[דעה] ביטקוין מול אתריום: מי ינצח בטווח הארוך?

רועי גרנות, משקיע ויזם בתחום המטבעות הדיגיטליים, עוסק בשאלה שבה רבים מתעסקים, האם אתריום יעקוף את ביטקוין ויהפוך למטבע המוביל?
אתריום מול ביטקוין

טור דעה מאת רועי גרנות, משקיע ויזם בתחום המטבעות הדיגיטליים ומנהל קרן גידור ישראלית "סולידיטי קפיטל" המתמחה בהשקעות בתחום הבלוקצ'יין.

לפני שנתחיל, אני חייב לכם התנצלות. הכותרת של הכתבה היא "קליק בייט". מטרתה הייתה לגרום לכם להתעניין בשאלה שמעסיקה את עולם הקריפטו בשנים האחרונות, "מי ינצח בסופו של דבר, ביטקוין או אתריום?". אך שאלה זו מרמזת על כמה תפיסות שגויות שאינן משקפות את המציאות בשום צורה.

רבים תופסים את ביטקוין (BTC) ואתריום (ETH) רק כמטבעות קריפטו ושופטים אותם לפי כמה הם טובים בלשמש כתחליף לכסף. אך המציאות לא כזו פשוטה. ביטקוין ואתריום הן רשתות קריפטוגרפיות מבוססות בלוקצ'יין, ויש לשפוט אותן לפי הערך שכל רשת מסוגלת לייצר. גם למשתמשים ברשת וגם לכורים אשר מאמתים עסקאות ברשת.

מבחינתי זו לא שאלה של מי ינצח, ביטקוין ואתריום לא נלחמים זה בזה. הייעוד והמטרה שלהם שונה, מדובר ברשתות שיכולות להשלים זה את זה ולחיות בהרמוניה אל תוך העתיד.

ביטקוין מול אתריום

הויכוח של ביטקוין מול אתריום זוכה לתשומת לב רבה בשנים האחרונות. בפינה הימנית, אלוף העולם הנוכחי במטבעות דיגיטליים, ביטקוין. המטבע הדיגיטלי הפופולרי, הגדול והמוכר ביותר בעולם. בעל שווי השוק הגבוה ביותר מבין כל מטבעות הקריפטו. בפינה השמאלית, מי שזכה לכינוי "כסף אינטרנטי חכם", הטוען לכתר, אתריום.

לאתריום אמנם אין את הוותק שיש לביטקוין, אבל מייסדי אתריום למדו מביטקוין והוסיפו לבלוקצ'יין שלהם פונקציונליות חדשה ומהפכנית.

בעוד ביטקוין נועד במקור לבצע פעולות של העברת ערך בין גורמים ללא צורך בגורם מתווך, באתריום הבינו שהבלוקצ'יין יכול להכיל מידע נוסף ולא רק רישום של פעולות. ניתן לאכסן על גבי הבלוקצ'יין בין היתר גם שורות קוד, קבצים וכמובן, חוזים חכמים, שעשויים לשנות ולהקל על תהליכים אוטומטיים בעולם המודרני. ההבנה הזו הולידה לעולם הקריפטו תחומים חדשים כמו הכלכלה המבוזרת (DeFi) ו-NFT. תחומים אלו נמצאים בשלבי אימוץ ראשוני ואני סבור שהם עדיין נמצאים ממש בתחילת דרכם.

כיום, כאשר מפתחי בלוקצ'יין ניגשים לבנות אפליקציות מבוזרות על גבי בלוקצ'יין, אין להם ממש בחירה בין ביטקוין ואתריום. האופציה הברורה היא אתריום או אחד ממתחריו הקטנים יותר.

אתריום משמש כפלטפורמה לבניית אפליקציות מבוזרות בעוד ביטקוין מעולם לא שאף להיות פלטפורמה לפיתוח אפליקציות, לפחות לא גבי שכבת הבלוקצ'יין המרכזית של ביטקוין. עם זאת, כבר היום ישנם פתרונות כמו רשת הברק (Lightning Network) ו-RSK שהן למעשה פתרון שכבה שנייה לבלוקצ'יין של ביטקוין שמאפשרות פיתוח חוזים חכמים על ביטקוין. אבל נכון להיום, המפתחים מצביעים עם הידיים ועדיין מעדיפים את אתריום לפיתוח פרויקטים חדשים.

למה ביטקוין?

אני מאמין גדול בביטקוין, מאז ומעולם הייתי ואשאר. המצאת הביטקוין ב-2009 הביאה לעולם טכנולוגיה מהממת ביופייה, כזו שהביאה פיתרון טכנולוגי לבעיית האמון, שהביאה לעולם מערכת ניהול ערך ללא תלות במערכת הפיננסית או הממשלתית. הרשת המבוזרת ביותר ולכן, גם הבטוחה ביותר ללא כל עוררין.

מעבר לכך, ביטקוין הוא הראשון והמוכר ביותר, הוא מהווה את שער הכניסה לעולם הקריפטו על ידי משקיעים רבים כולל חברות וגופים מוסדיים. הוא כאן להישאר, ושמו לנצח ייקשר עם העולם הקריפטו. 

אבל בניגוד לשאר "הביטקוינרים" (אלו המאמינים רק בביטקוין) אני פותח את עיניי לפרויקטים ופרוטוקולים אחרים, ובניגוד אליהם, אני לא מאמין ש"אין עוד מלבדו". יש, ועוד איך יש.

אז סביר מאוד ששווי השוק של ביטקוין עוד ימשיך לגדול, וסביר שנתח השוק שלו עדיין ישאר הגדול ביותר אבל ישנה גם אפשרות שהוא יחלוק את אותה עוגה עם פרוטוקולים אחרים, כאלו שגם מחמיאים לביטקוין, לדוגמא, פרוטוקולים שנותנים לנו אפשרות ב-DeFi לנעול ביטקוין או אתריום על גבי רשת אתריום ולקבל ריביות או לקחת הלוואות כנגדם.

למה אתריום?

אתריום נבנה על מנגנון הסכמה שנקרא הוכחת העבודה (Proof of Work), בדיוק כמו ביטקוין. אבל כבר בחודשים הקרובים אמור לעבור למנגנון הוכחת ההחזקה (Proof of Stake), שמטרתו לייעל את הבלוקצ'יין מבחינת מבנה העמלות ומהירות הטרנזקציות. עדכון זה, שיציאתו כבר נדחה כבר מספר פעמים וזכה לשם ETH 2.0 הוא קריטי להצלחתו וגדילתו של אתריום.

הפיתוחים החדשים על אתריום גדולים משמעותית מהפיתוחים על ביטקוין. תחומים חדשים שאנחנו עדיין לא מכירים, כפי שלא הכרנו NFT לפני שנה, ככל הנראה יבנו על גבי אתריום ויביאו איתם לאימוץ נוסף של הרשת. אתריום כבר הוכיחו שהם יכולים לעשות שינויים בצורה מהירה יחסית ולהתאים את עצמם למצבי השוק ורצון הקהילה. לעומת ביטקוין, שקוד המקור שלו כמעט ולא השתנה מאז עלייתו לאוויר. בתחום כה דינמי ומשתנה, אם אתה רוצה להישאר במירוץ אתה חייב להתאים את עצמך לשינויים, לדעתי.

מה שעשוי להיות הנוק-אאוט הסופי של אתריום, שנכון להיום עומד על 35% משווי השוק של ביטקוין, הוא צליחה של המעבר לאתריום 2.0 בצורה חלקה, אימוץ גלובי רחב שעשוי להתמשך ולבסוף, עקיפת שווי השוק של ביטקוין.

טענת הביזור

בניגוד לביטקוין, שהומצא ע"י סטושי נקמוטו (שם בדוי) ונעלם לאחר שחרורו לאוויר, לאתריום יש את ויטליק בוטרין, מייסד אתריום. מתנגדי אתריום טוענים שלויטליק ושותפיו יש יותר מדי שליטה בהחלטות שמתבצעות ברשת. אני טוען שלויטליק אכן יש השפעה מסוימת על ההחלטות ברשת אבל הוא לא יכול לבצע שום החלטה ללא הסכמת הרוב, לכן אני רואה בעובדה שיש פה גוף שמוביל את הדרך לטובת הרשת כיתרון. לא כחיסרון.

טענה נוספת שנשמעת נגד אתריום היא כמות הצמתים (nodes) שהרשת מריצה. נכון לכתיבת שורות אלה, מספר הצמתים באתריום עומד על קצת מעל 5,000 בעוד של ביטקוין ישנם מעל 15,000 שאינם בהכרח כורים. 

חשוב לציין כי בסוף 2021 מספר הצמתים של ביטקוין ואתריום היה כמעט זהה ועמד קרוב ל-12 אלף.

אז אמנם כמות הצמתים באתריום פחותה מזו של ביטקוין אך הכמות הינה מספקת על מנת למנוע אפשרות של תקיפת הרשת ועדיין להחשב כמבוזרת מספיק, והביזור עתיד עוד לגדול ככל שגופים מוסדיים ובנקים מתחילים לאמץ את הרשת.

אז מי ינצח?

אחת מהטענות המרכזיות ביותר של ביטקוינרים מרמזת על כך שאתריום הוא בלוקצ'יין ריכוזי ושאתריום הקריבו את הביזור לצורך סקיילביליות. המעבר לאתריום 2.0 רק מחזק את החשש ומחריף את הטענה שאתריום לעולם לא יהיה מבוזר כמו ביטקוין. עם זה אין לי ויכוח, אך אני טוען שהוא מבוזר די והותר וכבר הגיע לנקודה שבה חברות ענק, מוסדיים ובנקים ברחבי העולם כבר התחילו לאמץ את הטכנולוגיה, מסירה דאגה מליבי.

המידע על גבי הרשת כבר מראה ניצחון לאתריום, הן מבחינת מספר הפעולות והנפח והן מבחינת כמות המפתחים. מבחינת הפרויקטים החדשים שקמים על הרשת, ועשויים להביא לאימוץ נוסף, אין בכלל מה להשוות. אם תרצו לחזור לזירה, מה שעשוי להיות הנוק-אאוט הסופי של אתריום, שנכון להיום עומד על 35% משווי השוק של ביטקוין, הוא צליחה של המעבר לאתריום 2.0 בצורה חלקה, אימוץ גלובי רחב שעשוי להתמשך ולבסוף, עקיפת שווי השוק של ביטקוין.

אתריום כאן בכדי להשאר. למעשה, הרשת רק הולכת וגדלה עם השנים, וכך גם ביטקוין. שתי הטכנולוגיות האלו יכולות לתקשר בצורה נפלאה בניהן, לחזק את החולשות אחת של השנייה ולשגשג יחדיו בעולם הקריפטו החדש והמהפכני. 

דיסקליימר: הנכתב לעיל לא מהווה יעוץ השקעות או יעוץ פיננסי בשום צורה.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

רועי גרנות

רועי גרנות

רועי גרנות הוא יזם בתחום השיווק הדיגיטלי ומנהל השקעות בקרן גידור קריפטו ישראלית - סולידיטי קפיטל. בין היתר משמש כיועץ לארגונים אינטרנטים מבוזרים בתחום ה-NFT Gaming.
רועי גרנות

רועי גרנות

רועי גרנות הוא יזם בתחום השיווק הדיגיטלי ומנהל השקעות בקרן גידור קריפטו ישראלית - סולידיטי קפיטל. בין היתר משמש כיועץ לארגונים אינטרנטים מבוזרים בתחום ה-NFT Gaming.

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

Blockchain Expert 

מקומות אחרונים להכשרה מקצועית עם הסכמה רשמית

מבצע מחירים מיוחד לפסח

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן