דאי (DAI)

קנייה, ארנקים, שער וסקירה מלאה על המטבע

DAI הוא סטייבלקוין (מטבע דיגיטלי במחיר יציב) המבוסס על רשת את'ריום שהנפקתו והפיתוח שלו מנוהלים על ידי פרוטוקול Maker והארגון האוטונומי המבוזר MakerDAO.
המטבע, שהושק בנובמבר 2019, הינו צמוד-דולר, כך ש-DAI אחד יהיה שווה למחיר של 1$.  זה מתבצע באמצעות גיבוי בסל של מטבעות דיגיטליים אחרים על גבי פלטפורמת אתריום, כפי שיוסבר במדריך.  המטבע משמש בעיקר באקוסיסטם הכלכלה המבוזרת (DeFi), כערבות להלוואות או מסחר ממונף בבורסות מבוזרות, וכדומה.

דרגו את DAI מ-1 עד 5:

3.1/5 – (42 votes)

היצע ושווי שוק

שער DAI וכמות המטבעות

טוקנים חדשים של DAI אינם נוצרים באמצעות כרייה כמו ברשתות ביטקוין ואת'ריום, והם אינם מוטבעים על ידי חברה פרטית על פי מדיניות ההנפקה שלה כמו ברשת ט'טר (USDT). במקום זאת, כל משתמש יכול להטביע DAI חדש באמצעות שימוש ב-Maker Protocol.

פרוטוקול מייקר (Maker), הפועל על רשת האת'ריום, הוא תוכנה השולטת בהנפקת DAI. על מנת לשמור על "הצימוד הרך" ל-USD, מייקר מבטיח שכל טוקן DAI יהיה מגובה על ידי כמות תואמת של מטבעות דיגיטליים אחרים. כחלק מתהליך זה, הפרוטוקול מאפשר לכל משתמש להפקיד את הקריפטו שלו ל"כספת" – או חוזה חכם בבלוקצ'יין של את'ריום – כערובה, ולהטביע כמות תואמת של טוקנים חדשים של DAI.

אין מגבלה על ההיצע הכולל של DAI – ההיצע דינמי ותלוי בכמות הערבויות המאוחסנת ב"כספות" בכל רגע נתון. נכון לאפריל 2021, ישנם כ-3.2 מיליארד DAI במחזור.

צוות הפיתוח

מי עומד מאחורי מטבע DAI

 DAI לא נוצר על ידי אדם יחיד או קבוצה קטנה של מייסדים. פיתוח התוכנה המפעילה את DAI והנפקת טוקנים חדשים נשלטים על ידי MakerDAO ו-Maker Protocol.

MakerDAO הוא ארגון אוטונומי מבוזר – מעין חברה המנהלת את עצמה בצורה מבוזרת באמצעות חוזים חכמים – הסכמים המתבטאים בקוד ומבוצעים ברשת הבלוקצ'יין של את'ריום.

ארגון זה מנוהל באופן דמוקרטי על ידי מחזיקי טוקני המדיניות שלו (Maker (MKR, הפועלים בדומה למניות של חברה מסורתית; בעלי MKR יכולים להצביע על החלטות מרכזיות הנוגעות לפיתוח MakerDAO, מייקר ו-DAI, כאשר כוח ההצבעה שלהם יחסי לכמות טוקני ה-MKR שבבעלותם. דוגמא להחלטת מדיניות ב-Maker היא הצבעה על גובה העמלות בפלטפורמה. על ידי סקר המשתתפים באקו-סיסטם, מייקר שומרת את מחיר העמלות שלה במחיר סביר לכל הדעות ובכך מערבת אקטיבית את המשתתפים וגורמת להם להרגיש כחלק חשוב בארגון כולו.

MakerDAO עצמה הוקמה במקור על ידי היזם הדני רון כריסטנסן בשנת 2015. לפני שהתחיל לעבוד על האקוסיסטם של Maker, כריסטנסן למד ביוכימיה ועסקים בינלאומיים בקופנהגן והקים את חברת הגיוס הבינלאומית Try China.

איך זה עובד?

איך הרשת של DAI עובדת

ראשית תחילה, יש לנו את פרוטוקול Maker מבית MakerDAO. פרוטוקול זה עובד על סדרה של חוזים חכמים שמבוצעים ברשת את'ריום ואחראים על תזמון פעולתם של DAI והארגון האוטונומי המבוזר השולט במטבע.

פרוטוקול מייקר אחראי על שמירת יציבות הרזרבות השומרות על ערך ה-DAI ביחס של 1:1 לדולר אמריקני (USD), כמו גם על השליטה בהנפקות ושריפות DAI. בנוסף לכך, הפרוטוקול גם שולט בשיעורי הריבית, שיעורי הייצוב, קנסות, מערכות מכירה פומבית ומערכת מדיניות, המאפשרת הצבעה וקבלת החלטות. במילים פשוטות, פרוטוקול מייקרהוא לבו של DAI, והתפתחותו נמצאת בידי קהילת MakerDAO.

בנוסף לכך, DAI מתופעל ע"י "הכספות". הכספות של מייקר מאפשרות אינטראקציה עם הפרוטוקול, ונותנות את ההזדמנות לייצר DAI על ידי הפקדת ערובה לכספת. כאשר מתבצעת הפקדה, הכספת מצביעה על משתני הביטחונות, שיעורי ריבית, יציבות ויחסי הנזילות של הפוזיציה. אחרי קבלת כל הערכים האלו, הטוקנים שהופקדו נחסמים ומתקבל DAI בכתובת טוקן ERC-20 ייעודית. בקיצור, Maker Vaults הם השער להנפקת DAI, והמערכת נשלטת לחלוטין על ידי חוזים חכמים.

הכספות גם אחראיות לתהליך הפוך: ניתן לשלוח DAI ולקבל את הערבות בחזרה, וכתוצאה מכך נשרפים טוקני DAI. המערכת מבוססת על עקרונות פשוטים למדי, אך משנת 2017 ועד עכשיו, DAI התפתחה לא מעט.

דוגמה לשימוש ב-DAI

נניח ולמשתמש מסוים יש 10 ETH והוא מאמין באתריום ובצמיחה של הפלטפורמה בטווח הארוך. לפתע הצטרך הון נזיל והוא אינו מעוניין למכור את המטבעות שברשותו. 

לפיכך, יוכל המשתמש להעמיד את ה-10 ETH כערבות כנגד הלוואה בפרוטוקול DAI. על ההפקדה יוכל ללוות כ-66% מהערך הכולל שהופקד (6.6 ETH במקרה שלנו), ואותם יקבל ב-DAI. על כך כמובן ישלם ריבית, בהתאם לריבית שנקבעה כחלק מההצבעות שמתקבלות בפרוטוקול מייקר. 

עם ה-DAI יוכל לבחור מה לעשות. במקרה שלנו, יוכל למכור אותם בבורסת מטבעות דיגיטליים כדי שיהיה לו הון נזיל מבלי לוותר על אחזקת ה-ETH שלו. במקרים אחרים, יוכל לסחור עם ה-DAI בבורסה מבוזרת כגון יוניסוואפ

יתרונות וחסרונות

היתרונות והחסרונות של מטבע DAI

  • DAI לא תלוי בבנקים, כלומר, אין סיכון שבנק יסגור או יעקל את החשבון התומך בפרוטוקול, ואין צורך לסמוך על העובדה שקיים כסף כלשהו בחשבון בנק
  • DAI מאפשר אמצעי החלפה ומימון מבוזרים. למעשה, DAI הוא אחד המטבעות המקובלים ביותר בעולמות DeFi ו-DEX בימינו
  • DAI נגיש מאוד ומכבד את פרטיות המשתמשים בו. כל אחד יכול לגשת למערכת ללא צורך ב-KYC או למסור את הנתונים שלו לצד שלישי
  • יכולת לייצר אשראי וריבית עבור האחזקה ב"כספת", מה שהופך את DAI לאפשרות טובה להשקעה
  • זהו מטבע יציב הנתמך באופן נרחב בבורסות רבות
  • DAI קצת מורכב ברמה הטכנית, מה שמקשה מעט על אנשים שרק התחילו את דרכם בעולם ה-DeFi לגשת אליו
  • המגוון המוגבל של מטבעות הערובה נתפסת כבעייה מערכתית. למשל, טוקנים כמו Compound או YFI עדיין אינם מקובלים כערובה, בעוד ש-MANA (טוקן עם פחות היקף) מתקבל
  • קיימים סיכונים בעת שימוש ב"כספת" של Maker. אסור לשכוח שכדי לייצר DAI עליך להעביר בעלות על הנכסים שלך לחוזה חכם שיכול למכור את הנכסים שלך במקרה של מיתון בשוק. לכל "כספת" שנוצרה על ידי DAI יש מחיר הסדר, מחיר בו הנכסים שבכספת יונזלו. שימוש ב"כספת" למטרות מינוף מהווה סיכון נוסף. פוטנציאל התגמול הוא אכן גדול יותר באמצעות מינוף, אך פוטנציאל ההפסד גדול גם הוא
  • חוזה חכם הוא אכן שקוף ובלתי משתנה, אך בהחלט ניתן לפרוץ אותו. שום דבר לא מבטיח שזה לא יקרה ל-DAI בדיוק כמו הפריצה המפורסמת של DAO
  • בעבר היו אירועים גדולים בפרוטוקול: הן קריסה של מחיר ה-DAI ואיבוד ההצמדה לדולר, והן בעיות במערכת הממשל. לפיכך, הסיכונים בתחום ה-DeFi גבוהים במיוחד
  • המיסוי על הלוואות ומסחר על גבי רשתות מבוזרות הינו דרקוני ועלול להוביל לעלויות גבוהות שקשה לגלם בסיכונים שנלקחים

ארנקים מומלצים

ארנק DAI מומלץ

לפני תחילת השימוש, עלינו לפתוח ארנק עבור הטוקן. אלו הארנקים המומלצים:

  1. ארנקי חומרה – שני ארנקי החומרה המובילים טרזור (Trezor) ולדג’ר ננו אקס (Ledger Nano X) נחשבים כיום לארנקים המאובטחים ביותר ולפיכך הם המומלצים ביותר. ארנק חומרה הוא ארנק דיגיטלי קר, כלומר כזה שאיננו מחובר לרשת האינטרנט, כך שהוא מאפשר ניתוק מוחלט בין המפתחות הפרטיים לבין גורמים זדוניים אשר ינסו להשתלט עליהם.
  2. Metamask  ארנק האתריום המפורסם ובעל המשתמשים הרב ביותר בעולם, ולו הרחבה לדפדפן אפליקציית מובייל. יש לו את היכולת להחזיק כל נכס באקוסיסטם האתריום ויש לו ממשק אינטואיטיבי למשתמש
  3. ארנקים למובייל – MyEtherWallet ו-Edge הם ארנקי קוד פתוח, מתאימים ל iOS ו-Android, התומכים בכל אסימוני ERC-20, אשר, כמובן, כוללים גם את צ’יינלינק. MyEtherWallet גם מספקת תוכנה לארנקי חומרה כמו Ledger Nano ו- Trezor. אז כשמדברים על ארנק זה, אנחנו מדברים בראש ובראשונה על הארנק למובייל.

קניית DAI

איך קונים DAI?

קניית DAI באמצעות ביטקוין או אתריום

אפשר לרכוש טוקנים של DAI במספר רב של פלטפורמות. אלו כוללים פרוטוקולים מבוזרים של החלפת טוקנים (DeFi) כמו Uniswap, Compound ובורסות מסורתיות.

אם אין ברשותכם ביטקוין או את'ריום, אתם יכולים לרכוש אותם בעמוד קניית ביטקוין שלנו.

אם יש ברשותכם, אלו האפשרויות המומלצות:

זירת המסחר הסינית הגדולה ביותר בשוק המטבעות הדיגיטליים. בעלת הממשק הנוח ביותר ונפח המסחר הגבוה ביותר. למדריך מלא על בינאנס.

קראקן (Kraken) היא אחת מזירות המסחר הפופולריות למסחר במטבעות דיגיטליים, הבורסה מציעה עמלות נמוכות, אפליקצית מובייל טובה וכלים לסוחרים מתקדמים.

סקירת מטבעות דיגיטליים פופולריים

בואו ללמוד על המטבעות הקריפטוגרפיים

המדריך עזר לכם? פרגנו לנו בכוכבים

תנו ציון מ-1 עד 5:

3.1/5 – (42 votes)

ואם בא לכם גם לשתף ברשתות החברתיות בכלל פינוק 😍

כתיבת תגובה

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

Blockchain Expert 

מקומות אחרונים להכשרה מקצועית עם הסכמה רשמית

מבצע מחירים מיוחד לפסח

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן