ביטקוין נוסק ל-$7,500 והאלטים נמחצים: פני השוק לאן?

ביטקוין ניתוח

וואו, איזה שבוע היה לנו. ביטקוין פרץ את קו ה-$6,000 בעוצמה רבה וכנגד כל הציפיות, והגיע לשער של כ-$7,500 בתוך ימים בודדים. בתהליך שאב המטבע הדומיננטי ערך רב ממטבעות אלטרנטיביים (אלטים) אשר רושמים שפלים חדשים בערכם מולו, ואף מצא את דרכו חזרה לחדשות המיינסטרים.

את ההתנהגות של ביטקוין בשבוע האחרון, ניתן לומר שאף אחד לא צפה. בסוף השבוע נגנבו כ-7,000 מטבעות ביטקוין בשווי 41 מיליון דולר מזירת המסחר הפופולרית בינאנס. בעקבות הגניבה עצרה בינאנס את האפשרות להפקיד ולמשוך כספים, ובכך מונעת ממשתמשיה להמיר את מטבעותיהם לכסף פיאט. בנוסף, החששות הסובבים את המטבע צמוד-הדולר USDT ממשיכים לצוף, ועמן הציפייה ל-IEO (גיוס כספים דרך זירת מסחר) שמתכננת בורסת ביטפינקס לטובת כיסוי הרזרבות של USDT.

מנקודת מבט טכנית, טווח המחירים שבין $6,000 ל-$6,400 שיחק תפקיד משמעותי כתמיכה (נקודה בה הקונים משתלטים על המחיר ומסרבים לתת לו לרדת) במהלך התפוצצות הבועה של 2017/8 כפי שהסרטוט שלפניכם מציג. בעקבות התמיכה החזקה, בקרב אנליסטים רבים (ואני ביניהם) היה צפי להיתקל בכמות גדולה של מוכרים (התנגדות) בעת ההגעה לטווח המחירים, ושלא ניתן יהיה לפרוץ את אותו בניסיון הראשון. על אחת כמה וכמה בעוצמה שכזאת.ניתוח טכני ביטקוין

אך ביטקוין הוא ביטקוין, ובמקרים רבים (בעיקר בטווחי זמן קצרים) אין ניתוחים טכניים או פונדמנטליים שמאפשרים לאמוד בהצלחה גורפת את תנועת מחירו או עוצמתה. עם זאת, ראוי שאתייחס לאירועי השבוע האחרון מעט יותר בהרחבה.

חזרתם של השוורים?

רבים עוסקים בשאלת השאלות, האם רשמית הגיע השוק הדובי לסיומו? כלומר, האם מעתה ואילך חוזרים למסלול העליות? אז כמובן שאינני נביא, אך אביע את דעתי בעניין.

ראשית, אתוודה ואומר שעד לאחרונה הייתי עדיין "דובי" בדעותיי, כלומר ניתוחים שערכתי הובילו אותי למסקנה שישנה סבירות גבוהה יותר לירידה לאזור ה-$1,800-$2,000 לפני שחוזרים לסבב העליות. בקצרה, הניתוח כלל תרחיש של עלייה לאזור ה-$5,500-$6,000 ומשם חזרה לירידות. עם זאת, אירועי השבוע האחרונים מהווים הפרכה של התרחיש הנ"ל, ומבחינתי בדצמבר 2018 נרשמה התחתית בשער של כ-$3,100 לביטקוין אחד.

אך אין זה אומר שאני חושב שהשוורים וה-'הייפ' חזרו באמת. 55 ימים הם משך הזמן שלקח לביטקוין להגיע לשער של $20,000 בשנת 2017, מהרגע שנגע לראשונה בשער ה-$6,000. ההבדל הוא שבימים ההם ביטקוין היה בכל מקום – החל מערוצי המדיה השונים, דרך כל שיחות החבר'ה, ועד נהגי המוניות והספרים. תחושת האופוריה וההתעשרות המהירה התפשטו בין כולם, ואילו כיום הן בקושי באוויר – וגם, רק עבור מי שהינו חלק מעולם הקריפטו.

העלייה האחרונה הרגישה, לי לפחות, מאד מלאכותית. למעשה, להערכתי מדובר ב-Short Squeeze גדול. בקצרה עבור מי שאינו יודע, שורט היא פעולה שסוחרים מנוסים מבצעים על מנת להרוויח מירידות מחירים על ידי לקיחת הלוואה של נכס הבסיס (או המטבע, במקרה שלנו) ומכירתו מידית. המטרה היא לרכוש את נכס הבסיס בשער נמוך יותר בחזרה וכך, יוכל השורטיסט להחזיר אותו (כולל הריבית ששילם על ההלוואה), ועדיין להישאר עם הרווחים שנוצרו כתוצאה מהפרשי המחירים.

לדוגמה, אם ערך הביטקוין הוא $7,500 ואני סבור שיירד ל-$6,750 (ירידה של 10%), אוכל לפתוח פוזיציית שורט (לקיחת הלוואה של ביטקוין ומכירתו) ואהמר שמחיר הביטקוין יירד (על מנת לרכוש אותו חזרה בשער נמוך יותר). אם אכן יירד המחיר, ארוויח את ההפרשים (בדוגמה, 10% מערך ההשקעה שלי).

שורט סקוויז מנגד (Short Squeeze), היא פעולה נגד שורטיסטים המתבצעת גם היא על ידי משקיעים עם כספים רבים (לווייתנים). לרוב שורט סקוויז מתבצע כאשר ההמון סבור שהמחיר יירד, כפי שצפו מומחים רבים בהגעה לטווח מחירי ה-$6,000. במקרה כזה, הלווייתן דוחף את הביקוש לנכס הבסיס כלפי מעלה ומעלה את מחירו, במטרה "להנזיל" (Liquidate) את ההימורים של השורטיסטים. כשפוזיציית המסחר של שורטיסט מונזלת, הוא נאלץ לרכוש את הנכס במחיר השוק וסופג הפסד (משום שקנה את נכס הבסיס בשער גבוה יותר משמכר אותו עבור השורט).

נחזור למצב השוק כיום. מה-9 באפריל ועד ה-8 במאי, סך השורטים בבורסת ביטפינקס גדל בכמעט 100%, כלומר הייתה ציפייה גדולה לירידות. אם כעת נוסיף למשוואה את הפריצה לזירת המסחר בינאנס ואת הפחדים שנוצרים בעקבות USDT – הדלק שמניע את מדורת השורט גדל אף יותר. הייתה זו הזדמנות פז עבור משקיעים כבדים לבצע שורט סקוויז.

האנליסט המוערך Willy Woo היה הראשון להצביע על האפשרות של שורט סקוויז. בשורת ציוצים בטוויטר הסביר את תהליך השורט סקוויז בשלמותו, כולל סימוכין הן מזירות המסחר (על הפערים בין השורטים ללונגים) והן על כך שמבחינת טרנסקציות On-Chain (על גבי רשת הביטקוין עצמה) הרשת נשארה אפאטית לתנודתיות המהירה במחירים, בעוד שבמקרים קודמים עליות או ירידות מהסוג הזה לוו בפעילות מרובה על גבי הרשת עצמה גם כן.

בשורה התחתונה, אני סבור שנחזור די במהרה לקו ה-$6,000, וזה יהיה מבחן משמעותי עבור עתיד הביטקוין בטווח הקצר. אם קו ה-$6,000 לא יחזיק כתמיכה, ככל הנראה שנחזור לביקור נוסף בטווח המחירים שבין $4,200 ל-$4,800.

אל תתבלבלו – הרוח עדיין חיובית

אמנם התרחיש הסביר ביותר בעיניי הוא ירידה בטווח הקצר, אך בטווח הארוך כאמור אני מאד "שוורי" (Bullish). מעבר לסיבות הנמנות במאמר שלי על "האם כדאי לקנות ביטקוין?", לא ניתן להתכחש לכך שפונדמנטלית ביטקוין ממשיך להשתנות לטובה, ועמו גם התשתיות והעוסקים בתחום כולו.

כמות הטרנסקציות ברשת הביטקוין כמעט זהה לזו שהייתה בשיא בועת 2017, רשת הברק מתפתחת ומשגשגת, קרן פידליטי תאפשר בשבועות הקרובים מסחר בביטקוין עבור לקוחותיה, וכמובן שחציית הגמול לבלוק מתקרבת בצעדי ענק.

ביטקוין ממשיך להוכיח שהוא כאן כדי להישאר.

ומה לגבי האלטים?

המטבעות האלטרנטיביים ספגו מכות קשות בימים האחרונים ורושמים שפלים חדשים כנגד הביטקוין. אירועי השבוע האחרון מוכיחים באופן חד משמעי שביטקוין הוא עדיין הכוח הדומיננטי בשוק, והכל מתנהל על פי גחמותיו.

ב-20 בנובמבר 2018 העליתי ניתוח שוק ובו התייחסתי למצבם של המטבעות האלטרנטיביים ובעיקר להערכת היתר שלהם. מאז, ערכם של רוב המטבעות הללו נחתך ב-50% או יותר כנגד הביטקוין, ושוויים הדולרי ירד אף הוא.

אם עליי היה לאמוד את ערכם של רוב המטבעות כיום, רובם עדיין היו מקבלים אפס (או קרוב) שכן ערכם הינו בעיקר ספקולטיבי ולא מגובה בפונדמנטליות שמצדיקה זאת. קרדאנו למשל הינו פרויקט בלוקצ'יין למפתחים (ליצירת חוזים חכמים) הנמצא במקום העשירי ב-CoinMarketCap עם שווי שוק של כ-1.8 מיליארד דולר. בפועל, רשת הבלוקצ'יין שלו עדיין לא הושקה למרות שעברו כמעט שנתיים מאז שגייסו כספים לטובת הקמתה.

עם זאת, למרות שהייתי רוצה לראות את רוב האלטים נמחקים ואת השוק מתבגר באמת, בשלב זה התרחיש הסביר בעיניי הוא סיום תקופת הירידות במטבעות אלטרנטיביים, ותחילת התחזקותם מול הביטקוין (מה שמוכר כעונת האלטים).

הדומיננטיות של ביטקוין חצתה השבוע את קו ה-58% מכלל השוק (כלומר, שווי השוק של ביטקוין הינו 58% מסך כל שווי שוק המטבעות הדיגיטליים) והגיעה להתנגדות חזקה. במידה ותפרוץ את ההתנגדות הזאת (מה שצפוי לקרות), סביר שנזכה לגל ירידות אחרון באלטים (כנגד הביטקוין) לפני שנחזור לעלות. בנוסף, שווי השוק של המטבעות האלטרנטיביים נתקל ברגעים אלה בהתנגדות קשה, מה שמקשה על שינוי המגמה ומחזק את התרחיש של ירידה נוספת לפני עליה.

אך החיזוק האחרון לתרחיש מגיע מהתנהגותם של המטבעות האלטרנטיביים ביחס לתזוזות הביטקוין כנגד הדולר, כפי שמתואר בגרף שלפניכם. הקו הכחול הינו קו מגמה אשר שימש כתמיכה וכהתנגדות מספר רב של פעמים לאורך השנים. בשבוע של ה-20 במרץ 2017, כפי שמסומן בחץ, פרץ הגרף את קו ההתנגדות לראשונה מזה שנתיים. מאז, שימש כתמיכה שנתנה את האות לשתי עונות האלטים המשוגעות ביותר עד כה: הראשונה באפריל 2017 והשניה בינואר 2018.

למשוואה מתווספים שני דברים נוספים: הראשון הוא הקו הסגול, קו ממוצע 200 שבועות. קו זה צפוי להוות תמיכה חזקה אף יותר מקו המגמה שצוין דלעיל. היסטורית, קו ממוצע של 200 נרות יפניים הינו קו תמיכה/התנגדות חשוב מאד על פני כל השווקים הפיננסיים. שנית, מדד ה-RSI המעיד על כוחות השוק קובע שפל חדש ונכנס לאזור ה-Oversold, כלומר כוחות הקנייה של מטבעות אלטרנטיביים כיום נמוכים מאד מה שבמקרים רבים מעיד על היפוך מגמה.אלטים נגד ביטקוין

בשורה התחתונה, התרחיש הסביר ביותר בעיניי הינו ירידה של 5-10% יותר בערכם של המטבעות האלטרנטיביים, ולאחר מכן פתיחת עונת האלטים. אינני סבור שנזכה לראות את אותם שיאים נרשמים, אך אני בהחלט צופה קאמבק יפה של המון אלטים. הפרכת התרחיש תחול במידה וקו המגמה של 200 השבועות יישבר כלפי מטה, ולא אפעל על שאקבל אימות שהתמיכה החזיקה (הקווים שצוינו).

*בהזדמנות זו אזכיר שאתם פועלים באחריותכם הבלעדית ושאין זה ייעוץ השקעות.

לסיכום

אמנם מתוארת דעתי על מצב השוק בטווח הקצר, אך כאדם שמנסה להיות רציונלי אני משתדל להסתכל תמיד על הטווח הארוך כקו המנחה שלי. כיום, עולם המטבעות הדיגיטליים עדיין נמצא בבועה – תרתי משמע.

מחד ישנה הערכת יתר של מטבעות רבים כפי שנידון בטור, ומאידך אנחנו כל כך "בתוך זה" – שאנו מרגישים שגם כל מי שמסביבנו. בפועל, רוב העולם טרם נחשף למטבעות דיגיטליים, על אחת כמה וכמה שלא קנה אותם. האימוץ נמצא בשלב ראשוני מאד, ולא אפחד לומר שכל מי שקורא את הטקסט הזה היום הוא עדיין בגדר משקיע מוקדם ו/או חלוץ בתעשייה.

בדומה להתפתחות האינטרנט ובועת הדוט.קום בסוף שנות ה-90, גם כאן צפויים לנו גלים נוספים של אימוץ, עליות וירידות מחירים – עד אשר השוק יתבגר לחלוטין וייכנס למסלול גידול טבעי. בינתיים, אנחנו צריכים להשתדל כל אחד ברמתו ליהנות מהדרך: בלמידה, בחינוך אחרים, במסחר, בהשקעה, בפיתוח או ביזמות – ולזכור שהמחיר בטווח קצר הינו פרט שולי, אלא אם אתם סוחרים שיודעים מה הם עושים ומנהלים סיכונים בהתאם.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.
בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.

Blockchain Expert

מלא את הטופס ויועץ לימודים
במכללה לבלוקצ'יין יחזור אליך בהתאם

בהשארת פרטייך את/ה מאשר/ת קבלת חומר פרסומי, שיווקי ועדכונים חדשותיים

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

דילוג לתוכן