת CRO. כך המטבעות יוצרו מראש, ורובם עדיין נעולים בנאמנות של החברה. זו החלוקה, לפי הווייטפייפר של המטבע:
- 20% למענקים לאקוסיסטם (מפתחים וכו')
- 30% תמריצים וחלוקה למשתתפים ברשת בטווח הקצר (סטייקינג)
- 20% הון רזרבה
- 10% פיתוח קהילה
- 20% תמריצים וחלוקה למשתתפים ברשת בטווח הארוך
נכון להיום ישנם 23 מיליארד מטבעות בסירקולציה, והיתר מוחזקים ע"י החברה.
הצוות של קריפטו.קום
קריפטו.קום, אשר ממוקמת בהונג קונג, הוקמה על ידי ארבעה מייסדים:
- כריס מרזלק, שהוא גם המנכ"ל. מרזלק ייסד את פלטפורמת Beecrazy ושימש כמנכ"ל של Ensogo, פלטפורמת איקומרס במזרח.
- רפאל מלו – מנהל הפיננסיים אשר היה גם עם מרזלק ב-Ensogo.
- גארי אור – ראש טכנולוגיה
- בובי באו – מנהל פיתוח עסקי, לשעבר Ensogo גם כן, לצד Deloitte, הבנק מריל לינצ' ועוד.
בין היועצים לפרויקט נמנה גם אנטון בלונדו, מייסד ושותף-מנהל של קרן ההשקעות Alpha Intelligence אשר משקיעה בסטארט אפים טכנולוגיים ברחבי העולם.
קניית המטבע CRO
הדרך הפשוטה והמהירה ביותר לקנות מטבעות היא באפליקציית Crypto.com, לחיצה על כפתור ה-Trade ולאחר מכן Buy, בחירה בסוג המטבע שרוצים לקנות וצורת התשלום.
ניתן לשלם באמצעות כרטיס אשראי, כרטיס דביט, מטבעות דיגיטליים המוחזקים בארנק או מכסף פיאט שהופקד מראש בארנק.
יתרונות
- הכל במקום אחד – קריפטו.קום מספקת מגוון רחב של שירותים ומוצרים בתחום המטבעות הדיגיטליים תחת קורת גג אחת
- ממשק ידידותי ונוח לכלל האוכלוסיה, בנוי בצורה נוחה וברורה
- מיתוג שמשחק לטובתה ('קריפטו' נהייתה מילה מגניבה)
- לקריפטו.קום שותפות עם ויזה
חסרונות
- הארנק אינו ארנק קוד פתוח
- הארנק הוא Custodian, לפיכך יש לסמוך על החברה
- בבורסה של קריפטו.קום נכון לכתיבת מלים אלו אין נפחי מסחר
- כל מטבעות CRO שאינם בסירקולציה מוחזקים ע"י החברה – מאד ריכוזי
- רשת הבלוקצ'יין של קריפטו.קום אינה מבוזרת כלל
- ישנן ביקורות שליליות רבות על החברה ועל התמיכה שלה
ישנם חסרונות בולטים בהתנהלות החברה ונורות האזהרה שעומדות לנגד עינינו:
ראשית, הסאגה של איחוד הטוקנים (MCO ו-CRO) הובילה לאיבוד אמון משמעותי, ובצדק. קריפטו.קום פגעה במשקיעי ומחזיקי המטבע, הן באופן ישיר ע"י הפחתת ערכו של MCO והן באופן עקיף ע"י פגיעה בהטבות שהיו מיועדות להם.
שנית, המבנה של הטוקן CRO לצד ההטבות המוצעות ככל שעושים יותר Staking – בין אם מדובר בהטבות של ריבית נמוכה יותר, עמלות זולות יותר, או קאשבקים גבוהים יותר – הוא מבנה שמזכיר מאד הונאת פונזי שכן הוא מתמרץ אנשים לנעול מטבעות לתקופת זמן ארוכה תחת הבטחות לתשואות מאד גבוהות ביחס לשוק ולנהוג.
אם לא די בכך, קריפטו.קום מציעה המון הטבות חינמיות. למשך תקופה ארוכה מאד היא הציעה $50 לכל משתמש שיצטרף דרך חבר שלו. כלומר אם הזמנתי אתכם, אקבל $50 ותקבלו $50 גם אתם. אפילו בתכנית שיווק השותפים שלה יש דרישה לנעול מטבעות כדי לקבל בונוסים טובים יותר.
לבסוף, כאמור מייסדי החברה מגיעים כולם מפלטפורמת Ensogo. ובכן, אנסוגו הייתה חברה ציבורית אוסטרלית שהציעה הנחות והטבות לחבריה, בסגנון גרופון, והייתה פופולרית ברחבי דרום מזרח אסיה.
ב-2016 היא הודיעה משום מקום שהיא סוגרת את כל הפעילות שלה בדרום מזרח אסיה, וכריס מרזלק – המנכ"ל שלה דאז ומנכ"ל קריפטו.קום כיום – התפטר בו זמנית. עובדים הגיעו למשרדים אשר היו נטושים בהפתעה, לקוחות נאלצו להיפרד מכסף שנשאר בפלטפורמה וחיכה כקופון, התמיכה הופסקה ונעלמה, ובעלי עסקים רבים – אשר אנסוגו הייתה חייבת להם כסף – נפגעו קשות אף הם. כתוצאה, מאות הגישו תלונות לרשויות במדינות השונות, בדגש על הונג קונג, תאילנד והפיליפינים.
גם בהקשר של גיוס הכספים של מונאקו הועלו בזמנו טענות קשות.
מקריפטו.קום נמסר בתגובה: "אינסוגו הייתה חברה ציבורית שנסחרה בבורסה לני"ע האוסטרלית (ASX). החברה נסגרה עקב החלטה פתאומית מצד חבר מנהליה ביוני 2016. כריס היה מנכ״ל החברה באותה עת, אך החזיק בפחות מ-3% מהשליטה בחברה ולא היה בעל קול בין חבר המנהלים. ההחלטה לסגור את החברה התקבלה בניגוד לעצתו ודעתו ולפיכך הוא התפטר מיידית. האופן שבו חבר המנהלים סגר את החברה בניגוד להחלטתו של כריס, הוא בהחלט מצער."
סיכום
מעל פני השטח נראה ש-Crypto.com יכולה להיות המקום הנוח ביותר לבצע בו את כל הפעולות הקשורות לתחום המטבעות הדיגיטליים. אפשר למצוא בה מגוון רחב של שירותים בתחום המונגשים ומוצגים בצורה נוחה ופשוטה, לקבל תגמול על נכסים המוחזקים בתוכה, לקבל כסף בחזרה על רכישות במקומות מסויימים, לסחור במטבעות דיגיטליים, להפקיד ולמשוך כספים בקלות ועוד.
עם זאת, בו זמנית ישנן חשדות שעולים בהתנהלות החברה ובמבנה התמריצים של המשתתפים בה, אשר בעיני צריכים לשמש כנורות אזהרה.
שימו לב, חשוב להדגיש שזה לא אומר שקריפטו.קום היא הונאה. ייתכן שהמודל העסקי שלהם אכן תקני, ואודה כי הסיפור המלא על אנסוגו לא ברור מספיק. אך חשוב שתקחו זאת בחשבון במידה ואתם משתמשים במוצרי החברה או שוקלים זאת.