אחרי ציפייה ממושכת, חברת StarkWare הישראלית המפתחת את רשת הבלוקצ'יין סטארקנט (StarkNet) השיקה את המטבע הדיגיטלי STRK.
מתוך 10 מיליארד המטבעות שיונפקו, 728 מיליון הוענקו במתנה במתכונת איירדרופ (הצנחת מטבעות) למאמצים המוקדמים שכבר לקחו חלק פעיל והשתמשו בבלוקצ'יין סטארקנט. בסך הכל חולקו מטבעות STRK לכ-1.3 מיליון כתובות ארנקים דיגיטליים.
לאחר ביצוע האיירדרופ ורישום המטבע למסחר בבורסות הגדולות, בהן קוקוין, בינאנס, קראקן, בייביט ועוד, נרשמה ירידה חדה בערך המטבע אשר החל להיסחר ברמות מחיר של 4.4 דולר וכעת שערו עומד על כ-1.83 דולר – צניחה של יותר מ-55% בתוך פחות מ-24 שעות.
עם זאת גם ברמות המחיר האלה מדובר באיירדרופ הגדול ביותר בתקופה האחרונה ואחד הגדולים אי פעם, כאשר שווי המטבעות שחולקו עומד על כמעט 1.5 מיליארד דולר בסך הכל נכון לכתיבת מלים אלו, אך כ-5 מיליארד דולר בהשקה.
החברה מגיבה לביקורת: הכל היה ידוע ופורסם מראש
תופעה של מכירה מאסיבית של מטבעות שהוענקו באיירדרופ מיד לאחר תחילת המסחר בהם ידועה ומוכרת בתחום והיא אינה מעידה על הפוטנציאל של הפרויקט, אולם על פי ידיעה שפורסמה באתר CoinDesk ברקע האיירדרופ נשמעה ביקורת על מבנה כלכלת המטבע (טוקנומיקס) של STRK ועל ההתנהלות של הצוות בעניין זה.
מבנה חלוקת המטבע כולל 50.1% מכלל המטבעות שיוענקו לקרן סטארקנט ולקהילה, 24.68% למשקיעים ולתורמים המוקדמים, ו-32% מסך המטבעות שיונפקו מיועדים לצוות הפיתוח של StarkWare, לעובדים ליועצים ולשותפים.
המטבעות האלה ישוחררו בהדרגה במהלך 31 חודשים, החל מחודש אפריל הקרוב, מה שעל פי ההערכות עלול ליצור לחץ מכירה נוסף. לוחות הזמנים האלו עוררו ביקורת מסוימת, שכן רק בשבוע שעבר התברר כי חלוקת הטוקנים לצוות הפיתוח נעשה כבר בנובמבר 2022, וכלל חוזה השקעה (Vesting) של שנה אחת שרק לאחריה הם יהפכו נזילים. מאוחר יותר הוארכה תקופת הנעילה לאפריל 2024.
המשמעות היא ש-13.1% מכלל המטבעות הנעולים ישוחררו באפריל הקרוב ועוד ישוחררו בחודשים שלאחר מכן. מדובר בהיקף של כ-2.6 מיליארד דולר שעלולים ליצור לחץ מכירה על המטבע ולפגוע עוד בערכו בטווח הזמנים הקרוב.
המבקרים טענו שהחברה לא טרחה ליידע מראש את המשקיעים בנוגע להיקף האחזקות של הצוות ולוחות הזמנים להנזלת המטבעות, אולם בחברה הגיבו לטענות והראו שמידע זה היה מתועד ופורסם במסמכי הפרויקט.
כמו כן, הובעו טענות כי חולקו מטבעות בכמויות גדולות מדי למפתחים שלקחו חלק פעיל אך מועט מאד בתמיכתם בקוד התוכנה של הפרויקט ב-Github, כגון חלוקה של 1,800 מטבעות עבור תיקון שגיאת כתיב בודדת בתיקיית קוד.
טענות נוספות הועלו כלפי הקריטריונים לחלוקה, והקלות שבה ניתן היה ליצור משתמשים פיקטיביים על מנת לקבל את האיירדרופ במספר כתובות ארנקים שונות שמשויכות בסופו של יום לאותו דבר. משתמש X בשם Leshka.eth תיאר כיצד החלוקה הוכיחה שעדיפה כמות על איכות, ושיתף כי ברשותו 5 ארנקים בהם ביצע פעולות כבר משנת 2022, וקיבל אלפי מטבעות בתמורה.
$STRK once again showed that Quantity > Quality.
I had 5 wallets on which I started farming $STRK back in 2022. Over 100 transactions, 10-12 unique months and $10k-$50k trading volume
Result: 3,600 $STRK for the best wallet [they were all pretty similar, so I'm surprised one… pic.twitter.com/pQwhbMnGXS
— Leshka.eth ⛩ (@leshka_eth) February 14, 2024
חברת StarkWare היושבת בנתניה מפתחת את סטארקנט, רשת שכבה שנייה לרשת אתריום המבוססת על טכנולוגיית "ידיעה באפס הוכחה" (ZK) במטרה לאפשר ביצוע פעולות ועסקאות בצורה מהירה וזולה יותר, ובכך להתמודד בצורה יעילה עם בעיית "טרילמת הבלוקצ'יין".
לאחרונה שיתף מנכ"לה אלי בן ששון עם CryptoJungle כי החברה מגייסת למגוון תפקידים וממשיכה לצמוח. ""בהמשך לגידול שעמד על 50% בשנה החולפת, סטארקוור מגייסת בימים אלו למגוון גדול של משרות, עם יעד גידול של 40% לשנה הקרובה," אמר והוסיף: "כמחצית מהמשרות הן העולמות הביזנס, שיווק, מוצר, פיתוח מוצר ואבטחת מידע, ואנו מחפשים אנשים בעלי הבנה טכנולוגית מעמיקה, יכולות לימוד והעמקה גבוהות וכמובן תשוקה וסקרנות להרחבת ידע."