ביום שישי האחרון בית הנבחרים בארה"ב אישר ברוב קולות את הצעת חוק התשתיות בגובה 1.2 טריליון דולר, הכוללת בתוכה דרישות שנויות במחלוקת בנוגע לדיווח מס בתחום המטבעות הדיגיטליים. הסנאט העביר את הצעת החוק כבר באוגוסט וכל התיקונים שהוצעו בנוגע לחובת הדיווח נפסלו. עכשיו הצעת החוק עוברת אל הנשיא ביידן לחתימה.
חוק התשתיות וקריפטו
לפי הצעת החוק, התשתיות המתוכננות להיבנות יסתמכו בין היתר על כ-28 מיליארד דולר אשר יגיעו ממיסוי תעשיית הקריפטו. אך לא זו הסיבה העיקרית שרבים בתעשייה התנגדו להצעת החוק. הסיבה העיקרית היא שבהצעת החוק ישנה הקשחה של חובת הדיווח של "ברוקרים" לרשות המסים האמריקנית (IRS) – כולל דיווח של מספרי זהות, שמות וכתובות מגורים של כל מבצעי הטרנזקציות שעוברות דרך ה"ברוקר".
מאחר ולא הוגדרו בבהירות מי הם בדיוק הברוקרים, על פי הניסוח הנוכחי גם כורי המטבעות הדיגיטליים, למשל, יוכלו להיחשב כברוקרים. במקרה זה, הכורים יהיו חייבים לדווח על כל הטרנזקציות העוברות דרכם, אף על פי שהדבר אינו אפשרי מבחינה טכנית. חובת הדיווח תהיה בלתי אפשרית עבור חברות וגופים נוספים, ביניהם – רבים מנותני השירות של ארנקים דיגיטליים, וכמובן כל תחום הכלכלה המבוזרת אשר אינה דורשת הזדהות כלל.
נקודה נוספת שהעלתה התנגדות היא יישום חוק המזומן האמריקני גם על מטבעות דיגיטליים: כל טרנזקציה בשווי של למעלה מ-10,000 דולר חייבת להיות מדווחת לרשויות תוך 15 יום.
התנגדות לחוק התשתיות
אם ביידן אכן יאשר את החוק, רבים מהמשתתפים בתעשייה עשויים להיחשב כעבריינים מהרגע שהחוק יכנס לתוקף. הסנאטור פאט טומי אמר: "חקיקה זו מטילה חובת דיווח למס הכנסה פגומה ביותר, ובמקרים רבים בלתי ניתנת לביצוע, אשר מאיימת על העתיד של חדשנות טכנולוגית."
טומי, ביחד עם חמישה חברי סנאט נוספים – סינתיה לומיס, רוב פורטמן, מארק וורנק, קריסטן סינמה ורון וויידן – הגישו הצעות לתיקון הניסוח של חוק התשתיות, אך אלו כאמור נפסלו. גם אם החוק יעבור בניסוח המעורפל שלו, משרד האוצר האמריקני עדיין יצטרך להסביר כיצד הוא מתכנן לפרש את הצעת החוק, ולפרסם הכוונה ברורה כיצד על המשתתפים בתעשייה לעמוד בהנחיות החדשות.
החוב הלאומי של ארה"ב
חוק התשתיות ימשיך להגדיל את החוב הלאומי (כ-29 טריליון דולר) של ארה"ב ויממן את התוכניות הגדולות שהיא מתכוונת להוציא לפועל בשנים הקרובות. החוב, אשר חצה את ה-130% ביחס לתוצר, ממשיך לאיים על הכלכלה האמריקנית ויכולתה לצמוח.
אך הפוליטיקאים אשר עסוקים בהבטחות חסרות בסיס חזרו עם אחת מההצעות היצירתיות והיא הנפקת מטבע פלטינה בשווי טריליון דולר ע"י משרד האוצר. על פי חוק ישן, ניתנת לאוצר אפשרות להנפיק מטבעות ללא אישור של הקונגרס – כל עוד הם עשויים מפלטינה. הכוונה המקורית הייתה להנפיק מטבעות הנצחה לאספנים, לא לתת אפשרות השפעה עצומה על המדיניות הפיסקלית.
ההצעה כביכול יכולה לאפשר למשרד האוצר להנפיק טריליון דולר חדשים יש מאין בדומה ליכולת של הפדרל ריזרב. ההצעה אמנם נתפסת על ידי רבים בתור גימיק בלבד, אך היא ללא ספק מסמלת את האבסורד של המצב.
מזכירת משרד האוצר האמריקני, ג'נט ילן, אשר לא אהבה את הרעיון של מטבע טריליון הדולר, מציעה את הפיתרון היצירתי שלה לבעיית החוב הלאומי – הטלת מיסים גם על הרווחים הלא ממומשים של מיליארדרים. על פי החוק האמריקני, כאשר יורשים מוכרים את הירושה שקיבלו הם לא מחויבים לשלם מס על הרווחים שהיו לנכסים לפני שהירושה עברה לידיהם.
כך למעשה מיליארדי דולרים אשר היו אמורים להגיע לקופת האוצר נשארים בידי היורשים. ילן חושבת שהגיע הזמן שהממשלה תיקח את החלק שלה ברווחים עוד לפני שהם עוברים ידיים בין הדורות. לעומת ילן, מנהלי כספים רבים בארה"ב מאמינים שהטלת המס הזו עשויה להבריח עשירים מהמדינה, וגם לגרום לכך שמשקיעים מקומיים וגם זרים יעדיפו להשקיע כספים רבים בכלכלות מתפתחות בעולם במקום בארה"ב.
כך או כך, העברת חוק התשתיות אמנם עודנה בעייתית בהיבטים של מיסוי מטבעות דיגיטליים, אך מהווה חיזוק נוסף למטבעות דיגיטליים ולהמשך האימוץ שלהם.