ריפל (XRP)

קנייה, ארנקים, שער וסקירה מלאה על המטבע

ריפל (XRP) הוא אחד מן המטבעות הדיגיטליים הפופולאריים ביותר בעולם כיום. ההבדל המהותי בינו לבין שאר המטבעות בשוק הוא שמדובר לא רק במטבע (Ripple XRP המכונה לעיתים פשוט Ripple), אלא גם ברשת של פרוטוקול להעברת תשלומים (RippleNet) כשכל ההעברות של המטבע נעשות בצורה מבוזרת. כיום ישנם יותר ממאה מוסדות פיננסים ברחבי העולם אשר עושים שימוש בפרוטוקול של RippleNet (לא במטבע XRP, אלא בפרוטוקול), אשר מטרתה העיקרית היא להוות תחליף למערכות SWIFT מסורתיות ולהחזקת כמויות גדולות מאוד של מט"ח על ידי הבנקים.

דרגו את XRP מ-1 עד 5:

3.9/5 – (53 votes)

היצע ושווי שוק

שער ריפל וכמות המטבעות

בדומה לרוב המטבעות כיום, המטבעות עצמם – מאה מיליארד (100,000,000,000) – נוצרו לפני ההשקה שלו ולכן לא ניתן לכרות אותם ומספרם נותר קבוע. מתוך 100 מיליארד המטבעות הקיימים, 45% נמצאים בסירקולציה, ואילו היתרה מוחזקת בידי ריפל החברה, ותשוחרר בצורה הדרגתית בהמשך.

כל חודש יתווספו מיליארד מטבעות XRP לסירקולציה, אשר נכון להיום מופקדים בחשבון נאמנות. במידה ולא יעשה שימוש במטבעות שישוחררו לסירקולציה, הם יוחזרו חזרה לחשבון הנאמנות. כך יימשך על פני 54 חודשים. תהליך זה יכול להשפיע על שער ריפל לטובה או לרעה בהתאם לביקוש באותה תקופה.

צוות הפיתוח

מי עומד מאחורי מטבע ריפל

מערכת ה-Ripple המקורית נוצרה על ידי בחור בשם ריאן פוגר אי שם ב-2004. בשנת 2012 כריס לארסן וג'ד מקלאב לקחו את העיקרון של המטבע והפכו אותו לחלק מהחברה שלהם, Ripple Labs Inc. הם אף הצליחו לגייס הון ראשוני מקרנות הון סיכון מוכרות ונחשבות כמו Google Ventures ו-Pantera. כפי שכבר צוין, אט אט הם הצליחו לשכנע עוד ועוד מוסדות פיננסים להשקיע במיזם שלהם ולמשוך תשומת לב של מומחים ועיתונאים בתחום הפיננסי כגון בלומברג.

איך זה עובד?

איך ריפל עובד?

מאגר המידע של המטבע נסמך על רשימה של משתמשים בשם Unique Node List המשמשים בתור מאמתים (Validators) של תהליך ההעברה. כל המשתמשים צריכים להסכים כי ההעברה בטוחה על ידי קונצנזוס. נכון להיום, רוב ה-Validators אינם מבית חברת ריפל, על אף שבשנותיה הראשונות מעל 80% מהצמתים היו בבעלותה. עם זאת, חשוב להדגיש שחברת ריפל היא זו שקובעת מי מלכתחילה ייכלל ב-Unique Node List.

תהליך העברת המטבעות ברשת הריפל מתבצע דרך שערים (Gateways) באופן הבא:

נניח שיש לנו את שער A ואת שער B: המשתמש הראשון מפקיד כסף בשער A ומשער A עוברת פקודה לשער B לרשום את הכסף אצל המשתמש השני. למעשה הכסף עצמו לא עובר באופן פיזי, אלא רק הרישום שלו, כך ששער B מעביר כסף מהמאגר המקומי שלו אל המשתמש שנמצא בו. ההעברה בין שני השערים תתקזז כאשר משתמש משער B יעביר כסף לשער A וחוזר חלילה.

לא תמיד קיים אמון בין שני השערים בנקודות הקצה, ולכן עשויים להצטרף שערים נוספים שישמשו כמתווכים בדרך.

כאן מגיע החלק המעניין: בפועל לא תמיד קיימים שערים שסומכים זה על זה, ולכן אפשר להחליף כל דבר במספר קבוע של XRP, בין אם מדובר בדולרים ובין אם מדובר בזהב. האלגוריתם גם יכול לחשב את מסלול החליפין הזול ביותר בין מטבעות שונים וכך להפחית את העמלות בדרך.

יתרונות וחסרונות

היתרונות והחסרונות של מטבע ריפל

מכיוון שהמטבע מהווה גם רשת תשלומים, ההעברות עצמן הן מהירות מאוד, כ-4 שניות בלבד לכל העברה גם אם מדבר בהעברה חוצה גבולות. XRP הוא גם מטבע עם סקלביליות גבוהה, כך שניתן לבצע באמצעותו 1,500 העברות בשנייה.

יתרון נוסף הנובע מאופיו של המטבע הוא עמלות העברה נמוכות יחסית, מה שיכול לחסוך לבנקים ולמשתמשים בו עד כ-60% בעלויות העסקה (עפ"י האתר הרשמי של ריפל).

בנוסף לשני היתרונות האלו, ישנו גם יישום מיוחד בשם Bitcoin Bridge שמאפשר לשלם בביטקוין לאנשים אחרים גם אם אין לצד שמחזיק בריפל ביטקוין, מה שכמובן מגביר את האטרקטיביות של המטבע. היישום נוצר בשיתוף עם זירת המסחר Bitstamp.

לבסוף, סוגיה חשובה נוספת בעיקר עבור הבנקים היא שמבחינה טכנית, ניתן לעדכן את שרתי הריפל בזמן אמת מבלי לפגוע בהעברות שמרחשות באותו זמן על גבי הרשת.

באופן מעט אירוני, החיסרון העיקרי של המטבע נובע מן היתרונות שלו: דווקא מכיוון שהוא נועד לזרז העברות בנקאיות ולשרת מוסדות פיננסים, יש רבים הרואים בו את ההפך הגמור ממה שהמטבעות הדיגיטליים מייצגים.

למרות זאת, מנכ"ל ריפל בע"מ, בראד גארלינגהאוס טוען כי XRP ושני המטבעות המובילים האחרים (ביטקוין ואית'ריום) בהחלט יכולים לחיות ולהתפתח זה לצד זה מכיוון שלכל אחד מהם מטרה אחרת שמאחוריה עובדת פילוסופיה שונה.

עוד חסרון שמעורר לא מעט טינה הוא שהחברה שעומדת מאחורי המטבע ייצרה את כל המטבעות לפני ההשקה שלו ועדיין מחזיקה ביותר ממחצית מהם, מה שלמעשה יוצר שליטה ריכוזית של החברה במטבע שלה עצמה. באופן תיאורטי היא תוכל להציף את השוק ולשלוט בהיצע כפי שנוח לה באותה הרגע. זאת הסיבה אגב שהתחייבה ריפל החברה בע"מ להחזיק את המטבעות שבשליטתה בחשבון נאמנות.

החיסרון אולי המרכזי ביותר, הוא החיסרון הרגולטורי. ראשית, בימים אלה מתקיים משפט נגד חברת ריפל בע"מ על הונאת משקיעים, בכך שהמטבע XRP הוא למעשה נייר ערך לא חוקי. בנוסף, ישנם חסמים רגולטוריים שמונעים מבנקים ומוסדות הפיננסים להחזיק במטבע קריפטוגרפי בחוק ברוב המדינות. כלומר, המוסדות הללו אשר מעוניינים להשתמש במטבע XRP, נכון להיום לא יכולים לעשות זאת – ועד שלא יהיה שינוי רגולטורי, זה גם לא ישתנה והם יצטרכו להשתמש במערכת RippleNet בלבד.

ארנקים מומלצים

ארנקי ריפל

חשוב לדעת שבפעם הראשונה שפותחים ארנק התומך במטבע, ישנה עמלה פתיחת ארנק בגובה של 20 מטבעות XRP, כך שעליכם לבדוק היטב איזה פתרון מתאים לכם על מנת שלא לשלם עמלה כפולה. בנוסף, בטרם בואנו לרכוש ריפל עלינו לפתוח ארנק.

  1. ארנקי חומרה – ארנקי חומרה הם הארנקים המאובטחים ביותר שיש כיום עבור מטבעות דיגיטליים.
    ארנק לדג’ר ננו אקס (Ledger Nano X) – ארנק מטעם חברת לדג’ר הצרפתית. מכיל מגוון רחב יותר של מטבעות ביחס לטרזור – נחשב מאובטח באותה מידה. גם כאן, הכנו עבורכם את המדריך המלא לארנק לדג’ר.
  2. Rippex ארנק למחשב, בעל קוד פתוח ואבטחה מוגברת. מוכר כארנק המומלץ ביותר מבחינת האבטחה שלו מבחינת Ripple החברה. יש גרסאות אף ל-Mac ו-Linux.
  3. ארנק אדג' (Edge) – ארנק מובייל בעל קוד פתוח, חוויית משתמש טובה וביקורות מצוינות. יכול להכיל גם מטבעות נוספים מלבד ריפל.

קניית ריפל

איך קונים ריפל?

לאור הוותק של המטבע, ישנו מגוון רחב של אפשרויות לרכישתו.

קניית ריפל עם כסף פיאט (שקל, דולר, אירו)

 
  1. צ'יינג'לי (Changelly) – חלפן מטבעות דיגיטליים צעיר אך מוכר אשר מאפשר רכישת לייטקוין באמצעות דולר. העמלות אמנם גבוהות יותר משל ביטוסי, אך מדובר ברכישה מהירה ונוחה מאד. למדריך קנייה דרך צ'יינג'לי לחצו כאן.
  2. זירת המסחר בינאנס (Binance) – זירת המסחר הסינית הגדולה ביותר בשוק המטבעות הדיגיטליים. בעלת הממשק הנוח ביותר ונפח המסחר הגבוה ביותר.
    חשוב להדגיש שבכל אחת מהבורסות הללו תיאלצו לעבור תהליך KYC (הכר את הלקוח) בו תיאלצו להציג מסמכים מזהים, לפחות החל מסכום מסוים. הסיבה לכך היא הרגולציה אשר נכנסת לתוקף על עולם המטבעות הדיגיטליים והרצון למנוע הלבנות הון.

רכישת ריפל עם ביטקוין או את'ריום

ביטקוין ואת'ריום הם 'השער' לעולם המטבעות הדיגיטליים. לכן ישנן דרכים רבות לרכוש ריפל עם 'מעבר' בביטקוין או באת'ריום תחילה.

אם טרם רכשתם ביטקוין או את'ריום, אלו המדריכים עבורכם:

אם ברשותכם ביטקוין או את'ריום, אלו האפשרויות עבורכם:

זירת המסחר הסינית הגדולה ביותר בשוק המטבעות הדיגיטליים. בעלת הממשק הנוח ביותר ונפח המסחר הגבוה ביותר. למדריך מלא על בינאנס.

לפן הכספים מאפשר אף לבצע המרת קריפטו לקריפטו דרכו. העמלות ביחס לבינאנס גבוהות יותר, אך חוויית הקנייה והמהירות שלה גבוהות יותר. למדריך המלא על צ'יינג'לי.

סקירת מטבעות דיגיטליים פופולריים

בואו ללמוד על המטבעות הקריפטוגרפיים

המדריך עזר לכם? פרגנו לנו בכוכבים

תנו ציון מ-1 עד 5:

3.9/5 – (53 votes)

ואם בא לכם גם לשתף ברשתות החברתיות בכלל פינוק 😍

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

דילוג לתוכן