Friend.tech: סוף סוף רשת חברתית על הבלוקצ'יין או עוד סקאם?

הרשת החברתית שמשגעת את קהילת הקריפטו: מאז השקתה לפני 10 ימים, Friend.tech גלגלה כבר כ-46 מיליון דולר. אבל מבט ביקורתי על הפרויקט מגלה לא מעט בעיות
friend.tech

Friend.tech, רשת חברתית מבוזרת שהושקה לפני שבוע וחצי בגרסת 'בטא' (ניסויית) שוברת שיאי מסחר ומלהיבה את קהילת הקריפטו. הרשת צברה בתוך ימים ספורים יותר מ-67 אלף משתמשים ומשכה אליה משפיעני רשת, מתחום הקריפטו ומעבר לו, בהם הגיימר Faze Banks ולהקת המחאה הרוסית Pussy Riot. אבל בחינה של הרשת החדשה מעלה לא מעט שאלות וחששות.

המיזם הצליח לשבור שיאים של הכנסות, כאשר בתוך 24 שעות גבה יותר ממיליון דולר בעמלות ששולמו עבור למעלה מ-650,000 עסקאות – ובכך עקף אפליקציות קריפטו ענקיות ומבוססות כמו בורסת Uniswap ושוק ה-NFT הפופולרי OpenSea. מקור עמלות השימוש הגבוהות הינו 5% העמלה שמשולמת לפרוטוקול המשמש את האפליקציה.

מייסדי הרשת החברתית החדשה, הזמינה בטלפון החכם, מציגים אותה כ"זירת מסחר לחברים": האפליקציה, שפועלת על גבי הבלוקצ'יין Base, רשת השכבה שנייה לאתריום של בורסת קוינבייס, מאפשרת למשתמשים בה למכור "מניות" של הפרופיל שלהם. בכך היא מזכירה את אפליקציית Bitclout שאפשרה למשפיעני רשת לסחור בטוקנים המקושרים לפרופילים שלהם בטוויטר.

רכישת "מניה" כזאת מקנה את הזכות ליצור קשר עם בעל החשבון במסרים אישיים. בנוסף, כחלק מהגדרת הפרוטוקול, ככל שבעל הפרופיל מנפיק יותר "מניות", מחירן עולה באופן מעריכי, וכך נוצרת דינמיקה של ביקוש והיצע שיכולים להניב רווחים נאים לבעלי פרופילים פופולריים ול"משקיעים" בהם. מנגד, מודל זה מזכיר את זה שהוביל לנטישה של Bitclout, ומשמש כמעין פונזי.

מודל העמלות friend.tech
מודל מחירי "מניות". מקור: friend.tech

הדבר הגדול הבא או עוד פרויקט קריפטו בעייתי?

למרות העלייה המטאורית, מבט מעמיק לפרויקט ולמייסדים של Friend.tech מעלה לא מעט ספקות ושאלות קשות, בעיקר לאור ניסיון העבר של רשתות חברתיות מבוססות בלוקצ'יין שהכזיבו. 

ראשית זהות מייסדי הפרויקט אינה ידועה. המפתח שעומד מאחורי Friend.tech פועל תחת הכינוי Racer. בעבר הוא הקים פרויקט חברתי אחר בשם "TweetDAO" שהקנה זכות לצייץ מחשבון טוויטר למחזיקי NFT של הפרויקט. אולם חשבון הטוויטר של הפרויקט נחסם, וכיום האתר שלו אינו זמין ברשת. 

הפרויקט מעלה חששות נוספים גם בתחום הפרטיות. התחברות לרשת החברתית דורש הורדת אפליקציה שלא דרך חנויות האפליקציות של גוגל ואפל, ועל אף שבתהליך ההורדה המשתמשים נדרשים לאשר את תנאי השימוש והפרטיות, בפועל מסמך המפרט את התנאים כלל אינו נגיש לקריאה, ובניסיון לגשת אליו מתקבלת הודעה "בקרוב".

בנוסף דינמיקת המסחר באפליקציה בנויה כך שמשתמשים עלולים לקבל החלטות מסחר אימפולסיביות מבלי להבין היטב את הסיכונים הכרוכים בכך. נקודה אחת לטובת הפרויקט היא שהאפליקציה אינה מקשה על המשתמשים למשוך כספים שהרוויחו באמצעותה, וכפתור למשיכת ה-ETH שהרוויחו או הפקידו קיים ופעיל. 

הכשרה ייחודית בתחום הבלוקצ'יין

המסלול שיכשיר אתכם להיות מומחים בתחום החם ביותר

הם כבר בפנים:

ללמוד מהמובילים בתעשייה ולשדרג את העתיד שלכם!

המסלול שיכשיר אתכם להיות מומחים בתחום החם ביותר

הם כבר בפנים:

ללמוד מהמובילים בתעשייה ולשדרג את העתיד שלכם!

עתיד לוט בערפל

יחסית לפרויקט בנפח כזה, אתר האינטרנט של Friendtech לוקה בחסר. מפעילי הפרויקט לא פרסמו Whitepaper כמקובל במיזמי קריפטו, ונראה שגם מפת דרכים להמשך הפיתוח אינה קיימת נכון להיום. 

"משהו לא בסדר ב-Friend.tech," כתב האנליסט YazanXBT בטוויטר, ופירט כי מודל התמחור בעייתי במיוחד וניתן לניצול בקלות, וכי הפוטנציאל ל-Pump and Dump (הרצת "מניות") גבוה מאד.

"אני חושב שהפלטפורמה תקרוס כמו Bitclout," הוסיף מהנדס התוכנה Cygaar, הפופולרי בקהילת אתריום. "אנחנו בשוק דובי ואין שום דבר לעשות. כולם קופצים על הזדמנויות להרוויח כסף, אבל אני חושב שתוך שבועות או חודשים – הפלטפורמה תהיה גמורה."

מכיוון ש-Friend.tech ממשיכה לכבוש את דמיונם של משתמשים ומשקיעים כאחד לצד השאלות והספקות שהפרויקט מעלה, עתידה נותר בכל זאת לא ברור. למרות שהצלחתה הנוכחית של Friend.tech ראויה לציון, כוח העמידה והיכולת שלה להתמודד עם חששות המבקרים ישחקו תפקיד מרכזי בקביעת מקומה בשוק.

לשילוב של מדיה חברתית מבוזרת ומטבעות דיגיטליים יש פוטנציאל לעצב מחדש את האופן שבו אנשים יוצרים קשרים חברתיים בלי לוותר על הבעלות על התוכן והמידע האישי שלהם, אבל זה דורש איזון עדין בין חדשנות, אחריות ונוהלי מסחר אחראיים. Friend.tech תוכל להיות פורצת דרך בתחום, או להתגלות כעוד פרויקט כושל או אפילו סקאם שהטעה את המשקיעים והמשתמשים.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

אהרן פורת

אהרן פורת

פעיל, יזם ומשקיע בתחום הקריפטו מאז 2013. עיתונאי לשעבר - מעריב, כלכליסט ומקור ראשון. כיום לומד לתואר שני במדיניות ציבורית באוני' ת"א. מאמין גדול ביכולת של טכנולוגיית בלוקצ'יין והקריפטו להביא את פוטנציאל שיתוף הפעולה האנושי לשיאים חדשים.
אהרן פורת

אהרן פורת

פעיל, יזם ומשקיע בתחום הקריפטו מאז 2013. עיתונאי לשעבר - מעריב, כלכליסט ומקור ראשון. כיום לומד לתואר שני במדיניות ציבורית באוני' ת"א. מאמין גדול ביכולת של טכנולוגיית בלוקצ'יין והקריפטו להביא את פוטנציאל שיתוף הפעולה האנושי לשיאים חדשים.

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

Blockchain Expert 

מקומות אחרונים להכשרה מקצועית עם הסכמה רשמית

מבצע מחירים מיוחד לפסח

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן