מונרו (Monero)

קנייה, ארנקים, שער וסקירה מלאה על המטבע

מונרו (Monero) הוא מטבע קריפטוגרפי אנונימי מוביל וותיק המבוסס על טכנולוגיית הבלוקצ'יין. בעוד שפרויקטים קריפטוגרפיים רבים מתגאים בכך שאפשר להשתמש בהם גם לשימושים מסחריים באמצעות מעקב וזיהוי המשתמשים שמבצעים את ההעברות. מונרו לעומת זאת, לא מסתיר את העובדה שהוא נוצר על מנת לספק פרטיות עבור המשתמשים ולא לאפשר מעקב אחרי ההעברות, ולשם זאת הוא משתמש בתהליך מורכב יחסית שכולל כמה אלמנטים שונים של הגנה.

דרגו את XMR מ-1 עד 5:

3.1/5 – (30 votes)

היצע ושווי שוק

שער מונרו וכמות המטבעות

המטבע המשמש את מונרו נקרא XMR. כיום יש כ-17 מיליון מטבעות בסירקולציה, ועד 2023 יהיו בסירקולציה בסך הכול כ-18.4 מיליון מטבעות.

כיום, כל 2 דקות מתווסף בלוק חדש לשרשרת. הגמול לכל בלוק נכון להיום הוא 5.23 מטבעות, וסכום זה יירד בהדרגה עד 2023.

כאשר הגמול לבלוק יגיע ל-0.3 מטבעות, משך הזמן בין בלוקים יירד לדקה ויישאר קבוע.

המודל הזה אמור לתת לכורים מוטיבציה להמשיך לכרות ולדאוג לכך שהמטבע ימשיך להיות זמין בלי לאבד את הערך שלו בשל אינפלציה.

צוות הפיתוח

מי עומד מאחורי מטבע מונרו

קבוצת המפתחים הראשית של מונרו, שהפיתוח שלו התחיל באפריל 2014, כוללת שבעה חברים, מהם חמישה אנונימיים למחצה (ידועים רק בכינויים) ושניים ידועים (ריקארדו ספאג'ני ופרנסיסקו קאבאנס).

במקור, פותח פרויקט אחר שהיה אמור להתמודד עם בעיית הפרטיות של הביטקוין בשם ByteCoin, אבל הסתבר שה-ByteCoin עצמו אינו שקוף מספיק והיה חשש שהרוב המכריע של המטבעות כבר עברו כרייה מוקדמת.

כמובן שלקבוצה של מונרו יש גם מעגל תומכים חיצוני שתורם לפרויקט. העדכונים הרגילים לפרויקט משוחררים כל חצי שנה.

בניגוד להרבה פרויקטים שקמים בזמן האחרון, במונרו לא התבצעה הנפקה ראשונית של המטבעות (ICO) או כרייה מוקדמת, דבר שמעניק למונרו דרגה נוספת של אמון מכיוון שהערך שלו נשלט אך ורק על ידי כוחות השוק.

מונרו צוות פיתוח
קרדיט: CoinSutr

איך זה עובד?

איך עובד מטבע מונרו

מונרו עובד על בסיס פרוטוקול הוכחת העבודה (Proof of Work) ובסיס קוד בשם Cryptonite. קוד זה  מאפשר לשמור על הפרטיות של השולח, המקבל ושל ההעברה עצמה באמצעות שלושה אלמנטים וארבעה מפתחות.

חתימות טבעת – Ring Signatures

הפרטיות של השולח נשמרת באמצעות "חתימות טבעת" שמערבבות את ההעברות השונות אחת עם השנייה כך שלא ניתן לזהות העברה ספציפית.

דמיינו כי אתם הולכים ברחוב ובוחרים 4 אנשים רנדומליים.

אתם ממזגים את החתימות שלכם עם שלהם ויוצרים חתימה ייחודית.

ככה, אף אחד לא יוכל לדעת אם בהחלט מדובר בחתימה שלך (כלומר במטבעות שאתה שלחת) או בחתימה של אחד מהאנשים הרנדומליים מהרחוב.

כתובות חשאיות – Stealth Addresses

המאזן של החשבון המקבל נשמר באופן פרטי באמצעות "כתובות חשאיות" שנוצרות באופן אקראי ונעשה בהן שימוש חד פעמי המקביל לכל העברה.

הכתובת החשאית מקבילה למספר חשבון הבנק של מישהו מכיוון שעצם הידיעה שלו בלבד, לא מאפשר לראות את תוכנו וההיסטוריה שלו.

העברות טבעת חשאיות – Ring Confidential Transactions

על מנת שהכורים המשויכים לבלוק יוכלו לאמת את ההעברה, קיים פרוטוקול נוסף בשם Ring Confidential Transactions (העברות טבעת חשאיות – RCT).

הפרוטוקול הזה מאפשר לבצע באימות מבלי לחשוף את הסכום שהועבר ולכן שומר על הפרטיות של ההעברה. צפו בסרטון הבא שמסביר על הפרוטוקול:

בתהליך ההעברה משתמשים גם שני סוגים שונים של מפתחות: מפתח צפייה (View Key) ומפתח הוצאה (Spend Key), כאשר כל אחד מסוגי המפתחות מגיע בעצמו בשתי צורות: ציבורי ופרטי.

לדוגמה, אם אליס מעבירה כסף לבוב, התהליך ייראה כך:

  1. אליס מערבבת את החתימה שלה עם חתימות נוספות בטבעת ברשת.
  2. מפתח הצפייה הציבורי ומפתח ההוצאות הציבורי של בוב משמשים על מנת ליצור מפתח ציבורי חד פעמי  ואת הכתובת החשאית.
  3. אליס שולחת את המטבעות שלה אל הכתובת החשאית.
  4. בוב משתמש במפתח הצפייה הפרטי שלו על מנת לאתר את הכסף בתוך השרשרת.
  5. בוב יוצר מפתח פרטי חד פעמי המקביל למפתח הציבורי החד פעמי על מנת לקבל את הכסף (זהו למעשה מפתח התמונה).

האינפוגרפיקה הבאה ממחישה את התהליך ויזואלית:

העברת מונרו בין אנשים

יתרונות וחסרונות

היתרונות והחסרונות של מטבע מונרו

  • פרטיות – כפי שנאמר דלעיל, לא ניתן לראות מה מאזן המטבעות בארנק שלך בהסתכלות על הבלוקצ'יין. כמו כן, שילוב חתימות הטבעת עם הכתובות החשאיות הוא כמעט בלתי ניתן למעקב אלא אם הטבעת קטנה מאד כפי שצוין בחסרונות.
  • Fungibility – בתרגום ישיר, בר חליפין. זוהי תכונה חיובית מאד למונרו שכן תודות לפרטיות של הרשת, ערכו המלא של המטבע נשמר. הכוונה היא שאם תחזיקו בשטר דולר שנעשה בו שימוש לעסקאות סמים, בנקים לא יקבלו אותו שכן הם יכולים לזהות שנעשה בו שימוש זדוני. לעומת זאת, מאחר ומונרו לא ניתן למעקב, לא ניתן לדעת היכן היה המטבע בעבר ולמה שימש.
  • סקלאביליות וגמישות – בעוד גודל הבלוק של הביטקוין מוגבל למגה בייט אחד על מנת למנוע ספאם, גודל הבלוק במונרו אינו מוגבל. על מנת למנוע מצבים בהם השרשרת תנוצל לרעה על ידי יצירה של בלוקים גדולים במיוחד, נקבע גודל חציוני קבוע של מאה בלוקים שמוגדר כ-M100. אם גודל הבלוק שמישהו כורה גדול מ-M100, הגמול על הכרייה קטן באופן ריבועי בהתאם לגודל הבלוק.
  • ביזור – למרות שרוב הפרויקטים הם לכאורה מבוזרים (לא ריכוזיים), הרבה פעמיים יש גוף אחד מרכזי שמחזיק באחוז נכבד מן המטבעות או מפעיל את הרשת. לעומת זאת, אין אף אחד שממש מפעיל את מונרו וכל הפרוטוקולים שקשורים לפיתוח זמינים באופן ציבורי.
  • כרייה – הכרייה של מטבעות ה-XMR הוא מוגנת יחסית בפני ש-ASIC (שבבים ייעודיים לכרייה) ומתבססת על אלגוריתם בשם CryptoNight. בלי להיכנס יותר מדי לפרטים טכניים, המשמעות היא שחומרה ייעודית עבור כרייה מהירה יותר של המטבע תהיה יקרה מאוד ולא תשתלם, זאת לעומת כרייה "קלאסית" בה יש יתרון למי שמשתמש בחומרה חזקה יותר כמו כרטיסים גרפיים חזקים.
  • פרטיות – מכיוון שקיימת אפשרות לעקוב אחר כתובת ה-IP של הצומת שהתחילה את ההעברה, הדבר עשוי לחשוף את זהות המשתמשים, לכן מי שרוצה לשמור על אנונימיות מלאה יצטרך להשתמש ב-TOR. בעיה נוספת עם הפרטיות טמונה בגודל 'הטבעת'. לעתים נוצרות טבעות שמכילות חתימות ממספר קטן מאד של קלטים, כך שאם מפעילים משאבים ומאמץ ניתן לעקוב משם אחרי הכסף.
  • הזיהוי הפוטנציאלי עם הרשת האפלה (Dark Web) – דווקא בשל האופן האנונימי שלו, המונרו יכול לזכות מאוד בקלות ליחסי ציבור לא מחמיאים שמקשרים אותו עם הרשת האפלה, בה המשתמשים מסתירים את הזהות שלהם על מנת להסוות פעולות לא חוקיות.
  • נפח ההעברה – מונרו תומכת בהעברות בנפחים גדולים הרבה יותר מאשר אלו של ביטקוין, והמשמעות היא הרבה יותר מידע שעובר ברשת וקצב גידול מהיר במיוחד. בעתיד הדבר עשוי יהיה להתבטא בביצועים איטיים יותר וכך להוריד את האטרקטיביות של מונרו.
  • אינטגרציה מאתגרת – עדיין קשה יחסית לבצע אינטגרציה של XMR עם ארנקים שמחזיקים מספר מטבעות או כלי מסחר, ולכן מי שרוצה להשתמש ברשת של מונרו, צריך להשקיע בכך הרבה מאמצים. יחד עם זאת, יש לציין שכבר נוצר שיתוף פעולה עם אתר הקניות הפופולארי Overstock שתומך ב-XMR ומספר מטבעות אלטרנטיביים אחרים.
  • ריכוזיות בכרייה – על אף שהפרוטוקול והפיתוח של מונרו מבוזרים, התפתחו בריכות כרייה אשר מחזיקים ברוב ה-Hash rate של הרשת. אם להיות מדויק יותר, כ-43% מכוחות הכרייה מוחזקים ע"י 3 בריכות כרייה.
monerohash.png

ארנקים מומלצים

ארנק מונרו מומלץ

לפני שקונים מונרו, עלינו לפתוח ארנק עבור המטבע. ארנק דיגיטלי הוא תוכנה אשר מאפשרת לנו לשלוח ולקבל מטבעות דרכה. אלו הארנקים המומלצים למונרו:

  1. ארנקי חומרה – ארנקי חומרה הם הארנקים המאובטחים ביותר שיש כיום עבור מטבעות דיגיטליים. מדובר בכונן קשיח חיצוני אשר מונע גישה למפתחות הפרטיים.
    *ארנק לדג’ר ננו אקס (Ledger Nano X) – ארנק מטעם חברת לדג’ר הצרפתית. מכיל מגוון רחב יותר של מטבעות ביחס לטרזור – נחשב מאובטח באותה מידה. גם כאן, הכנו עבורכם את המדריך המלא לארנק לדג’ר.
  2. ארנק סלולר – מונרוג'ו (Monerujo) הוא ארנק סלולר המיועד למונרו. מדובר בארנק בעל קוד פתוח אשר יצא לאור לפני קצת פחות משנה. למדריך מלא על הארנק לחצו כאן.
  3. ארנק מקוון – הארנק המקוון המומלץ באופן רשמי על ידי צוות הפיתוח הוא MyMonero.
  4. ארנקי דסקטופ – הארנק הרשמי של מונרו שהוא הקליינט המלא (כלומר, צומת מלאה) בשתי ורסיות: CLI ו-GUI. ניתן להוריד גם ללינוקס או מאק בקישור הבא.

קניית מונרו

איך קונים מונרו?

קניית מונרו עם כסף פיאט (שקל, דולר, אירו)

חשוב להדגיש שבכל אחת מהבורסות הללו תיאלצו לעבור תהליך KYC (הכר את הלקוח) בו תיאלצו להציג מסמכים מזהים. הסיבה לכך היא הרגולציה אשר נכנסת לתוקף על עולם המטבעות הדיגיטליים והרצון למנוע הלבנות הון. דרך זו לרכישה היא מסובכת יותר עבור משתמש מתחיל.

בורסה וותיקה מאד בעולם המטבעות הדיגיטליים אשר ניתן לרכוש בה מונרו בנוסף למגוון מטבעות.

בורסה מצוינת נוספת אשר ניתן לרכוש בה מונרו.

קניית מונרו עם ביטקוין או את'ריום

ביטקוין ואת'ריום הם 'השער' לעולם המטבעות הדיגיטליים. לכן ישנן דרכים רבות לרכוש מונרו עם 'מעבר' בביטקוין או באת'ריום תחילה.

אם טרם רכשתם ביטקוין או את'ריום, אלו המדריכים עבורכם:

אם ברשותכם ביטקוין או את'ריום, אלו האפשרויות עבורכם:

זירת המסחר הסינית הגדולה ביותר בשוק המטבעות הדיגיטליים. בעלת הממשק הנוח ביותר ונפח המסחר הגבוה ביותר. למדריך מלא על בינאנס.

זירת מסחר אשר ניתן לבצע את הרכישה דרכה. למדריך המלא על בורסת קוקוין.

סקירת מטבעות דיגיטליים פופולריים

בואו ללמוד על המטבעות הקריפטוגרפיים

המדריך עזר לכם? פרגנו לנו בכוכבים

תנו ציון מ-1 עד 5:

3.1/5 – (30 votes)

ואם בא לכם גם לשתף ברשתות החברתיות בכלל פינוק 😍

כתיבת תגובה

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

דילוג לתוכן