Worldcoin, פרויקט הזהות הדיגיטלית של מייסד חברת OpenAI סם אלטמן, נתקל לאחרונה בשורה של קשיים והסתבכויות ברחבי העולם. הפרויקט ספג ביקורת חריפה בעקבות חשיפת נקודות תורפה משמעותיות באופן אבטחת המידע הפרטי הרגיש שנאסף מבני אדם במדינות שונות, בעיקר בעולם השלישי, בהבטחה לקבלת טוקן כתשלום במתכונת של "הכנסה בסיסית אוניברסלית".
על פי דיווחים מ-CoinTelegraph, מערכת הזיהוי של Worldcoin, המכונה "Orb", חשופה לבעיות אבטחה חמורות. מכשיר ה-Orb משמש לאיסוף מידע ביומטרי באמצעות סריקת רשתית העין וכך ליצור זהות דיגיטלית ייחודית לכל אדם. הפגם, שזוהה ונחשף על ידי חברת האבטחה CertiK המתמחה בפרויקטי בלוקצ'יין וחוזים חכמים, עלול לאפשר לכל אדם לגשת למידע הרגיש והפרטי ללא ההרשאות הנדרשות.
פרטים על האופי הספציפי של נקודות התורפה לא נחשפו במלואם לציבור, אך מומחים טוענים כי לחולשות כאלה עשויות להיות השלכות חמורות על נתוני המשתמש ופרטיותם.
הכשרה ייחודית בתחום הבלוקצ'יין
המסלול שיכשיר אתכם להיות מומחים בתחום החם ביותר
הם כבר בפנים:
ללמוד מהמובילים בתעשייה ולשדרג את העתיד שלכם!
המסלול שיכשיר אתכם להיות מומחים בתחום החם ביותר
קניה חוסמת, אירופה בוחנת
חששות אלה הובילו כבר לפעולה מצד הרשויות בכמה מדינות. מדינת קניה, למשל, נקטה עמדה פרואקטיבית על ידי השעיית פרויקט Worldcoin עד לטיפול הולם בחששות אלה. עד כה, יותר מ-30 אלף אזרחי קניה אפשרו לסרוק את רשתית העין שלהם במרכזי הפרויקט שהוקמו בעיר ניירובי, תמורת תשלום מיידי של 49 דולר.
על פי חדשות NBC רשויות המדינה העלו חששות חמורים על אופן שמירת המידע הפרטי ועל האפשרות שהוא ישמש להפקת רווחים באמצעות מכירה לצדדים שלישיים. בעקבות זאת גורמים רשמיים במדינה החליטו לחסום את הפרויקט מלפעול בקניה. גם גופי פרטיות במדינות אירופיות, בהן – גרמניה, צרפת ובריטניה, החלו לבדוק את הפרויקט והעלו חששות חמורים בנוגע אליו.
Worldcoin משווקת את מערכת הזיהוי שלה כפתרון לייעול תהליכי אימות ויצירת זהות דיגיטלית לשימוש גופים ציבוריים ופרטיים. הפרויקט שואף להציע מערכת זיהוי גלובלית מאוחדת שיכולה לשמש חברות וגופי ממשל ברחבי העולם. המערכת של Worldcoin אמורה לאפשר גישה קלה לשירותי זיהוי והליכי התחברות והזדהות מהירים ויעילים לשירותים חיוניים, וכן להבחין בצורה אפקטיבית בין בני אדם ובין מערכות בינה מלאכותית ובוטים המתחזים להיות אנושיות.
עם זאת, הגילויים האחרונים מעלים ספקות לגבי מוכנות הפרויקט לאימוץ נרחב. החברה עומדת כעת בפני עין בוחנת מצד בעלי עניין ומשתמשים פוטנציאליים המפקפקים ביכולתה של הפלטפורמה להגן על נתונים אישיים רגישים ביעילות. קהילת הקריפטו ותומכי הפרטיות עקבו מקרוב אחר ההתפתחויות סביב Worldcoin, מכיוון שתוצאת הפרויקט עשויה להוות תקדים לחברות אחרות שבוחנות פתרונות אימות זהות דומים בבלוקצ'יין.
צפו במאות אנשים עומדים בתור לקבלת "כסף בחינם" מפרויקט Worldcoin:
HERE WE GO FOLKS: Hundreds of youth voluntarily line-up to have their eyeballs scanned with a Worldcoin orb to get their new digital ID with “free money” Worldcoins in their new digital wallet. This is exactly how #CBDC will be rolled out globally…
pic.twitter.com/whWgxdg7lm— Patrick Henningsen (@21WIRE) July 26, 2023
סם אלטמן משתף פעולה
על פי נתוני Worldcoin, עד כה יותר משני מיליון בני אדם סיפקו לפרויקט מידע אישי ביומטרי באמצעות סריקת רשתית העין, וכ-193 אלף טרנזקציות נעשות בארנקי הפרויקט מדי יום נכון לשבוע האחרון. לטובת מהלך זה יוצרו כ-2,000 מכשירי Orb, כאשר 366 מהם כבר פעילים ופרוסים במרכזים במדינות שונות.
בתגובה לחששות האבטחה ולפעולות הרגולטוריות, Worldcoin הצהירה כי היא משתפת פעולה באופן פעיל עם CertiK כדי לבצע ביקורת אבטחה יסודית ולתקן את נקודות התורפה שזוהו. המייסד השותף של החברה, בהודעה רשמית, הביע צער על הפיקוח והרגיע את הציבור שהם נוקטים בצעדים מידיים כדי לטפל בבעיות. על פי דובר Worldcoin, כפי שנמסרו לאתר Cointelegraph, הבאג במערכת האבטחה לא אפשר לעקוף את ממשק הניהול הידני ובשום שלב המידע במערכות ה-Orb לא היה נגיש לגורמים לא מורשים. לדבריו, צוות האבטחה של הפרויקט תיקן את התקלה בתוך 24 שעות מרגע קבלת הדיווח מחברת CertiK.
בינתיים, שער המטבע Worldcoin (בעל הסימול WLD) עומד על 2.065 דולר.