בפגישה שנערכה אתמול (ד'), דיפלומטים מהמדינות החברות במועצת האיחוד האירופי אישרו את הנוסח הסופי של החקיקה המגדירה את הרגולציה שיטיל האיחוד על תחום הקריפטו. חקיקה זו נקראת MiCA (ר"ת Markets in Crypto Assets).
כמו כן, אושר הנוסח הסופי של חוק נוסף העוסק בחשיפת זהותם של מי שמבצעים תשלומים באמצעות קריפטו. חוק זה יחייב חברות ארנקים דיגיטליים לבדוק ולאשר את זהות לקוחותיהם בנסיון לצמצם מקרים של הלבנת הון.
החקיקה המוצעת במסגרת MiCA מגדירה את דרישות הרישוי שחברות ארנקים דיגיטליים, בורסות קריפטו וספקי שירותים נוספים בתעשיה יצטרכו לעמוד בהן כדי לפעול בתחומי האיחוד האירופי. בנוסף, החקיקה מגדירה את גובה הבטחונות שחברות המנפיקות סטייבלקוינס (Stablecoins) יידרשו להעמיד כדי לשמור על הערך של אותם סטייבלקוינס מול מטבעות הפיאט אליהם הם צמודים (דולר, פאונד, יורו). שלטונות האיחוד יוכלו לקבוע כי גובה הבטחונות צריך להשתנות וזאת בהתאם להערכה שלהם בנוגע למידת הסיכון של מטבע יציב כזה או אחר.
הנוסח של MiCA יועבר בימים הקרובים גם לאישור הפרלמנט האירופי וצפוי שהחקיקה תפורסם בכתב העת הרשמי של האיחוד בתחילת 2023 לפני שתכנס לתוקף ב-2024.
במכתב ששלחה אדיתה הרדה, יו"ר ועדת הנציגים הקבועים של האיחוד האירופי, לאיירין טינגאלי, יו"ר ועדת הכלכלה והכספים של הפרלמנט האירופי, היא הביעה תקווה כי שיתוף הפעולה בין הפרלמנט למועצת האיחוד יאפשר אישור של הרגולציה כבר במהלך ההצעה הראשונה שתוגש לפרלמנט.
תגובות ראשונות לחקיקה
תעשיית הקריפטו קיבלה את החדשות ברגשות מעורבים והתגובות הדגישו כי MiCA אינה מתייחסת למספר נושאי מפתח לרבות NFTs (טוקנים יחודיים או Non Fungible Tokens) ועתיד הכלכלה המבוזרת (DeFi).
קבוצת יוזמת הקריפטו האירופית (EUCI או European Crypto Initiative) טענה כי החקיקה מציגה התמקדות יתר בסטייבלקוינס וזאת משום שבמקור היא נועדה לתת תשובה לפרויקט הסטייבלקוין של Meta (לשעבר פייסבוק), שנקרא Diem (או בשמו הקודם Libra). על פי ה-EUCI, פרויקט זה גרם למחוקקים לנקוט בגישה הגנתית מדי בעת ניסוח החקיקה.
ב-EUCI טענו גם כי MiCA אינה מתייחסת לתחום ה-NFT ובכך עלולה ליצור מצבי חוסר ודאות במקרים בהם מדינות החברות באיחוד האירופי יתנו פרשנויות שונות להגדרה של נכסים דיגיטליים. נציגי הקבוצה הוסיפו כי גם פרויקטי כלכלה מבוזרת לא יושפעו מהרגולציה מאחר והתחום לא הוגדר כראוי בנוסח הסופי של החקיקה.
למרות הביקורת אמרה מרינה מרקזיץ', מייסדת שותפה ב-EUCI, כי היא אופטימית בנוגע להשפעה שתהיה לחקיקה החדשה על עולם המטבעות הדיגיטליים. לדבריה, MiCA תשנה את מעמד האנדרדוג הנוכחי של תחום הקריפטו ותהפוך אותו לשותף שווה זכויות בעולם השירותים הפיננסיים. היא הדגישה כי במקביל לחקיקה החדשה יש להמשיך ולאפשר לתחום הקריפטו להתפתח ולהוביל חדשנות מבלי להציב בפניו מכשולים שאין בהם צורך.
שיתוף פעולה עם ארה"ב
מייריד מקגינס, נציבת האיחוד האירופי האחראית על תחום השירותים הפיננסיים, אמרה כי רגולציית הקריפטו החדשה תהיה אחד הנושאים העיקריים בדיונים של נציגי האיחוד עם נציגי ארה"ב במהלך סבב הפגישות השנתיות של קרן המטבע הבינלאומית (IMF) והבנק העולמי, אשר יתקיים בשבוע הבא.
מקגינס הוסיפה כי היא בטוחה שהמחוקקים בארה"ב ירצו לשמוע על הדרך שעשו באיחוד האירופי עד לגיבוש הנוסח הסופי של החקיקה, באילו פעולות הם נקטו, באיזה בעיות הם נתקלו וכיצד הם הצליחו להתתמודד עם השאלות הרבות שעלו בתהליך. לדבריה, היא תשמח לשתף את האמריקנים בניסיון שהאיחוד האירופי צבר בנושא וכמובן תשמח לשמוע מה המחוקקים האמריקנים מתכננים בסוגיית הרגולציה על תחום הקריפטו.
מוקדם יותר השנה אמרה מקגינס כי היא מאמינה שהאיחוד האירופי וארה"ב יכולים להוביל יחד את הדרך לתפיסה בינלאומית משותפת בנוגע לרגולציה של עולם המטבעות הדיגיטליים.