המטבע היציב (סטייבלקוין) דיאם (Diem) – הפרויקט השאפתני עליו מארק צוקרברג הגן בפני הקונגרס האמריקני בשנת 2019 – ככל הנראה נמצא כעת בשלבי התפרקות. על פי פרסום בבלומברג, מובילי הפרויקט של המטבע היציב, The Diem Association, שוקלים למכור את נכסי הפרויקט כדי להחזיר כספים למשקיעים.
על פי עדויות של מעורבים בדבר, בכירים בפרויקט נמצאים בדיונים עם בנקאי השקעות בנוגע לדרך הטובה ביותר למכור את הקניין הרוחני ולמצוא בית חדש למפתחי הטכנולוגיה שעבדו בפרויקט. עם זאת, לא ברור כיצד הקונים הפוטנציאלים יעריכו את שווי הנכסים, ואם בכלל ימצאו קונים שיהיו מעוניינים בהם.
למי מותר להנפיק כסף?
נראה שהפרויקט השאפתני, המגובה על ידי חברת הענק מטא (לשעבר פייסבוק), לא עמד בלחץ הרגולטורי העולמי בכלל והאמריקני בפרט. לאחר שצוקרברג זומן לשימוע בקונגרס, חלק מהחברות שהיו שותפות בפרויקט זנחו אותו, והפרויקט החליף את שמו מ-Libra ל-Diem. בסופו של דבר, גם מנהל הפרויקט דוד מרכוס עזב בתקופה זו.
בחודש מאי הפרויקט הודיע שבנק סילברגייט (Silvergate Bank) יהיה הגוף האחראי על הנפקת המטבע הדיגיטלי הצמוד לדולר של הפרויקט. על פי המקורות האנונימיים, ההתנגדות של הפדרל רזרב לבנק סילברגייט היא זו שבסופו של דבר הובילה לעצירה בהתקדמות הפרויקט.
בנק סילברגייט הינו בנק המספק שירותי בנקאות לחברות רבות בתעשיית המטבעות הדיגיטליים. הבנק היה אמור להיות הגוף האחראי על הנפקת המטבע, כאמור, אך הפקידים של הפדרל רזרב הודיעו לבנק שהם לא יכולים להבטיח שהם יאשרו את הפעילות הזו. ללא ההסכמה של הפדרל רזרב, הבנק לא היה מוכן להתקדם עם הפרויקט וכך הוא נשאר ללא מטבע.
משקיעי הפרויקט
סימנים מוקדמים להתפתחות הזו כבר נחשפו בחודש אוקטובר, אז קרן ההשקעות אנדריסן הורוביץ (בקיצור A16Z), אחת מהמשקיעות הגדולות בפרויקט, גייסה שני מפתחים בכירים מפרויקט הארנק הדיגיטלי של חברת מטא עבור מחלקת הקריפטו של החברה.
לצד A16Z, ניתן למצוא משקיעים גדולים נוספים, ביניהם: קרן ההון סיכון Union Square Ventures, חברת ההחזקות הסינגפורית בבעלות ממשלתית טמסק אחזקות, חברת הקריפטו העולמית קוינבייס ועוד. על פי המקורות, כשליש מהמיזם בבעלות של חברת מטא והשאר בבעלות של שאר המשקיעים והשותפים.
ממה הם חוששים?
בחודש נובמבר, הפדרל ריזרב שפך אור בנוגע לחשש שלהם מפני מטבעות יציבים בכלל ובשילוב עם תאגידי ענק בפרט. הרגולטורים הביעו חשש מפני האפשרות שמשתמשים רבים של חברות ענק כמו מטא יעברו פתאום להשתמש במטבע חדש. לדבריהם, השילוב של הנפקת מטבע יציב עם תאגיד גדול "יכול להוביל לריכוז מופרז של כוח כלכלי."
הרגולטורים ברחבי העולם בכלל ובארה"ב בפרט מתמודדים עם שאלות גדולות הנוגעות למטבעות יציבים של חברות פרטיות, כמו גם עם שאלות בנוגע למטבע דיגיטלי בבעלות ממשלתית (מדב"מ) ההחלטות של ממשלות העולם בנושאים אלו ישפיעו רבות על התפתחות הכלכלה העולמית, כמו גם על יכולת המעקב והשליטה שלהן על הכסף שלנו.